logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura Ena 7 - ekspres zwalnia podczas płukania mimo wymiany elektroniki

dareek42 10 Gru 2019 09:47 1113 8
REKLAMA
  • #1 18330685
    dareek42
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z ekspresem Ena 7 po zrobieniu kawy podczas procesu płukania ekspres zwalnia (wręcz się zatrzymuje na chwilę).Ekspres był w serwisie i powiedzieli mi że to wina elektroniki...
    Jak ekspres wrócił z serwisu kupiłem używaną elektronikę i po wymianie okazało się że problem jest ten sam...
  • REKLAMA
  • #2 18330888
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3332
    A co to znaczy "zwalnia" ?
    Zmniejsza się przepływ wody ?

Bo jeśli dobrze rozumiem że spada ciśnienie, to usterki na logikę trzeba szukać w układzie wody.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #3 18332416
    dareek42
    Poziom 10  
    Zwalnia to znaczy tak jakby hamuje podczas płukania dosłownie się zatrzymuje w pewnym momencie na 5 sekund,jak by miał ciężko...i ponownie rusza.

Ekspres był w serwisie (i jest) wymienili zawór drenażowy ponieważ w fusach była woda...niestety po otrzymaniu ekspresu nadal woda była w fusach.Odesłałem ekspres ponownie do nich i na razie cisza...drugi tydzień
    Ale tak jak pisałem powiedzieli że do wymiany jest elektronika...jeżeli chodzi o to zatrzymywanie płukania.
  • REKLAMA
  • #4 18332881
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1793
    Witam
    Najprawdopodobniej uszkodzony motordrenazowy

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

I co to za fima ktora niepotrafi usunac usterki????
  • #5 18334503
    dareek42
    Poziom 10  
    Witam
    Czy motordrenażowy jest w zaworze drenażowym bo skoro serwis go wymienił to powinno być ok...czy on może odpowiadać za to "zwalnianie" podczas płukania czy tylko za wodę w fusach.
    Wszystko było z ekspresem ok. a ta woda w fusach pojawiła się razem z tym "zwalnianiem"
    Ekspres mam od 7 lat i nigdy go nie odkamieniałem tylko stosowałem filtry,czytałem gdzieś na tym forum że przyczyną "zwalniania" może być zakamieniony system.
    No ale w serwisie mieli to zrobić i nadal to samo.
    Niechcę podawać co to firma (dość znana) bo może się poprawią...
  • REKLAMA
  • #6 18335020
    ssss
    Poziom 38  
    Nie motordrenazowy steruje zaworem drenazowym

Dodano po 1 [minuty]:

A zwalnianie jest poniewaz zawor drenazowy jest zle ustawiony podczas koncowego plukania.Mialem juz wiele razy

Dodano po 4 [minuty]:

Art.-Nr. 67763
    Bezeichnung Drainagemotor UCL13N04B1UZ12
  • #7 18336611
    dareek42
    Poziom 10  
    Czy motor drenażowy do Ena 7 to coś takiego?
    Jura Ena 7 - ekspres zwalnia podczas płukania mimo wymiany elektroniki
    Czyli wymiana zaworu drenażowego w moim przypadku nic nie dała...trzeba wymienić motor drenażowy który odpowiada za wodę w fusach a za "zwalnianie" prawidłowo ustawić zawór drenażowy .
  • REKLAMA
  • #8 18337112
    ssss
    Poziom 38  
    Tak to ten motor
  • #9 18338698
    dareek42
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź...poczekam aż ekspres wróci z serwisu zobaczymy jak będzie działał
    Jak nie zrobią to coś podziałam sam...odezwę się po dalsze rady :D

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Jura Ena 7, który podczas procesu płukania zwalnia i zatrzymuje się na kilka sekund. Ekspres był w serwisie, gdzie wymieniono zawór drenażowy, jednak problem nie został rozwiązany. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być uszkodzony motor drenażowy lub niewłaściwe ustawienie zaworu drenażowego. Wskazano, że motor drenażowy steruje zaworem, a jego wymiana może być konieczna. Użytkownik planuje dalsze działania po powrocie ekspresu z serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA