logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell D620 - Zamiennik matrycy świeci słabo, brak płynnej regulacji jasności

puncio1 20 Gru 2019 19:53 1545 30
REKLAMA
  • #1 18351671
    puncio1
    Poziom 24  
    Ocena: 98
    Mam pytanie a mianowicie mam jeszcze starego Dell D620 uszkodziła mi się mechanicznie matryca (tabliczka znamionowa w załączeniu) oddałem do naprawy do serwisu aby wymienili mi matrycę gostek chyba zamontował jakiś zamiennik po pierwsze stara matryca była matowa nowa zabudowana jest błyszcząca i mam taki kłopot z tą matrycą gdyż bardzo słabo świeci mało, co widać a regulacja jasności matryca działa tak skokowo nie ma płynności oraz praktycznie nie zmienia się.
    Mówiłem to gostkowi który mi to wymieniał ale powiedział że to zamiennik matrycy i nic inaczej nie będzie.
    Mam pytanie czy da się z tym coś zrobić. Proszę o podpowiedź .
    Załączniki:
    • Dell D620 - Zamiennik matrycy świeci słabo, brak płynnej regulacji jasności IMG_20191204_134728.jpg (2.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dell D620 - Zamiennik matrycy świeci słabo, brak płynnej regulacji jasności IMG_20191204_134738.jpg (2.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18351745
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Problemy z regulacją jasności może rozwiązać edycja EDID matrycy (w niektórych przypadkach można skopiować z oryginału). Maksymalna jasność może być ograniczona zużyciem świetlówki (jeśli matryca używana).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18351808
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    puncio 1
    Zajrzyj do BIOSU pozycja Video jest opcja Brightnes itp.
    mając dodatkowy monitor lub TV z wej.D-sub Klawiszami FN -F8 przełącza się na zewnętrzny monitor
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 18351862
    KristoF82
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Może się mylę bo już wieki tego nie używałem ale wydaje mi się że taki program jak RivaTuner miał opcję programowania EDID.
    Nie musiał byś mieć programatora i obeszło by się bez ewentualnego lutowania gdyby zadziałał. Potrzebny byłby tylko wsad.
  • #11 18351866
    sk1977
    Spec od komputerów
    Lutować nie trzeba - wystarczy programator z odpowiednią wtyczką (do złącza matrycy). Najpierw należałoby sprawdzić czy świetlówka nie jest zużyta. Można podłączyć starą matrycę do tasiemki a inwerter do świetlówki nowej matrycy i sprawdzić jaką maksymalną jasność można uzyskać na nowej matrycy (wykryta zostanie stara matryca i na niej będzie obraz bez podświetlania).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #13 18351879
    sk1977
    Spec od komputerów
    Programu nie mam - jego działanie może się skończyć utratą wsadu - mam programator do matryc. Wsad można spróbować z oryginalnej matrycy skopiować (zachowując istniejący wsad w razie niepowodzenia).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #15 18351904
    sk1977
    Spec od komputerów
    Nie ma sensu lutować do epromu - można zrobić adapter wykorzystując tasiemkę matrycy - wszystkie potrzebne sygnały i napięcia są na złączu matrycy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #16 18352052
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    Manual LTN141W1-l09 strona 16 i wszystko jasne.

Dell D620 - Zamiennik matrycy świeci słabo, brak płynnej regulacji jasności

Najprostszy programator do 24c02, jakaś stara taśma matrycy i parę minut roboty z lutownicą. Zczytaj stary eeprom i wgraj do nowej.
    Jak to nie pomoże to zamieść na forum wsady ze starej i nowej to ci przeedytuję.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #17 18352110
    puncio1
    Poziom 24  
    Kolego PidD dałbyś radę mi to zrobić aby ta matryca działała u mnie? Co w razie czego potrzebujesz abym sprawdził? Bo nie mam takiej taśmy a po za tym nie wiem czy mi to ruszy.
  • Pomocny post
    #18 18352122
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Jakiej pomocy zatem Kolega oczekuje?

Delle były zabezpieczone przed wstawieniem "nieautoryzowanych" matryc. Autoryzowane matryce mają w EDID zapisane kilka informacji, które identyfikują je jako certyfikowane. Albo się wstawia matrycę dla Della (z wyszczególnionym numerem DP/N na naklejce), albo się programuje właściwym wsadem nową matrycę, przed jej zamontowaniem w laptopie.

Ma Kolega do wyboru:
    - zareklamować usługę, gdyż serwisant, który to wymieniał odwalił fuszerkę i wstawił nieprawidłową matrycę. Niech serwis się z tym buja, skoro się tego podjął i wziął za to pieniądze.
    - kupić sobie używaną matrycę od D620 i wymienić.
    - kupić sobie programator (np CH341A za 20 złotych), kupić dowolną taśmę pasującą do posiadanej matrycy, odnaleźć w niej odpowiednie przewody, podłączyć do programatora, zaprogramować właściwym wsadem (da się znaleźć w sieci, nawet pewnie u nas na Forum) oczywiście po uprzednim skopiowaniu oryginalnego wsadu z matrycy
    - wysłać laptopa do poprawnego serwisu, aby ktoś to zrobił.
    - niektórzy próbowali programować matryce przez program Power Strip w pełnej wersji, natomiast zdaje się że w laptopach Dell to nie zadziała, a szukanie laptopa z którym to zadziała może być bardziej żmudne niż zakup programatora i taśmy matrycy...

Osobiście reklamowałbym usługę, bo jeśli to "serwis" podmieniał matrycę, dobrał niewłaściwą, to oni powinni się bujać z tematem, nie Kolega. Za darmo przecież tego nie robili, a skoro biorą za coś pieniądze, to powinni się znać na robocie... :)
  • #19 18352158
    puncio1
    Poziom 24  
    Programator do eeprom 24C02 taki prosty mam jednak prosiłbym w pomocy doboru jaką właściwą taśmę do matrycy kupić. Dam jeszcze jwdno pytanie przepraszam że zanudzam czy poprostu jak podłacze ta taśmę do programatora to da się odczytać eeprom czy muszę jeszcze jakos zasilic matryce zasilaniem? No i czy te zaladowanie eeprom nowej matrycy ze starej pomoze tzn czy to wpłynie na poprawę swiecenia matrycy? Stara matryca swiecila jasno wszystko bylo oki a ta nowo zabudowana jest błyszcząca i słabo świeci. Do tego serwisu nie chce juz isc ponieważ widzę że są malo profesjonalni. A jeszcze jedno czy jest możliwość że ta śma zabudowana matryca jest nie odpowiednia Czy ta modelem i raczej jasniej nie bedzie świecić? czy ta taśma podejdzie https://allegro.pl/oferta/tasma-matrycy-lcd-dell-d620-8718643917
  • #20 18352236
    sk1977
    Spec od komputerów
    puncio1 napisał:
    czy to wpłynie na poprawę swiecenia matrycy?
    - to zależy od stopnia zużycia świetlówki - jeśli świetlówka jest zużyta i słabo świeci to nie pomoże.
    puncio1 napisał:
    jaką właściwą taśmę do matrycy kupić
    - dowolną z takim złączem - praktycznie prawie każda do matryc świetlówkowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #22 18352263
    sk1977
    Spec od komputerów
    Programator zasili eprom. Tylko musisz podłączyć także zasilanie VEEDIT oraz masę VSS. Poz tym podłączasz CLKEDID i DATAEDID.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #23 18352389
    puncio1
    Poziom 24  
    Raczej chodzi mi o to czy wyprowadzenia odpowiednie z matrycy lacze bezposrednio z podstawka programatora eeprom? Mam taki programator https://www.eliptor.pl/index.php?p10,programator-jdm-v-2-32
  • Pomocny post
    #24 18352567
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przykładowy "adapter", który sobie zrobiłem z taśmy dla matryc 40 pin LED wygląda tak:

Nie jest to szczególnie urodziwe, ale działa. Miała to być jednorazowa prowizorka oczywiście.

Podstawka w programatorze wygląda tak:

Ze złącza matrycy dostajesz (patrz opis złącza w poście Kolegi PitD):
    GND (oznaczone jako VSS)
    VCC (oznaczone jako VEEDID)
    SCL (oznaczone jako CLKEDID)
    SDA (oznaczone jako DATAEDID)

Jak widać poza GND wszystko leży w jednej linii, ale w moim programatorze pin WP jest podłączony do masy, więc wykorzystałem to, aby nie mieć osobnego kabelka dla masy. Jeśli w podstawce programowanego układu masz WP oraz GND połączone ze sobą (pewnie tak będzie) - możesz też tak zrobić. Jeśli nie - to GND musisz sobie oddzielnie podłączyć.
  • #25 18352585
    puncio1
    Poziom 24  
    A czy ten mój programator da redę odczytać i zaprogramować te pamięci?
    I jeszcze jedno podobno tych kabelków do matryc jest więcej rodzajów czy na podstawie tabliczki znamionowej która wkleiłem na foto da się rozszyfrować jaką taśmę muszę kupić chodzi mi o to że nie chce na razie odkręcać laptopa.
  • Pomocny post
    #26 18352604
    dt1
    Admin grupy komputery
    puncio1 napisał:
    A czy ten mój programator da redę odczytać i zaprogramować te pamięci?

Posiadając ten programator powinien Kolega to wiedzieć, albo sprawdzić. W matrycy jest pamięć z serii 24, np 24c02.

puncio1 napisał:
    podobno tych kabelków do matryc jest więcej rodzajów czy na podstawie tabliczki znamionowej która wkleiłem na foto da się rozszyfrować jaką taśmę muszę kupić

sk1977 napisał:
    dowolną z takim złączem - praktycznie prawie każda do matryc świetlówkowych.

Na to pytanie już odpowiedziano. Większość matryc świetlówkowych korzystała z 30 pinowych wtyków. Jak Kolega ma wątpliwości to proszę sobie taśmę do D620 kupić, powinna pasować :) Równie dobrze może Kolega podejść do dowolnego serwisu laptopów i zapytać, czy mają uszkodzoną taśmę z dowolnego laptopa ze świetlówką. Jak mają to pewnie za darmo się pozbędą, bo się nie nadaje taka już do użytku. Zwykle przeciera się na zawiasie, więc w tamtym miejscu można ją uciąć i sobie wyprowadzić kabelki z gniazda. Moja tasiemka jest właśnie z takiego "recyklingu".
  • #28 18352639
    dt1
    Admin grupy komputery
    Na starcie zgraj sobie wsad z oryginalnej rozbitej, przełącz się na nową, zgraj wsad z nowej (jako kopię zapasową), wrzuć wsad ze starej do nowej i zobacz czy zadziała.
  • #29 18352646
    puncio1
    Poziom 24  
    Oki tak zrobię. Odezwę się jak dostane taśmę matrycy

Dodano po 3 [godziny] 52 [minuty]:

Kolego dt1 czy na płytce matrycy przy tym złączu taśmy jest oznaczenie gdzie jest pin 1?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową matrycą w laptopie Dell D620, która świeci słabo i ma skokową regulację jasności po wymianie uszkodzonej matrycy. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym edycję EDID matrycy, sprawdzenie stanu świetlówki oraz możliwość programowania pamięci EEPROM. Użytkownik został poinformowany, że do poprawy jasności może być konieczne skopiowanie wsadu z oryginalnej matrycy do nowej. Wskazano również na potrzebę użycia odpowiedniego programatora oraz taśmy matrycy, a także na możliwość reklamacji usługi w serwisie, który wykonał wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA