logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KVX2531K - słaby zasięg pilota, jaki odbiornik podczerwieni SBX1610-11?

flashh 23 Wrz 2005 19:42 1376 10
  • #1 1843452
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Mam mały problem z tym telewizorkiem , otóż ma mały zasięg pilota ( około 1,5 metra) .
    Pilot klient sam sobie wymienił .
    Wydaje mi się że odbiornik podczerwieni jest do bani , tylko że nie wiem jaką ma częstotliwość .
    Zaden co posiadałem wcale mi nie zaskoczył.
    Typ tego odbiornika to SBX1610-11.
    Może Wiecie jaki to jest , będę wdzięczny za informacje.
    Pozdrawiam
  • #2 1843512
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Jeżeli baterie w pilocie są OK to sprawdź szybkę przed odbiornikiem podczerwieni czy nie jest zabrudzona oraz przeczyść samą diodę odbiorczą. To na początek.
  • #3 1843589
    flashh
    Poziom 25  
    Sory ale to są sugestie dla laikówi , nie zawracałbym Wam głowy gdybym tego wszystkiego nie sprawdził.
    Pilot nowy klient kupił , baterie są OK , szybka jest czysta , zreszta sprawdzałem to jak był na zewnątrz.
    Pozdrawiam
  • #4 1843639
    mietex
    Poziom 25  
    Bez urazy:cry:
    Czasami człowiek coś przeoczy czymś się zasugeruje. Sprawdź 5V na odbiorniku a najlepiej wymień elektrolit w jego filtracji.
    A odbiornik podczerwieni nie ma żadnej częstotliwości najwyżej inne podłączenia - częstotliwość to sprawa procesora.
  • #5 1843812
    flashh
    Poziom 25  
    Śmiem się nie zgodzić że nie ma odbiorników na różne częstotliwośći , gdyby tak było jak piszesz każdy by pasował , a tak nie jest ( właśnie jest kiepski zasięg jesli się nie dopasuje) oczywiście chodzi o kHz.
    A zasilanie jest napewno Ok bo zasilałem to z zasilacza osobnego.
    Pozdrawiam
  • #6 1843880
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Napewno trzeba przyznać Ci rację że są selektywne odbiorniki zdalnego sterowania w zależności od częstotliwości które już z automatu wycinają zbędne widma. Natomiast powiem Ci coś takiego że mialem niedawno takiego Sonego gdzie ze starego pilota reagował z wielu metrów (ale się popsuł ) natomiast z "nowego" (na jednego paluszka) to w porywach do 2m . Nie zagłębiałem się podmieniałem i diody w pilocie i kwarc . Lipka nic nie pomogło , tak więc trzeba było "zrobić" starego pilota żeby klient był zadowolony i z pod kołderki przełaczał kanały. A teraz też takie tylko pytanko . Ty ten telewizor robisz u siebie ? czy u klienta ? bo wiesz może ma energooszczędne światła w pokoju i z tąd ten problem wynika . Tylko zapytałem ? Pozdrawiam Piko.
  • #8 1844612
    flashh
    Poziom 25  
    Odpowiadam, pilot został kupiony nowy z powodu właśnie tej usterki i efekt jest dokładnie ten sam , więc można go wykluczyć.
    A światło w pokoju było wyłączone ( a jest snergooszczędne) poprostu było to południe i było jasno.
    Pozdrawiam
  • #9 1844631
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    W takim razie naprawdę masz problem. Bez oscyloskopu trudno coś diagnozować. Musisz go wziąć do siebie, ale wiesz na wszelki wypadek spróbował bym jeszcze jakimś swoim pilotem (nawet uniwersalnym). Jak już bedzie "Twój" wtedy patrz na czystość przebiegu czy nie ma śmieci z odb. no i jak zasilania wyglądają . Ja tu nic więcej nie wymyślę . Powodzenia . Piko.
  • #10 1844802
    mietex
    Poziom 25  
    Przyznaję rację z tymi częstotliwościami IR kolegom <flashh> i <Piko>.
    Całe życie się człowiek uczy......................
    Przepraszam i pozdrawiam.
  • #11 1849392
    flashh
    Poziom 25  
    Dzięki wszystkim za porady , kupiłem orginalny odbiornik za 2 zł i we wtorek go założe .
    dam znać o efektach.
    Pozdrawiam
    Załozyłem i jest wszystko OK

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył słabego zasięgu pilota w telewizorze Sony KVX2531K, gdzie zasięg wynosił około 1,5 metra mimo wymiany pilota i sprawdzenia baterii oraz czystości szybki odbiornika podczerwieni typu SBX1610-11. Dyskusja wskazała na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony lub niewłaściwy odbiornik IR, selektywność odbiorników pod kątem częstotliwości modulacji sygnału IR (kHz), a także potencjalne problemy z zasilaniem i filtracją napięcia (elektrolity). Zalecano pomiary amplitudy sygnału IR na procesorze oraz testy z różnymi pilotami, w tym uniwersalnym. Ostatecznie rozwiązaniem było zakupienie i wymiana na oryginalny odbiornik SBX1610-11, co przywróciło prawidłowy zasięg pilota. Wskazano, że odbiorniki IR mogą być selektywne względem częstotliwości modulacji, co wpływa na kompatybilność i zasięg działania pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA