logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura QPAD mk-90 podwaja klawisze - czy przelutowanie switchy pomoże?

Bienuss 30 Gru 2019 23:34 402 3
REKLAMA
  • #1 18371012
    Bienuss
    Poziom 7  
    Witam, posiadam klawiature QPAD mk-90(tak wiem firmy ktora upadla, sprzedala sie).
    Która co drugie dwóch wybranych klawiszy podwaja lub potraja guzik - ". . . .. . . ... .. .. . .." tak wyglada moje pisanie kropka-spacja.
    wysylalem klawiature na gwarancje ale jak to pany majstry "jest wszystko ok"
    nie zalezy mi juz na gwarancji, czy przelutowanie switchy z klawiszy rzadziej używanych tutaj pomoże? bo juz nie widze chyba innej opcji,+poza wymianą klawiatury.
    pozdrowki i najlepszego w nowym roku
  • REKLAMA
  • #2 18371321
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    Przeinstaluj sterowniki klawiatury, sprawdź inny port USB i inny komputer.
    QPAD robi dobre budżetówki, sam nie narzekałem, mimo że obecnie siedzę na najnowszym Corsairze.
    Czy skok switcha jest prawidłowy (czy nie odbija samoistnie przy dociśnięciu, porusza się płynnie i czy płynnie "puszcza" po zwolnieniu klawisza)?
    Czy dzieje się tak tylko z kropkami? Jakie switche?
  • REKLAMA
  • #3 18371362
    Bienuss
    Poziom 7  
    Nie wspomniałem, racja
    Robiłem format, reinstalowalem sterowniki, a na ilu komputerach próbowałem to juz nie wiem...
    Niby switch działa bez zarzutów, nie chodzi jakos inaczej niz inne
    To jest ta z kaihlami czerwonymi na podświetleniu
    + robi tak kropka i czwórka na numlocku, dlatego Myslalem czy by moze switcha z pause breaka i jakiegoś innego głupszego klawisza przelutowac
  • #4 18371384
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1230
    https://www.howtogeek.com/337283/how-to-fix-a...or-repeating-key-on-your-mechanical-keyboard/ - spróbuj tego

Skoro nie zależy Ci na gwarancji, to OSTATECZNĄ możliwością jest wlutowanie nowego switcha (możesz spróbować innego, mniej używanego, ale jest większa szansa że coś popierniczysz - zasada "jak nie piecze to nie ruszaj").
REKLAMA