logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metoda prądów oczkowych i potencjałów węzłowych - liczenie

amatorelektrod 09 Sty 2020 01:58 1926 9
REKLAMA
  • #1 18390795
    amatorelektrod
    Poziom 3  

Jak na obrazku. Obliczyłem, ale niezbyt chyba mi to wychodzi. Jak zabrać się za zadanie 1 metodą oczkową? Bo nie do końca wiem, jak zrobić to, gdy w obwodzie jest źródło prądowe.

To jest rozpisanie równań. Na tym etapie dobrze, czy jakieś zastrzeżenia?
  • REKLAMA
  • #2 18390842
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 297
    Źródło prądowe jest podobne do napięciowego, ale zamiast stałego napięcia ma stały prąd - odłoży się na nim napięcie, które wynika z obciążenia.
    Za Ciebie nie będziemy rozwiązywać zadań. Napisz równania, pogłówkuj, to podpowiemy.
  • #3 18391124
    amatorelektrod
    Poziom 3  
    dodałem do postu swoje obliczenia, i jak?
  • REKLAMA
  • #4 18391246
    chudybyk
    Poziom 32  
    W drugim równaniu masz chyba błąd w jednym znaku.
    A ze źródłem prądowym można sobie poradzić na różne sposoby, zwykle trzeba go przekształcić do źródła napięciowego.
    Tutaj radziłbym przekształcić część obwodu, czyli źródło prądowe i równoległy rezystor R5 do równoważnego zastępnika - rezystor R5 i szeregowe źródło napięciowe. Spróbuj wyliczyć jaką wartość będzie miała SEM tego równoważnika.
    Potem zmień schemat na nowy i popraw równanie trzeciego oczka.
  • #5 18391293
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Wg mnie oznaczenia na schemacie oraz równania w #1 poście są bardzo nieczytelne.
    Ja bawiłem się w te klocki ponad 55 lat temu, ale dzisiaj tak bym napisał te równania:
    oczko I
    E - I1*R1 - I4*R4 = 0
    oczko II
    I1*R1 - I2*R2 + I3*R3 = 0, źle powinno być: I1*R1 - I2*R2 - I3*R3 = 0
    oczko III
    I4*R4 + I3*R3 - I5*R5 = 0
    węzeł A
    Ie - I1 - I2 = 0
    węzeł B
    I1 + I3 - I4 = 0
    węzeł C
    I + I2 - I3 - I5 = 0
    węzeł D
    I5 + I4 - I - Ie = 0

Poprawiłem równanie II oczka.
  • #6 18391300
    amatorelektrod
    Poziom 3  
    to znaczy jesli chodzi o zrodlo pradowe i metode oczkową w nim to doczytałem i ponoć jak jest w oczku to prąd oczkowy równa się temu źródłu prądowemu
    a co do drugiego równania to zrobiłem to tak: Metoda prądów oczkowych i potencjałów węzłowych - liczenie
    tam gdzie zaznaczylem jest źle? tam powinien być plus?
  • REKLAMA
  • #7 18391843
    chudybyk
    Poziom 32  
    amatorelektrod napisał:

Podobnie jak kolega @gimak trochę czasu upłynęło u mnie od szkolnej ławy, ale metodyka powinna zostać ta sama.
    Im bardziej przyglądam się Twoim wzorom tym bardziej mi się nie podobają. Akurat ten minus jest dobrze, ale początek tych wzorów to jakaś magia. Spójrz wyżej na wpis kolegi @gimak. On w ogóle pominął źródło prądowe dla wzorów oczek a uwzględnił je dopiero dla węzłów. Najprościej chyba policzyć, czy co z tego wyjdzie. Jeśli będzie problem, to pokombinujemy dalej.
  • REKLAMA
  • #8 18395422
    amatorelektrod
    Poziom 3  
    chudybyk napisał:
    amatorelektrod napisał:

Podobnie jak kolega @gimak trochę czasu upłynęło u mnie od szkolnej ławy, ale metodyka powinna zostać ta sama.
    Im bardziej przyglądam się Twoim wzorom tym bardziej mi się nie podobają. Akurat ten minus jest dobrze, ale początek tych wzorów to jakaś magia. Spójrz wyżej na wpis kolegi @gimak. On w ogóle pominął źródło prądowe dla wzorów oczek a uwzględnił je dopiero dla węzłów. Najprościej chyba policzyć, czy co z tego wyjdzie. Jeśli będzie problem, to pokombinujemy dalej.

no okej, czyli podkładać i liczyć? to o które równanie i o który znak ci chodziło?
  • #9 18399644
    chudybyk
    Poziom 32  
    amatorelektrod napisał:
    a co do drugiego równania to zrobiłem to tak:

Czwarte oczko zaznaczyłeś w odwrotnym kierunku - tak jak źródło prądowe? Jeśli zaznaczysz jak resztę, to oczywiście w trzecim i czwartym wzorze musisz zmienić znak. Ale tak też jest ok.
    Musiałem zasięgnąć nieco wiedzy i sądzę, że Twoje wzory mogą mieć sens.
    Z tym odwrotnym znakiem trochę Cię zmyliłem - na szybko pomyliłem się w gryzmołach ;-)
    Policz to i daj znać czy wyszło. Nie zdziwię się, jeśli wzory kol. @gimak będą równie dobre.
  • #10 18399694
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    chudybyk napisał:
    Nie zdziwię się, jeśli wzory kol. @gimak będą równie dobre.

Niestety, ale ja w drugim oczku zrobiłem kiksa, już to poprawiłem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące obliczeń w obwodzie elektrycznym z zastosowaniem metody prądów oczkowych oraz potencjałów węzłowych, zwracając uwagę na trudności związane z obecnością źródła prądowego. Odpowiedzi wskazują na konieczność przekształcenia źródła prądowego do równoważnika napięciowego oraz poprawności równań. Użytkownicy podkreślają znaczenie dokładności w oznaczeniach oraz poprawności znaków w równaniach. Wskazówki dotyczące przekształceń obwodu oraz poprawy równań były kluczowe dla dalszego postępu w obliczeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA