logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizacja aparatu z przesyłem obrazu na żywo do OBS - jak?

Elezarxp 09 Sty 2020 23:17 705 4
REKLAMA
  • #1 18392758
    Elezarxp
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    Czy jest możliwość stabilizacji aparatu który jest podłączony kablem, i przesyła obraz do OBS'a
    Rozwiązaniem byłby gimbal gdyby nie kabel.. a kabel musi być bo obraz musi być na żywo bez opóźnienia.
    Czy jest na to jakiś sposób?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18401829
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    Transmiter HDMI ? Aparat ze stabilizacja w obiektywie? Napisz może coś więcej o warunkach pracy.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • #3 18402066
    Elezarxp
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Aparat posiada stabilizację optyczna oraz stabilizację cyfrową, można włączyć jedna z dwóch
    Transmiter HDMI jest używany
    Chodzi mi o samą stabilizację obrazu,
    Stabilizację wymienione wyżej nie wystarczają, przy większym zoomie przy nieznacznych drganiach ręką widać drgania. Aparat nie może być na statywie bo osoba nagrywająca musi zmieniać pozycje nagrywania, robić różne ujęcia.
    Obraz jest montowany w OBS na żywo z 3 kamer, dlatego przesył przez wifi nie wchodzi w grę z powodu opóźnień.
    Szukam sposobu jak (gimbal)
    Ale słyszałem że gimbal się nie sprawdzi w tym przypadku bo aparat jest podłączony kablem, czyli będzie zmieniał swój środek ciężkości przy lekkim poruszeniu kabla, i gimbal może nie działać prawidłowo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18405874
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1048
    Nie ma rady na to. Trzeba z czegoś zrezygnować i iść na kompromis albo wymyślić jakieś rozwiązanie patentowe. Może transmisja radiowa obrazu? Ile może być opóźnienia w przesyle obrazu? Przy transmisji analogowej nie ma opóźnienia. Jedynie takie jak przy rozchodzeniu się światła. Krótszą ogniskową filmować? Nie mamy pełnej informacji co i jak ma być filmowane bo raczysz nas jedynie urywkami wiedzy na ten temat. Dawniej ludzie filmowali z ręki bo mieli wprawę. Teraz są możliwości techniczne trzeba z nich umiejętnie korzystać. Gimbal też może pracować jeśli kabel będzie odpowiednio cienki i z zapasem doprowadzony do niego a jeśli nie to może poprowadzić go przez osie obrotu lub radio, tak jak już wspominałem.
  • Pomocny post
    #5 18406520
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA