logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CAT S60 - Samoczynne wyłączanie, nowa bateria, upadki, stan naładowania

OPservator 09 Sty 2020 23:31 3822 7
  • #1 18392782
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1225
    Cześć!

Jak w temacie, CAT zaczął wyłączać się dziś (9.01.2020) bez wyraźnego powodu.
    Włożona jest nowa bateria (jest to zamiennik, CAT nie sprzedaje części, a oryginał można dostać tylko na serwisie, który kosztuje krocie).

Telefon długo chodził bez zarzutu, telefon nie jest mój, a ojca, więc nie wykluczam szkodliwego oprogramowania.
    Telefon upadł pare razy po wymianie baterii, ta nieznacznie spuchła EDIT: raz pokazuje 0%, raz 42%)

Zakładam że może to być coś z software, ponieważ po Recovery Menu mogę nawet godzinę śmigać i klikać bez "zawiechy", wywala się tylko przy ładowaniu systemu (jakby uszkodził się bootsector, ale nie wiem, nie jestem znawcą GSM).

-- ZALEŻY MI NA DANYCH --
  • #2 18393105
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1659
    Przy uruchamianiu telefon potrzebuje większego zapotrzebowania na moc. Obstawiał bym jednak uszkodzenie hardware. należało by dokładnie obejrzeć płytę. Zamiast baterii podłączyć zasilacz serwisowy i sprawdzić czy dalej będzie się wyłączał.
  • #3 18393512
    OPservator
    Poziom 39  
    nutergsm napisał:
    Obstawiał bym jednak uszkodzenie hardware

Płyta wygląda OK, Bateria jest delikatnie spuchnięta na środku.
    Nie wiem jak podłączyć zasilacz do gniazda na płycie.
    Spróbuję poszukać starej baterii, na niej system jeszcze wstawał,
    to by wykluczyło awarię innego podzespołu.
    Wyczytałem, że jest to typowa usterka tych telefonów po gwarancji i głównie z tego powodu telefon zgarnia negatywne oceny.
  • #4 18393740
    nutergsm
    Trzeba było od razu napisać, że bateria na którą wymieniłeś jest spuchnięta. Trzeba zacząć od podstawienia sprawnej baterii.
  • #5 18393745
    OPservator
    Poziom 39  
    OPservator napisał:
    ta nieznacznie spuchła
    napisałem >.<
    Z baterią byłoby o tyle łatwiej, jakbym tej starej gdzieś nie upchnął, bo nowa to koszt 100 zł :<
  • #6 18393757
    nutergsm
    Faktycznie przeoczyłem. Szukaj innej sprawnej baterii lub podejdź z telefonem do jakiegoś serwisu gdzie sprawdzą czy to wina baterii.
  • #7 18393767
    OPservator
    Poziom 39  
    Znasz jakiś dobry serwis GSM w okolicach Lodzi?
  • #8 18393831
    nutergsm
    Sam musisz poszukać. Ja nie znam nic w tamtych okolicach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem CAT S60, który samoczynnie się wyłącza. Zainstalowana została nowa bateria (zamiennik), która jest lekko spuchnięta. Telefon działał poprawnie przez dłuższy czas, ale po kilku upadkach zaczęły się problemy. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z oprogramowaniem, ponieważ telefon działa w trybie Recovery Menu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być spowodowany uszkodzeniem sprzętowym lub wadliwą baterią. Zalecają przetestowanie telefonu z inną, sprawną baterią oraz skonsultowanie się z serwisem GSM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA