logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Synchronizacja folderów program typy free file sync

logan91 11 Sty 2020 12:47 1038 5
REKLAMA
  • #1 18395462
    logan91
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam
    Czy przy pomocy programu typu Free File Sync można przesyłać/aktualizować dane pomiędzy dwoma komputerami.
    Używając internetu nie tylko w sieci lokalnej.
  • REKLAMA
  • #2 18395539
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    Jak dużo danych? Ja mam dysk w chmurze na Mega i nim synchronizuje dane na trzech komputerach dodatkowo jest dostęp z telefonu. Oczywiście musi być internet na komputerach.
  • REKLAMA
  • #3 18395594
    logan91
    Poziom 6  
    ja również używam na Mega i niestety mało miejsca;/
    dziennie przesyłam 10 plików po około 700 MB zależy mi na synchronizacji tych plików.
  • REKLAMA
  • #4 18395598
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    Chcesz używać internetu. Możesz dokupić miejsce na mega albo szukać dobrze działającego programu ale bez chmury się chyba nie obejdzie jak nie chcesz się ograniczać tylko do sieci lokalnej.

Dodano po 1 [minuty]:

W internecie co innego jest połączenie dwóch PC a co innego każdego z nich z chmura.
  • REKLAMA
  • #5 18396544
    logan91
    Poziom 6  
    wiec do korzystania z programu Free File Sync również potrzebna jest chmura??
    Myślałem że wystarczą 2 odpalone laptopy z dostępem do internetu i dobrze skonfigurowane.
    Coś jak uTorrent którym też można przesyłać pliki.
  • #6 18397395
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2491
    Wystarczą dwa komputery i połączenie pomiędzy nimi. Przynajmniej jeden musi być w sieci z publiczną adresacją IP. Jak już masz taką adresację to:
    - tworzysz przekierowanie odpowiednich portów (ryzykowne ze względu na bezpieczeństwo)
    - tworzysz VPN typu remote access. Komputer z publicznym IP jest wtedy hubem, a laptop klientem zdalnym.
    Oczywiście dla sprawnej synchronizacji zdalny PC musi mieć VPN ciągle aktywny. Z dużymi plikami jest też pewien problem - mało programów do synchronizacji radzi sobie z porcjowaniem takich plików i kiedy nastąpi chwilowa awaria połączenia, dane są wysyłane ponownie od początku.
    Osobiście przy takiej liczbie plików i o takich rozmiarach kupiłbym Office 365 z 1TB miejsca na OneDrive. Ewentualnie kupiłbym NAS i do niego spinał VPN, albo łączyłbym się przez chmurę producenta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA