logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samowlaczajace sie światła i wycieraczki, Actros MP3

Damiangro 12 Sty 2020 17:37 2742 6
REKLAMA
  • #1 18398388
    Damiangro
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Temat był już poruszany, mianowicie chodzi o moduł przełączników. gdzie go mogę zlokalizować ? po uruchomieniu stacyjki włączają się światła i wycieraczki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18398956
    szyniu
    Poziom 20  
    Ocena: 329
    Miałem podobny przypadek i miałem uszkodzony moduł przełączników to ten w którym jest przełącznik świateł awaryjnych.
  • REKLAMA
  • #3 18399210
    Damiangro
    Poziom 7  
    Dzięki, teraz wiem gdzie szukać problemu.
  • #4 18399671
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3596
    Damiangro napisał:
    Dzięki, teraz wiem gdzie szukać problemu.

Może tak - może nie. Temat nie jest tak prosty, jak ci się wydaje. Znane są również przypadki zalania modułu SAM (skrzynka bezpieczników) i to również może prowadzić do "cudów". W przypadku wątpliwości dobrze jest podpiąć komputer, i zlokalizować, gdzie ten "dziki" sygnał się pojawia.
  • REKLAMA
  • #5 18443638
    Damiangro
    Poziom 7  
    Wymieniłem moduł i było wszystko ok. Ale teraz mam problem bo po uruchomieniu stacyjki świecą sie tylko światła mijania. Czy problem jest w przewodach, auto ma juz 10 lat i może gdzieś coś skorodowało
  • REKLAMA
  • #6 20460164
    Venomouss
    Poziom 2  
    Damiangro napisał:
    Wymieniłem moduł i było wszystko ok. Ale teraz mam problem bo po uruchomieniu stacyjki świecą sie tylko światła mijania. Czy problem jest w przewodach, auto ma juz 10 lat i może gdzieś coś skorodowało

Zmieniłem moduł na sprawny z innego auta i bez zmian. Czy znalazłeś problem włączających się świateł mijania po zapłonie?
  • #7 20460182
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3596
    Najprawdopodobniej system jest w trybie awaryjnym. Jeżeli nie ma możliwości ręcznego załączenia świateł, to światła mijania zapalają się na stałe (po włączeniu zapłonu)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z samoczynnym włączaniem się świateł i wycieraczek po uruchomieniu stacyjki w modelu Actros MP3. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzonym module przełączników, szczególnie w module odpowiedzialnym za światła awaryjne. Inna możliwość to zalanie modułu SAM (skrzynka bezpieczników), co również może powodować nieprawidłowe działanie. Po wymianie modułu użytkownik zauważył, że świecą się tylko światła mijania, co może wskazywać na problem z przewodami, zwłaszcza w starszym pojeździe. Wskazano również, że system może być w trybie awaryjnym, co skutkuje stałym włączeniem świateł mijania po zapłonie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA