logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Metabo WEV 15-125 Quick HT - Nie działa, miga dioda.

Khrushchev 14 Sty 2020 08:28 6969 8
REKLAMA
  • #1 18401881
    Khrushchev
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Podczas pracy szlifierka przestała działać. Po rozebraniu okazało się, że w środku jest mnóstwo opiłków żelaza. Po przedmuchaniu jak włączam do prądu, to miga dioda na regulacji obrotów i sprzęt nie działa. Przewód zmierzyłem miernikiem, szczotki prawie nowe. Mogło się zrobić zwarcie jakieś i padł czujnik temperatury?
  • REKLAMA
  • #2 18403244
    slawko716
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Proponuję dokładnie sprawdzić przewód zasilający i wszystkie połaczenia elektryczne łącznie z szczotkami.
  • REKLAMA
  • #3 18448501
    Khrushchev
    Poziom 8  
    Odkopuję temat, ponieważ wrócił na tapet. Otrzymałem drugi regulator obrotów, przyszedł prosto z Niemiec (niby). Podłączam i dalej to samo, dioda miga, nic się nie dzieje. Więc rozebrałem szlifierkę na części pierwsze. Przedmuchałem jeszcze raz, bo miejscami zostały jeszcze opiłki. Sprawdziłem wszystko, stojan, szczotki, włącznik. Złożyłem do kupy i dalej to samo. Po podłączeniu prądu bezpośrednio do włącznika, sprzęt działa, ale od razu na maksymalnych obrotach, co jest logiczne. A przez regulator nie idzie. Pytanie jest takie, czy dostałem wadliwy regulator? Czy może gdy podłączyłem go, gdy w sprzęcie były jeszcze opiłki, mógł się od razu spalić?
  • #4 18449610
    Marcinp12
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam
    Wymieniałeś czujnik temperatury stojana na nowy ? Jeżeli nie wyciągnij czujnik zobacz czy jest cały zmierz rezystancję jeżeli nic nie pokaże odetnij końcówkę czujnika połącz przewody razem zobacz czy działa pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Mam nadzieję że sprawdziłeś stojan wirnik to podstawa
  • REKLAMA
  • #5 18449652
    Khrushchev
    Poziom 8  
    Nie widzę tu czujnika temperatury stojana. Może jest to umiejscowione w tym regulatorze obrotów? Ale w sumie wątpię.

Stojan i wirnik sprawdzone. Tak, jak pisałem wyżej, gdy ominie się regulator obrotów i podłączy przewód zasilający bezpośrednio do włącznika, szlifierka chodzi normalnie. Oprócz tego, że od razu na maksymalnych obrotach, aż wyrywa z ręki.
  • #6 18449696
    Marcinp12
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Podeślij fotę
  • REKLAMA
  • #7 20177925
    DIABELLO1
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam
    Czy rozwiązał pan problem z tą szlifierką? Miałem taki sam problem ,regulatory są sprawne na 100% a cały problem jest całkiem prosty ,jak pan nie rozwiązał problemu to podpowiem -proszę o info.
  • #9 20179451
    DIABELLO1
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam
    Zapalenie się diody spowodowane jest prawdopodobnie przerwą w obwodzie dopływu prądu ,może być chwilowa i już będzie migać -dotyczy to anty startu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z szlifierką Metabo WEV 15-125 Quick HT, która przestała działać i miga dioda na regulatorze obrotów. Po rozebraniu urządzenia stwierdzono obecność opiłków żelaza. Użytkownik sprawdził przewód zasilający oraz szczotki, które były w dobrym stanie. Po wymianie regulatora obrotów problem nie ustąpił, a szlifierka działała tylko na maksymalnych obrotach po podłączeniu bezpośrednio do włącznika. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie czujnika temperatury oraz połączeń elektrycznych. Pojawiły się również pytania o rozwiązanie problemu oraz podobne problemy z innymi urządzeniami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA