logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

general-purpose input/output(GPIO), AXI, Vivado, Verilog

radibp 14 Sty 2020 12:11 732 3
REKLAMA
  • #1 18403065
    radibp
    Poziom 6  
    Witam, mam do wykonania moduł GPIO, który następnie muszę podpiąć pod magistralę AXI. Drugą część projektu(AXI) udało mi się wykonać
    i spiąć w blok IP core, ale problem jest w samym module GPIO. Ten moduł ma mieć specyficzne założenia tj.
    -konfigurowalna liczba kanałów,
    -konfigurowalny rodzaj kanału:
    – wejście,
    – wyjście,
    – wejście/wyjście, z konfigurowalnym kierunkiem,
    – wyjście PWM, z konfigurowalnym preskalerem,
    Gdy kanał wyjściowy/PWM jest podłączony do PL, nie można wpisać wartości za pomocą AXI.
    Macie jakieś pomysły co do tego zagadnia. W Vivado istnieję bloczek AXI_GPIO, ale nie spełnia od wymagań.
    Z góry wielkie dzięki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18403086
    kliszaaa
    Poziom 2  
    Nie wiem, czy jest tutaj ktoś w stanie ci pomóc z tym problemem.
  • REKLAMA
  • #3 18419176
    influenza.influencer
    Poziom 2  
    radibp napisał:

Gdy kanał wyjściowy/PWM jest podłączony do PL, nie można wpisać wartości za pomocą AXI.

Co oznacza to zdanie? Wpisujesz i nic sie nie pojawia? W takim razie wrzuc wszystko do symulatora i sprawdz jak sie zachowuje.
  • #4 18423685
    vertigo_02
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    1. Czy układ realizujesz w jakimś konkretnym FPGA? Z kontekstu wynika, że to jakiś Zynq, ale podaj konkretnie co to za układ.
    2. W jaki sposób sprawdzasz czy Twój projekt działa? Wgrywasz go do FPGA i testujesz go w sprzęcie? Używasz ChipScope? Używasz symulacji?
    3.
    radibp napisał:

Podobnie jak kolega powyżej, nie rozumiem o co chodzi. Czy sprawdziłeś, że Twój interfejs AXI działa? Najprostszy test interfejsu polega na podłączeniu do niego zwykłego rejestru, a następnie jego zapis a następnie odczyt. Jeśli dane odczytane zgadzają się z tym co zostało zapisane to jest ok. Jeśli zadziała Ci coś takiego, to projekt PWM możesz napisać osobno, zweryfikowac go za pomoca np symulacji a potem zintegrować z interfejsem AXI i wtedy już sprawdzić z zaprogramowanym sprzęcie.
    4. AXI nie jest prostą magistralą. Pamiętam, że gdzieś oprogramowaniu Xilinxa jest generator, który generuje templatki po własne IP z gotowym zalążkiem interfejsu. Ewentualnie można poszukać templatek AXI slave w internecie. Inną opcją, którą kiedyś zastosowałem, jest podpięcie mostka AXI-APB, który jest dostępny w bibliotece oprogramowania, a dalej dorobić obsługę magistrali APB w Twoim IP, APB jest prostszą magistralą, a do takich zasotosowań jak Twoje jest w zupełności wystarczająca.
REKLAMA