logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Graetz Smaragd – zanikanie sygnałów RGB na PK, TDA4680, wartości prądu kineskopu

fachman 15 Lis 2001 23:08 3252 9
REKLAMA
  • #1 1417
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Znowu mam problem z tą marką. Tym razem po kilku minutach giną sygnały RGB na płytce kineskopu tj nie podaje ich tam TDA4680. Podstawienie nowego scalaka spowodowało ..........że nawet na zimno nie było obrazu. Wstawienie starego to znowu kilka minut oglądania i zgon. W sieci nie znalazłem ani jednego schematu Graetz, nawet Rlocman nie ma nic, może dlatego te problemy z tą marką. Jaką prawidłową wartość powinien mieć sygnał prądu kineskopu i na którą nogę TDA powinien być podany? Podejrzana jest kadoda G, której druk pod tranzystorami jest zabrązowiony (przegerzany laminat ele tylko przy G). Reszta wydaje się być w porządku. A może do tego modelu ktoś ma mapę na maila?
  • REKLAMA
  • #2 1433
    Wojtek27
    Ocena: 54
    Końcówki wizji przeważnie tak grzeją.
    Dokładnie obejrzyj imp. SSC.
  • #3 1450
    fachman
    Przebiegi na TDA w obu stanach są identyczne i są chyba prawidłowe. W momencie zniknięcia obrazu spadają napięcia stałe na wyjściach TDA, zupełnie jakby to scalak włączył zabezpieczenie. I dlaczego na nowiutkiej kości nie chce ruszyć? Elki i ważniejsze elementy obok niej wymieniłem.
  • REKLAMA
  • #4 1482
    fachman
    Właśnie dostałem mapę. Po analizie muszę sprawdzić skopem przebieg z trafgka monitorujący prąd kineskopu -podejrzewam trafko.
  • #5 1511
    Wojtek27
    Prąd kineskopu nie wygasza całkowicie rastra.
    On tylko oddziaływuje na kontrast (zmniejsza go).
    Ja bym się czepił układu odtworzenia składowej stałej. Jest za to odpowiedzialny jakiś kondensator elektrolityczny (chyba przy nodze 27), nie jestem pewien bo piszę na podstawie aplikacji TDA4580. Chyba niewiele się różnią.
    Albo jest przełączany na zewnętrzne RGB.
  • REKLAMA
  • #6 1520
    fachman
    A to zewnętrzne RGB nie przyszło mi do głowy. Muszę to koniecznie sprawdzić i dam znać. Tą elkę też teraz znajdę bez problemu dysponując dobrym schematem.
  • #7 1533
    Wojtek27
    Zobacz to przełączanie na RGB, a ja jak znajdę jakąś aplikację to podeślę.
  • REKLAMA
  • #8 1537
    fachman
    Kupiłem schemat i już go mam. Myślę że teraz będzie po problemie.
  • #9 1615
    fachman
    Usterka zlokalizowana. Pęknięta ścieżka w okolicach T60 na PK.
    Dziękuję za pomoc

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: fachman dnia 2001-11-15 09:08 ]
  • #10 1692
    wiesiek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    a może sprawdzić pion (ELEKTROLIT WYJŚCIOWY).

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Graetz Smaragd pojawił się problem zanikania sygnałów RGB na płytce kineskopu, spowodowany brakiem podawania ich przez układ TDA4680. Po wymianie scalaka na nowy obraz nie pojawiał się nawet na zimno, natomiast stary układ pozwalał na kilka minut działania przed zanikiem obrazu. Podejrzenia padły na przegrzany laminat przy katodzie G oraz na transformator monitorujący prąd kineskopu. Przebiegi sygnałów na TDA4680 były prawidłowe, jednak przy zaniku obrazu spadały napięcia stałe na wyjściach, co sugerowało włączenie zabezpieczenia scalaka. Wskazano na możliwe przełączanie na zewnętrzne RGB oraz na układ odtworzenia składowej stałej, gdzie ważną rolę może odgrywać kondensator elektrolityczny przy nodze 27 TDA. Ostatecznie usterka została zlokalizowana jako pęknięta ścieżka w okolicach transformatora T60 na płytce kineskopu. Wymiana lub naprawa tej ścieżki rozwiązała problem. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie kondensatora elektrolitycznego na wyjściu pionu. Schematy Graetz były trudne do znalezienia, jednak po zakupie schematu możliwa była dokładna diagnoza i naprawa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA