logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV 65 cali do sportu, gier i filmów za 6000 zł?

Pantadek 15 Sty 2020 13:38 2298 22
REKLAMA
  • #1 18404678
    Pantadek
    Poziom 5  
    Dzień dobry Państwu. Padl mi stary bodajze juz 10 letni telewizor marki Samsung, z którego notabene bylem bardzo zadowolony. Mam jutro wolna chwile i chce jechać kupić nowy tv. Budżet jaki sobie na niego przeznaczylem, to 1500 euro (~6000 zł). Na czym mi najbardziej zależy i co na nim będę oglądał :

- piłka nożna! (najczęściej)
    - filmy
    - seriale

Do telewizora będzie podłączone PS4 a w przyszłości PS5 oraz czasami laptop. Telewizor bedzie równie czesto wykorzystywany do gier jak i do ogladania piłki noznej. W dalszej kolejnosci do filmów i ulubionych seriali. Te rzeczy to główny priorytet. Jezeli chodzi o odległość, kąty, swiatlo w pomieszczeniu, oraz kiedy będę z niego najczesciej korzystal :

- odleglosc od tv 2m.70cm. (65 calowy tv to dobra opcja czy za duży i skupić sie na mniejszym?)
    - sofa jest na wprost od telewizora (chociaz mam tez swój ulubiony fotel na którym czasami lubie sobie spocząć, a ten jest pod sporym kątem od telewizora. Niemniej jednak 90% czasu bedzie to sofa na wprost do telewizora)
    - salon nie jest nasloneczniony, nie odbija sie od niego żadne okno czy światło.
    - z telewizora bede korzystal za dnia i wieczorami. Chociaż czesciej wieczorami.

Co jeszcze? Telewizor bede chcial powiesic na scianie wiec musi miec taka opcje. Chcialbym żeby mial 4 wejscia hdmi, czestotliwosc odswiezania na poziomie 120hz i mozliwie najlepszy HDR.

Na czym mi w ogole nie zależy, to na funkjach smart tv. Internety w domu sa głównie uzytkowane na laptopie i telefonach. Telewizor ma sluzyc jako telewizor. Czyli ma miec swietny obraz, piękne żywe kolory, dobrą czern/biel i ma mi dawac kupe radochy podczas ogladania pilki noznej i grania na PlayStation.

Dziekuję za wszelką pomoc,

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18404821
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Masz 3 sensowne (i popularne) opcje:
    65Q70 - sredni HDR, Tizen, dobre opcje do gier na konsolach
    65XF9005 - bardzo dobry HDR, Android (ciut mało RAM do tego systemu, bo tylko 2GB)
    65XG9505 - dobry HDR, Android na 3GB RAM

Wszystkie mają 120Hz, dobre systemy upłynniania, FALD.
  • #3 18404959
    Pantadek
    Poziom 5  
    1. Technologia HDR przyda mi sie w codziennym uzytkowaniu? Chodzi mi o to czy np. ogladajac mecz w telewizji badz grajac na PS4 obraz z lepszym HDR bedzie lepszy niz ten z gorszym HDR?

2. Czy RAMy w podstawowym uzytkowaniu takim jak ogladanie telewizji badz granie na konsoli beda miec dla mnie znaczenie? Podkreslam, ze z funkcji internetowych na telewizorze nie bede praktycznie w ogole korzystal.
  • #4 18405452
    Ludwik XVI
    1. Jeśli sygnał będzie zawierał metadane HDR to tak.

2. W takim razie nie będzie to mało większego znaczenia. Skoro nie będziesz korzystał z aplikacji to tematu nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 18409045
    Pantadek
    Poziom 5  
    Pojechalem dzis kupic telewizor (trasa przeszlo 100km). Bylem zdecydowany na Samsunga Q70R 65". Juz mialem kupowac, kiedy obok niego zobaczyłem Oleda LG 55C9PLA. Cena podobna, a nawet ciut tanszy - 1400 euro. Kolory mnie powaliły! No i teraz juz zglupiałem. Wrocilem do domu,żeby zapytac tu na forum i prosic o rade. Co Pan/Państwo sądzicie o tym LG ?
  • #7 18409465
    Pantadek
    Poziom 5  
    Wincyj caluf to juz pewnie ze 2 koła euro :( Małżonka by tego nie przeżyła. Mam jeszcze pare pytan :

- ten LG to VA czy IPS ?
    - jak z plynnoscia obrazu podczas ogladania np. meczów piłki nożnej?
    - obsluguje hdmi 2.1 ?
    - matryca 120 hz ?
    - imput lag na poziomie Samsunga Q70R czy troche gorzej tu wypada?
    - w czym Samsung Q70R bedzie lepszy od tego LG ?
  • REKLAMA
  • #9 18409540
    Pantadek
    Poziom 5  
    LG 55C9PLA.
  • #10 18409603
    Ludwik XVI
    To OLED (ani VA ani IPS)
    Płynność bez zarzutu. Klasa Premium.
    Obsługuje 2.1
    120Hz
    Niższy Input lag od Q70
    W niczym Q70 nie jest lepszy. No może w kwestii potencjalnych wypalen/powidokow obrazu. Tutaj OLED jest gorszy.
  • REKLAMA
  • #11 18409695
    Pantadek
    Poziom 5  
    Jeszcze co do tych wypalen. Jesli ogladam po kilka meczy w tygodniu (przyjmijmy, że srednio 4-5 meczy tygodniowo), gdzie wynik jest non stop wyswietlany i gram po 3-4 godziny dziennie na PS4 (rowniez najczesciej w fife), to po jakim czasie moze sie wypalic taka matryca?
  • #13 18409720
    Pantadek
    Poziom 5  
    W tej cenie (6000zł) ten LG to najlepsza propozycja jesli chodzi o Oledy 55 calowe czy znajde cos lepszego?
  • #15 18410518
    Pantadek
    Poziom 5  
    Ja mieszkam za granica, wiec złotowki odpadają. U mnie kosztuje 1400 euro. Straszny mam dylemat czy brac qleda Samsunga Q70 65" czy omawianego oleda LG 55"......
  • #16 18420511
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Pantadek napisał:
    Ja mieszkam za granica, wiec złotowki odpadają. U mnie kosztuje 1400 euro. Straszny mam dylemat czy brac qleda Samsunga Q70 65" czy omawianego oleda LG 55"......

Witam
    Jeśli jeszcze nie kupiłeś to zdecydowanie OLED :!: :!: :!: :!: , żadne QLED.
    Będziesz mega zadowolony, przed drugą połową ukryj rachunki :D i ze skarpety dołóż. Po czasie sama doceni wybór. Wypaleniami się nie przejmuj ,to nie ta epoka . W nowych OLED problem został wyeliminowany.
  • #17 18429535
    witek1965
    Poziom 14  
    Ocena: 121
    kameleon11116 napisał:
    Wypaleniami się nie przejmuj ,to nie ta epoka . W nowych OLED problem został wyeliminowany.
    możesz to w jakiś sposób udokumentować ? Nie czepiam się, tylko poważnie pytam, bo dziś przeczytałem dość sporo różnych materiałów, z których wynika, że jednak obawa istnieje. Co prawda są cykle kompensacyjne, system ruchomego piksela oraz ściemnianie stałych elementów obrazu, takich jak logo stacji, czy gry, ale jednak istnieje. W LG cykle kompensacyjne są niestety manualne i trzeba je wywołać z menu, co stanowi największy problem. Niby nic wielkiego, ale obowiązek przeprowadzenia cyklu pozostaje w gestii użytkownika. Niestety czynnik ludzki jest najbardziej zawodny, a nieprzestrzeganie procedury grozi utratą gwarancji, ponieważ serwis ma możliwość sprawdzenia, czy cykle kompensacyjne były przeprowadzane, czy nie. Pomijam automatyczną , tak zwaną szybką szybka kompensację, która jest przeprowadzana raz na jakiś cykl, np. 4h w LG.
    Chyba najlepiej to rozwiązało SONY, bo wszystko odbywa się automatycznie. No, ale jednak nie przekonałem się,mimo naprawdę fajnego obrazu jaki daje oled, mimo iż nadal mnie kusi.
    No i jeszcze jest kwestia ceny. Poza promocyjnymi cenami wspomnianego wyżej oleda LG serii C9, to dotyczy ona tylko wielkości 55' niestety. 65 " to już zdecydowanie inne pieniążki, a 75" to nie wchodzi w ogóle w zakres porównania z LCD.
    Tak więc na razie mocno zastanawiam się nad SONY KD-65XG9505, który jest dostępny w cenie ok 6200 złociszy, kiedy za taki sam rozmiar C9 musiałbym wyasygnować co najmniej 8000 zł.
    Tak więc grzecznie pytam, czy warto zainwestować w owego Soniaka, czy jest coś lepszego w podobnej sumie na rynku ? Recenzje na HDTV oraz Rtings są co najmniej zadowalające.
  • #18 18430018
    Pantadek
    Poziom 5  
    Kupilem Oleda LG C9. Niestety mam duży problem i prosze o pomoc. Jezeli problem nalezy przeniesc do innego dzialu, to bardzo prosze to zrobic.

Problem z ktorym sie borykam, to 1) kalibracja obrazu - obraz jest niewyraźny, nieczysty, niezbyt ostry podczas ogladania zwykłej telewizji np TVN. Dekoder mam nbox ten czarno-biały, do tego nowy kabel hdmi oraz szybki internet. Telwizja satelitarna. Problem ten nie wystepuje podczas ogladania filmów z płyty na PS4 oraz grania, wtedy obraz jest czysty i co tu duzo mowic, przepiękny. Natomiast sama telewizja i zwlaszcza ogladanie meczow pilki noznej to lekki dramat. Obraz gorszy niz na moim starym 10 letnim samsungu. To pierwsza rzecz. Druga, ważniejsza (!), to przeskakiwanie obrazu :/ Mianowicie mam problem z ruchomym obrazem, z czyms w rodzaju poruszania sie klatka po klatce np trybun pilkarskich podczas ogladania pilki noznej czy innych dynamicznych programow, gdzie akcja toczy sie na wysokiej intensywnosci. Kiedy kamera jest w ciągłym ruchu ten obraz mi przeskakuje, nie da sie tego ogladac. Obraz nie jest plynny.
    TruMotion mam ustawiony na gladki, redukcja szumow na wysoka i to samo plynna gradacje. Prosze pomozcie bo mi malzonka awanture robi co ja za dziada kupilem :/
  • #19 18431499
    arecky28
    Poziom 8  
    Pantadek napisał:
    Kupilem Oleda Niestety mam duży problem i prosze o pomoc. Jezeli problem nalezy przeniesc do innego dzialu, to bardzo prosze to zrobic.

Problem z ktorym sie borykam, to 1) kalibracja obrazu - obraz jest niewyraźny, nieczysty, niezbyt ostry podczas ogladania zwykłej telewizji np TVN. Dekoder mam nbox ten czarno-biały, do tego nowy kabel hdmi oraz szybki internet. Telwizja satelitarna. Problem ten nie wystepuje podczas ogladania filmów z płyty na PS4 oraz grania, wtedy obraz jest czysty i co tu duzo mowic, przepiękny. Natomiast sama telewizja i zwlaszcza ogladanie meczow pilki noznej to lekki dramat. Obraz gorszy niz na moim starym 10 letnim samsungu. To pierwsza rzecz. Druga, ważniejsza (!), to przeskakiwanie obrazu :/ Mianowicie mam problem z ruchomym obrazem, z czyms w rodzaju poruszania sie klatka po klatce np trybun pilkarskich podczas ogladania pilki noznej czy innych dynamicznych programow, gdzie akcja toczy sie na wysokiej intensywnosci. Kiedy kamera jest w ciągłym ruchu ten obraz mi przeskakuje, nie da sie tego ogladac. Obraz nie jest plynny.
    TruMotion mam ustawiony na gladki, redukcja szumow na wysoka i to samo plynna gradacje. Prosze pomozcie bo mi malzonka awanture robi co ja za dziada kupilem :/

Na dniach miałem kupować LG C9. Wszyscy na tym forum przekonywali mnie do niego. Po przeczytaniu wielu informacji na temat wypaleń uznałem , że nie ma tematu przy prawidłowym korzystaniu z tv. Niestety po tym co piszesz o rwanym obrazie podczas oglądania meczów chyba dam sobie z kupnem spokój. Sport to podstawa. Ciekawe jak mecze wyglądają na PANASONIC OLED TX-55GZ960 .
  • #20 18431770
    Pantadek
    Poziom 5  
    Poczekaj, bo moze moj telewizor jest akurat wadliwy, albo mam cos zle ustawione. Wstrzymaj sie z ocena. Dam znac jak sie problem rozwiąże.

Dodano po 8 [godziny] 32 [minuty]:

Problem klatkujacego obrazu rozwiązany :) w dekoderze mialem ustawione 60hz, a powinno byc 50hz.

Pozostaje teraz jeszcze jakość obrazu w szczególności meczów piłki nożnej na kanałach eleven, canal itd.

Tryb macie sport?
    Jak macie ustawione poniższe ustawienia ?

Obraz/ustawienia trybu obrazu
    Sterowanoe zaawansowane :

Kontrast dynamiczny : (mam niska)
    Kolor dynamiczny : (mam niska)
    Super rozdzielczosc (mam wysoka)
    Gamma (mam srednia)

Opcje obrazu :
    Redukcja szumów (mam wysoka)
    Redukcja szumow MPEG (mam wysoka)
    Plynna gradacja (mam wysoka)
    Poziom czerni (mam niski)
    Prawdziwe kino (mam wylaczone)
    TruMotion (mam gładki)

Dobrze to mam ustawione?
  • #21 18441516
    witek1965
    Poziom 14  
    Poszła krowa niech idzie i ciele. Odżąłuj na profesjonalna kalibrację. Nie podaje linku, żeby nie robic kryptoreklamy, ale znajdziesz bez problemu.
  • #22 18448389
    shizy
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Pantadek napisał:
    Kupilem Oleda LG C9. Niestety mam duży problem i prosze o pomoc. Jezeli problem nalezy przeniesc do innego dzialu, to bardzo prosze to zrobic.

To pewnie kwestia pseudo HD w telewizji z powodu słabego bitrate (przepustowości) nadawanego sygnału ew. kompresji sygnału.
  • #23 18448440
    witek1965
    Poziom 14  
    Bzdurą jest zwalanie winy na sygnał TV naziemnej. Przed zakupem spędziłem łacznie kilka h w salonach z TV i bawiłem się obrazem w róznych modelach, zarówno B, jak i C9 oraz LCD na full podświetlonej matrycy oraz Qled.
    Nie sztuka zaprezentowac obraz z demo i chwalić sie jego kryształową jakością. O możliwościach odbiornika świadczy jak sobie radzi z kiepskim sygnałem, a nie z idealnym. Przeleciałem kilkanaście róznych kanałów z telewizji naziemnej i nic takiego sie nie działo, owszem, na jednym kanale było lepiej, na drugim gorzej, bi nie każda nadaje w HD. Niektóre niestety nadaja w zdecydowanie niższej rozdzielczości, tak więc wezwij kolego serwis, zanim małżonka cie udusi, to nie jest wina naziemnej TV.
    Pobiesz z sieci kilka filmików demo, w 720, full HD, w 4K i puść je przez USB, czy z komputera przez HDMI i porównaj obraz.
    No i jeszcze raz polecam profesjonalną kalibrację.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje telewizora 65 cali do sportu, gier i filmów w budżecie 6000 zł. Wśród rekomendacji pojawiły się modele: Samsung Q70R, Sony XF9005, Sony XG9505 oraz LG OLED C9. Użytkownik rozważał zakup Q70R, ale po zobaczeniu LG C9 zaskoczyły go kolory. Dyskutanci podkreślają, że OLED C9 ma doskonałą jakość obrazu, obsługuje HDMI 2.1, 120Hz oraz ma niski input lag, ale istnieje ryzyko wypaleń przy intensywnym użytkowaniu. Użytkownik zgłasza problemy z jakością obrazu podczas oglądania telewizji, co może być związane z niską jakością sygnału. Zaleca się profesjonalną kalibrację obrazu oraz testowanie różnych ustawień.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA