logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie pilotem klimatyzacji przez arduino nano.

Wlodek22 15 Sty 2020 17:45 864 12
  • #1 18405118
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 527
    Z uwagi na bardzo długie kody, zawierające cały status klimatyzatora, wysyłane po każdorazowym naciśnięciu przycisku na pilocie, na arduino mogę zaprogramować ich tylko 2. Potrzebuję natomiast min 5. Wpadłem więc na pomysł, że arduino nie będzie zastępować pilot, tylko palec człowieka.
    I teraz pytanie. Jakiego elementu pośredniczącego użyć, bo musi tam być separacja galwaniczna, między wyjsciem mikrokontrolera, a stykami przycisku. Coś w stylu transoptora, tylko który, a może ktoś zna inne lepsze rozwiązanie, byle nie przekaźniki. Na stykach ok 2,8V.
  • #2 18405182
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18405192
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Tam chyba nie ma masy jako takiej. Tam jest jak by siatka np 2x4 wejścia daje możliwość obsługiwać 16 przycisków. Prawdę mówiąc sam nie wiem jak te przyciski tam działają, ale widzę, że jedna ścieżka łączy po kilka przycisków.
  • #4 18405422
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18405444
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Jestem w pracy, więc nie wklej tych kodów, ale na tym filmie można zobaczyć o jakie kody chodzi film niestety rosyjski https://youtu.be/jOkwoY4CcfY
    Kody w formacie RAW. Patrzyłem, bo też myślałem, że np po zwiększeniu tylko temperatury o 1K zmieni się cześć kodu w jednym miejscu, ale on zmieniał się w wielu miejscach i raczej nie do ogarnięcia. Tak jak na tym filmie 2 dowolne kody działają bez zarzutu i zmienne zajmują 45% pamięci, ale po dodaniu 3 arduino już nie wysyła żadnych kodów. Ktoś w komentarzach napisał, że to przez brak wystarczającej ilości pamięci.

Czemu słabo?
  • #6 18405558
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18405655
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Patrzyłem inny, prostszy pilot od klimy air force z Castoramy. Tam na matrycę z przyciskami wychodzi bodajże 5 nóżek z jednej strony procesora i 5 z drugiej. Może jak zwiera się styki na odpowiedniej parze zamiast np 0 i 3V wzlegem masy pojawia się po 1,5V. Sądzisz, że transoptory by nie działały w takich warunkach, czy np zbytnio obciążały by procesor. W ostateczności kupię garść przekaźników i będę sterował przez uln2003.
  • #8 18405883
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18405916
    Wlodek22
    Poziom 31  
    khoam napisał:

Może być problem z zasilaniem wyjściowego fototranzystora w transoptorze. Tak, jak już wspomniałem lepiej rozważyć analogowe klucze CMOS np. CD4066.

Zrobiłem na szybko pająka z tego co było pod ręką EL817 i o dziwo włącza, wyłącza bez problemu. Jak przyjdą zamienniki pilotów toshiby z chin spróbuje na tych transoptorach, może się uda. Gen to do projektu przerobienia klimatyzatora na pompę ciepła powietrze woda i zautomatyzowania procesu sterowania, grzaniem co/cwu, krzywe grzewcze, timery, ograniczniki mocy itd, itp.
  • #10 18405998
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18406047
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Nie wiem, czy kolega chce pomóc czy podyskutować. W poście #9 napisałem do czego potrzebuje mieć możliwość operowania przyciskami i nie pisałem o samym włączeniu i wyłączeniu, bo to można i zwykłym przekaźnikiem zrobić.
    Co do fragmentu, pisząc wyjściem mikrokontrolera miałem na myśli arduino. O separacji galwanicznej wspomniałem, bo widziałem, że nie wszystkie przyciski mają jedną wspólną masę, więc mikrokontroler nie może ich przyciągać do jednej wspólnej masy.
    Arduino - na c++ się nie znam, korzystam z FBD i on mi generuje taki oto kod dla 3 sekwencji, on, off, eco. Problem w tym, że ten kod już nie działa, a działa wtedy gdy sekwencja jest jedna, lub jest ich tylko 2. Wiesz dlaczego? Wiesz jak zrobić by działały np 10, lub 20 takich sekwencji, bo np ustawień temperatury to 14 sekwencji, a z trybem eco, to następne 14 sekwencji, a trybem Hi Power kolejne 14 sekwencji.

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Pomocny post
    #12 18406053
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18406070
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Przeczytałem http://home.agh.edu.pl/~mwilkus/sw/ram.html i zdałem sobie sprawę, że sam tego nie ogarnę i sądząc z ilości potrzebnych kombinacji w tej tablicy, chyba lepiej to zrobić na bazie pilota.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do sterowania klimatyzatorem za pomocą Arduino Nano, które wymaga symulacji co najmniej pięciu przycisków, podczas gdy Arduino może obsłużyć tylko dwa. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące separacji galwanicznej między mikrokontrolerem a stykami przycisków. Proponowane rozwiązania obejmują użycie tranzystorów, analogowych kluczy CMOS (np. CD4066) oraz transoptorów (np. EL817). Użytkownik zauważył, że długie kody wysyłane przez pilota są trudne do obsługi, a pamięć Arduino jest ograniczona. Wskazano również na możliwość wykorzystania pamięci Flash do przechowywania tablic kodów, co mogłoby pomóc w zwiększeniu liczby obsługiwanych sekwencji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA