logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie kodu do radia Blaupunkt Navigation Plus po numerze

Knoop92 18 Sty 2020 14:12 4113 5
REKLAMA
  • #1 18410939
    Knoop92
    Poziom 1  
    witaaam. mam problem z radiem blaupunkt navigation plus w audi a6 c5. po błędnym wpisaniu kodu radio się zablokowało. żeby wpisać ponownie kod trzeba zostawić auto na zapłonie z odpalonym radiem. i teraz moje pytanie. czy po numerach radia jest możliwość odzyskania kodu ? dzięki za odpowiedz. pozdrawiam Odzyskiwanie kodu do radia Blaupunkt Navigation Plus po numerze Odzyskiwanie kodu do radia Blaupunkt Navigation Plus po numerze
  • REKLAMA
  • #2 18411011
    Andrzej Kmicic
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Kupiłem auto z grającym autem. Po pierwszym odłaczeniu akumulatora niestety ani ja ani sprzedawca nie mógł znaleźć zapisanego kodu. Jedyna droga odczytać kod z kostki EEPROM. Zrobiłem dump EEPROMU przez wylutowanie go i podłączenie do prostego Arduino. W sieci sa programy do odczytania kodu z pliku z danymi EEPROM. U mnie pomogło, radio odzyskałem.
    pozdr
    AK
  • REKLAMA
  • #3 18411043
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 648
    Knoop92 napisał:
    czy po numerach radia jest możliwość odzyskania kodu ?
    Oczywiście, odpłatnie na znanym portalu aukcyjnym.
    Andrzej Kmicic napisał:
    Jedyna droga odczytać kod z kostki EEPROM. Zrobiłem dump EEPROMU przez wylutowanie go i podłączenie do prostego Arduino.
    Ale nie w takim radiu, więc nie wprowadzaj zamętu informacyjnego. Do przeczytania wiele wątków na Elektrodzie o odczycie pamięci zabudowanej w hybrydzie FIS.
  • REKLAMA
  • #4 18411224
    Andrzej Kmicic
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    emik napisał:
    nie wprowadzaj zamętu informacyjnego
    Spokojnie młody człowieku, opisałem tylko swój przypadek a nie mąciłem jak to określiłeś. Trochę luzu...
  • REKLAMA
  • #5 18411412
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 648
    Andrzej Kmicic napisał:
    Spokojnie młody człowieku, opisałem tylko swój przypadek a nie mąciłem jak to określiłeś. Trochę luzu...
    To swój przypadek zachowaj dla siebie, bo nie ma on nic wspólnego z tematem.
  • #6 18411614
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 307
    Knoop92 napisał:
    czy po numerach radia jest możliwość odzyskania kodu

Np. na portalu, który zasugerował Kol. Emik za właściwie śmieszne pieniądze.
    Ale przy tych i innych podobnych nawigacjach jest jedno "ale". Dużo tych radii ma zmieniony kod. Kod jest zaszyfrowany algorytmem, z którym długo były problemy i typową metodą odkodowania było podstawienie tzw. linii, czyli zaszyfrowanego fragmentu pamięci ale ze znanym kodem. I wtedy zostaje tylko czytanie FIS-a.
    Jeśli samochód był długo w Polsce i zmieniał właścicieli to jest to bardzo prawdopodobne.
REKLAMA