logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Trinitron KV-X2951D - dźwięk działa, brak wizji po naprawie zasilacza

Jacek Kujawski 25 Wrz 2005 21:33 1857 6
REKLAMA
  • #1 1849101
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Mam TV jak w temacie i głos jest ale brak wizji. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? W czoraj robiłem zasilacz, bo nie chciał wejść w stand by - zrobiłem to i dziś po jednym dniu grania, nie działa coś z wizją - nie wiem czy to ma jakiś związek, bo według mnie nie. Nie mam schematu do niego więc jakby ktoś mógł mnie chociaż naprowadzić na cześć toru wizji byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 1849170
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    No tak ale jak Cie naprowadzic jak piszesz jak amator. Brak wizji hm... a jakie napiecie +B, jest żarzenie?, fonia?, masz czarne tło a co po zwiększeniu g2? jest OSD? pytania mozna mnożyć...
  • REKLAMA
  • #3 1849254
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Przepraszam za moje amatorstwo ale w TV nie czuje się najlepiej. Więc tak OSD brak, zmiana G2 nie powoduje żadnych zmian, napięcie B+ na poziomie 135V. Ekaran cały czas czarny - jakby TV był wyłączony tylko "czuć" , że wysokie jest na kineskopie.
  • REKLAMA
  • #4 1849321
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Pytałem jeszcze o głos jest? dalej jakie napięcia na PK?
  • #5 1849382
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Jacek Kujawski napisał:
    Przepraszam za moje amatorstwo ale w TV nie czuje się najlepiej. Więc tak OSD brak, zmiana G2 nie powoduje żadnych zmian, napięcie B+ na poziomie 135V. Ekaran cały czas czarny - jakby TV był wyłączony tylko "czuć" , że wysokie jest na kineskopie.

Nie rozumiem co oznacza termin,że czuć jakby wysokie było,czy masz żarzenie kineskopu?Obawiam się,że przy stanie Twojej wiedzy na temat serwisowania TV nie poradzisz sobie.
  • #6 1857534
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    TV już działa - kondek zwierał G2 do masy przez co poleciał rezystor zabezpieczający i dlatego wszystkie inne funkcje działały poprawnie.
    Ps. Zawsze myślałem, że Elektroda ma służyć serwisantom niezależnie od stopnia zaawansowania, więc teksty w stylu "lepiej daj sobie z tym spokój" są chyba nie na miejscu.
  • REKLAMA
  • #7 1858214
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Oczywiście,źe ma służyć.Ale najpierw trzeba coś z siebie dać,później oczekiwać pomocy:cry:

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony Trinitron KV-X2951D po naprawie zasilacza, który wcześniej nie wchodził w tryb stand-by, pojawił się problem z brakiem wizji przy zachowanym dźwięku. Brak obrazu, brak OSD, napięcie B+ wynosiło około 135V, a ekran pozostawał czarny mimo obecności wysokiego napięcia na kineskopie. Po diagnostyce okazało się, że kondensator zwierał siatkę G2 do masy, co spowodowało przepalenie rezystora zabezpieczającego. Uszkodzenie to było przyczyną braku wizji, mimo że pozostałe funkcje telewizora działały poprawnie. Po wymianie uszkodzonych elementów telewizor zaczął działać prawidłowo. Dyskusja podkreśliła również potrzebę podstawowej wiedzy serwisowej do skutecznej naprawy oraz rolę forum jako miejsca wsparcia technicznego dla różnych poziomów zaawansowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA