logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaszyfrowane aplikacje java (jar) z telefonu nokia 3110c

amq0 22 Sty 2020 21:56 663 7
REKLAMA
  • #1 18420810
    amq0
    Poziom 3  
    Ocena: 22
    Postanowiłem wyciągnąć wszystkie gry i aplikacje java ze starych telefonów komórkowych, aby je otwierać na komputerze w kemulator, wyciągnąłem je z telefonów samsung Avila, samsung u900 i nokia 3110c, aplikacje i gry wyciągnięte z samsungów prawidłowo się otwierają, ale z telefonu nokia 3110c otwierają się tylko te które były wgrywane do tego telefonu z plików jar, te które były pobieranie z internetu bezpośrednio na ten telefon nie otwierają się, przy próbie otwarcia tych plików jar archiwizerem 7z i winrar wyświetla się że plik uszkodzony. Podejrzewam że są zaszyfrowane.
    Czy da się je jakoś odszyfrować tak żeby dało się je otworzyć w kemulator?
  • REKLAMA
  • #2 18420872
    wesmar
    Poziom 22  
    Ocena: 199
    Nie są zaszyfrowane, poza tym jak wyciągasz jar to i będą jad-y, te z deskryptorami (zawierające kluczowe atrybuty jak nazwa aplikacji, dostawcy, rozmiar apki. Plik JAR oczywiście zawiera rzeczywiste aplikacje i zasoby niezbędne do uruchomienia apki. Prześlij jakieś to sprawdzę po sygnaturkach. Obstawiam, że tam są jady te z internetu, ta nokia jeszcze *.sis nie obsługiwała
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18422315
    wesmar
    Poziom 22  
    Ocena: 199
    OK - masz rację!, widzę nagłówek (application/java-archiveflcontent@fl.contentid.s40drmv1). One mają DRM-a dołączonego za pomocą NMIT (Nokia Mobile Internet Toolkit) DRM nazywa się bodajże OMA - Open Mobile Alliance.
    Emitent praw tych plików: [FL] (tj. Forward Lock). Algorytm szyfrowania nie jest określony, ale podejrzewam, że jest to AES.
    Odnośnie blokady Forward:
    Forward Lock (FL) - klient DRM Discretix Multi-Scheme zapewnia, że ​​treści dostarczonej do telefonu nie można wykorzystać na żadnym innym urządzeniu, co sprawdziłeś, ale jak mi podeślesz IMEI, to może to pohackuje. (mam dostęp do olbrzymiej koparki kreyptodev). Jeżei coś jest jeszcze wyjątkowego poza IMEI dla tego tel to też podeślij i o ile to możliwe jakiś wynikowy plik, który nie jest zaszyfrowany bym znalazł sam algorytm (tak by mi było najłatwiej.
    Może bym spróbował przechwycić klucz szyfrujący, przy założeniu, że MIDlet jest poprawnie skompilowany i zaczyna się od wpisów w folderze META-INF i pliku manifestu. Dasz rade zrobic caly obraz tej Nokii? Tak bym miał również root certificate?
  • REKLAMA
  • #7 18424170
    amq0
    Poziom 3  
    Ocena: 22
    Całego obrazu nie zrobię bo nie mam jak się dostać do całej pamięci tej nokii, aplikacje wyciągałem przenosząc je na kartę microsd i kopiując pliki jar i jad do komputera.
    Mogę podesłać imei i resztę zaszyfrowanych gier i aplikacji.
    Jedna z tych gier (której nie przesłałem) jest bez pliku jad, tylko sam jar, ale podejrzewam że klucz szyfrujący jest taki sam w każdym pliku jar, narazie napiszę imei w wiadomości prywatnej.
  • #8 18458453
    patryczek412
    Poziom 2  
    Towarzysze i koledzy, a może by tak spróbować "pobrać" wcześniej wrzuconą do internetu aplikacje z poziomu telefonu i porównać obydwa pliki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował wyciągnąć aplikacje i gry Java (pliki JAR) z telefonu Nokia 3110c, jednak napotkał problem z otwieraniem plików pobranych bezpośrednio z internetu, które wydają się być zaszyfrowane. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzili, że pliki te mogą być zabezpieczone technologią DRM (Forward Lock) i zasugerowali, że algorytm szyfrowania może być oparty na AES. Użytkownik rozważał przesłanie IMEI telefonu oraz zaszyfrowanych plików w celu dalszej analizy. Pojawiła się również sugestia, aby porównać pliki z aplikacjami pobranymi wcześniej z internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA