logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VBA Excel Kopiowanie zakresu danych (po wierszach np. A1:K1) miedzy skoroszytami

marjanfaceit 28 Sty 2020 15:11 972 5
REKLAMA
  • #1 18432708
    marjanfaceit
    Poziom 2  
    Witam,

mam nastepujacy problem:

"zrodlo" - posiadam np. 10 zakladek z takim samym ukladem - sa to zakladki z ktorych chce kopiowac dane

"cel" dane chce kopiowac do 40 innych zakladek (kazda zakladka posiada swoj numer np. 5455) - numer ten jest wpisany "x" razy w zakładkach "zrodlo" w kolumnie A.

w jaki sposob napisac makro które bedzie do zakladek "cel" wgrywalo wiersze (konkrenty zakres kolumn) do zakladek "cel" gdzie warunkiem jest numer z nazwy zakladki "cel"?

Numer z zakladek "cel" powtarza sie setki razy w arkuszu "zrodlo" wiec chcialbym aby np w zakladce 5455 ("cel") znalazly sie wszystkie wiersze z arkusza "zrodlo" ktore w kolumnie A maja ten numer (5455).

Bede mega wdzieczny za pomoc. Wydaje sie latwe, ale nie mam doswiadczenia w markach. Szukalem po tematach ale niestety nie widzialem kopiowania makrem po warunkach.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18432819
    marjanfaceit
    Poziom 2  
    PRL napisał:
    Cytat:
    Bede mega wdzieczny za pomoc

Będę wdzięczny za przykładowe pliki.

w zalaczeniu.

w zakladce 5603 opisalem jak potrzebuje aby dane sie ciagnely. Zakladek typu zrodlo mam okolo 10.
    Natomiast zakladek "5XXX" mam okolo 40 dlatego wystarczy mi schemat dla 2 a ja sobie to ustawie pod kolejne, a przy okazji sie naucze :)

wielkie dzieki!
    Załączniki:
    • przyklad.xlsx (117.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18432886
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 905
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod nie uwzględnia brakujących arkuszy docelowych, które istnieją w źródle.
    Załączniki:
    • przyklad (1).zip (123.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18434988
    marjanfaceit
    Poziom 2  
    Super dzieki.

probowalem teraz pousuwac zbedne wiersze tj. puste wiersze (takie w ktorych w kolumnie 2 nie ma wartosci).

czy cos jest nie tak w ponizszym makrze?

Sub usun_wiersze()
    col_base = 2
    row_limit = 1300
    f = 0

For x = 45 To row_limit
    r = x - f
    If Cells(r, col_base) = "" Then
    f = f + 1
    ActiveSheet.Rows(r).Select
    Selection.Delete
    End If
    Next x
    End Sub

Czemu makro w jednej zakladce hcodzi az 10 minut... przeciez to patologia co tu jest nie tak? :(
REKLAMA