logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy wymiana dysku na SSD w HP 255 G4 znacząco poprawi wydajność?

MrCzupaczup 31 Sty 2020 15:50 2169 6
REKLAMA
  • #1 18440073
    MrCzupaczup
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Mam laptopa HP 255 G4, 4GB RAM, 512GB HDD (klasyczny, nie ssd).
    Często mu się zdarzy zamulić, choć wykorzystywany jest do prostych rzeczy: dokumenty w office (word), przeglądanie internetu (portale społecznościowe, zakupy online, poczta przez www, filmy/muzyka online, skype; proste gry z windowsowego marketplace'u).

Z innego komputera na chwilę przeniosłem RAM by łącznie było 8GB - problem nie zniknął.
    Teraz zastanawiam się nad zmianą dysku na SSD, lub nad kupnem nowego laptopa.

Wg danych na stronie producenta https://support.hp.com/pl-pl/product/hp-255-g4-notebook-pc/7609936/document/c04608119
    Jeżeli chodzi o RAM to 8GB DDR3 to max jaki tam zadziała (są dwa sloty i można albo 2x4GB albo 1x8GB - skąd to ograniczenie do 8GB to nie rozumiem...).
    Jeżeli chodzi o dysk, to można tam montować 7 mm / 9.5 mm, SATA 2.5 in Hard Drives.

Pytanie - czy jest sens kupować dodatkowe 4GB RAMu i dysk SSD 512GB SATA?
    Jeżeli tak, to co polecacie? - kryterium to cena (bo to stary laptop i nie chcę w niego pakować drogich części).

A może nie ma sensu go ulepszać, tylko stary sprzedać i kupić nowy porządny?

(dla mnie kryterium to użyteczność/funkcjonalność - nie muszę mieć nowego, jeżeli stary będzie dawał radę)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18440129
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    W aktualnych czasach 8 GB RAM to absolutne minimum do komfortowej pracy przy komputerze, nawet "w warunkach biurowych".
    Dysk SSD NAPRAWDĘ robi różnicę.
    Decyzja co zrobić należy do Ciebie - zadaj sobie pytanie - ile dostaniesz za ten komputer, czy warto w niego inwestować.
    Osobiście kupiłbym DELL'a i5 7th/9th gen. z DDR4 na pokładzie, szczególnie że gwarancja "next business day" jest naprawdę godna polecenia.
    Każdy dysponuje innym budżetem i ma inne wymagania dotyczące sprzętu :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18440148
    calixto
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Napisz jeszcze jaki masz procesor/grafikę w tym laptopie.
  • #4 18440782
    MrCzupaczup
    Poziom 8  
    calixto napisał:
    Napisz jeszcze jaki masz procesor/grafikę w tym laptopie.

AMD A6-6310 APU with AMD Radeon R4 Graphics @ 2,03Ghz

OPservator napisał:
    W aktualnych czasach 8 GB RAM to absolutne minimum do komfortowej pracy przy komputerze, nawet "w warunkach biurowych".
    Dysk SSD NAPRAWDĘ robi różnicę.
    Decyzja co zrobić należy do Ciebie - zadaj sobie pytanie - ile dostaniesz za ten komputer, czy warto w niego inwestować.
    Osobiście kupiłbym DELL'a i5 7th/9th gen. z DDR4 na pokładzie, szczególnie że gwarancja "next business day" jest naprawdę godna polecenia.
    Każdy dysponuje innym budżetem i ma inne wymagania dotyczące sprzętu

Taki HP 255 G4 jak mój, z tego co widzę to używany kosztuje ~600zł. Dodatkowy RAM i nowy dysk SSD to ~300zł. Ta ostatnia kwota, czyli 300 nie jest czymś dla czego nie podjąłbym ryzyka i pewnie właśnie sobie odpowiadam sam na pytanie co zrobię.
    Bo ryzyka w zasadzie wielkiego nie ma... Jak rozbudowa się nie sprawdzi to mogę i tak sprzedać stary sprzęt (i z zysku ułożę sobie życie na nowo :] ) i kupić nowy. I być może wrócę tu na forum z kolejnym pytaniem. ;) (btw. dzięki za ten punkt z gwarancją, to jest coś za co mogę nawet dopłacić, byle by była pewność, że nie będę w czarnej "dziurze" w razie problemów)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18440973
    calixto
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Skoro już podjąłeś decyzję o rozbudowie to nie inwestuj więcej niż te 300zł. Na pewno odczujesz różnicę jak zmienisz dysk na SSD. Nawet bez rozbudowy pamięci RAM system będzie działać zauważalnie szybciej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18441797
    rupert201
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    OPservator napisał:
    4 GB do tych zastosowań spokojnie wystarczy.
    MrCzupaczup napisał:
    Z innego komputera na chwilę przeniosłem RAM by łącznie było 8GB - problem nie zniknął.
    Tym bardziej że autor pisze o braku poprawy. Doskonałym i najlepszym rozwiązeniem jest polecane już tutaj kupienie dysku SSD, nawet jeśli zabraknie pamięci operacyjnej i nastąpi jej "zrzut" na dysk SSD to wtedy jego szybkość załatwi sprawę.
  • #7 18446189
    MrCzupaczup
    Poziom 8  
    Kupiłem dodatkowe 4GB RAM i dysk SSD 480GB. (355zł łącznie w sklepie fizycznym)
    Niestety dysku nie wykrył mi laptop (HP) ani przez USB-SATA, ani po włożeniu do środka.
    Liczyłem się z tym wyzwaniem, więc sprawdziłem co mówi google, ale poszedłem jednak w inną stronę:
    Na drugim lapku (Lenovo) ten SSD 480 GB był widziany i przez USB i po włożeniu do środka.
    Więc na Lenowo zamieniłem SSD 128GB na SSD 480GB (klonowanie), a w HP zamieniłem HDD 512GB na SSD 128GB (klonowanie ze zmniejszeniem partycji; z danymi nie było problemu, bo po sklonowaniu i tak zostało 50GB wolnego miejsca).

I HP działa rzeczywiście dużo szybciej, zgodnie przewidywaniami - szybko wstaje i szybko działa.
    (a na Lenovo sobie zainstalowałem Wiedźmina wreszcie ;] )

Czy wymiana dysku na SSD w HP 255 G4 znacząco poprawi wydajność?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany dysku HDD na SSD w laptopie HP 255 G4, co może znacząco poprawić wydajność urządzenia. Użytkownik zainwestował w dodatkowe 4GB RAM oraz dysk SSD 480GB, co przyniosło zauważalną poprawę szybkości działania systemu. Wskazano, że 8GB RAM to minimum dla komfortowej pracy, a SSD przyspiesza działanie systemu, nawet przy ograniczonej pamięci operacyjnej. Użytkownik napotkał problemy z wykryciem SSD w laptopie HP, jednak po klonowaniu danych na inny dysk, laptop zaczął działać znacznie szybciej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA