logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera po wymianie płyty na Asus Maximus VII Hero

Giraffex 17 Lut 2020 07:03 531 5
REKLAMA
  • #1 18475813
    Giraffex
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam Was. Od jakiegoś czasu mam problem z swoim komputerem. Po wymianie płyty Głównej na Asus Maximus VII Hero, przy najczęściej pracy z przeglądarkami komputer się zawiesza. Przy np. otworzeniu nowej karty w chrome komputer się zawiesza, kursor myszki nie reaguje, nic nie można zrobić, po chwili gasną też monitory. Pomaga jedynie reset.

Sterowniki zaktualizowałem do najnowszych - nie pomogło.

Parametry sprzętu:
    Intel Core i7-4790 3.60GHz / 1150
    G.SKILL DDR3 2400MHz CL11, 32GB
    AMD Radeon R9 200, 4gb
    Maximus Hero VII - płyta główna
    DYSK PLEXTOR SSD 1TB PCle Gen3x4 PX-1TM9PeY
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18476015
    yauokim
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    moze podczas wymiany plyty zostal poluzowany radiator na cpu i teraz sie przegrzewa powodujac zawieszenia systemu

wlacz jakis monitor temperatury i patrz jak sie zmienia podcas pracy
  • REKLAMA
  • #4 18476379
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18476549
    Giraffex
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Dziękuję za odpowiedzi. Dyski sprawdzałem wcześniej i wszystko jest OK. Plextor tez jest w miarę nawet nowy. CPU ma temperaturę od 29 do 40 st C. Nie reinstalowałem systemu ale sam zaczął się aktualizować gdy wykrył nowy sprzęt. Wcześniej była płyta główna GIGABYTE GA-H81M-S2H.

Ale zauważyłem dzisiaj dziwną rzecz. Gdy włączamy właściwości mojego komputera w części system.
    Miałem podany Intel Core i7 4790 @ 3.60GHz 801Hz

Menadżer zadań przy 100% obciążeniu procesora wskazywał szybkość faktycznie 800Hz.

Ściągnąłem sobie aktualizację biosa, zainstalowałem ją.

Maximus w biosie ma narzędzia do podkręcania procesora.
    Skorzystałem z opcji automatycznej optymalizacji. O dziwo we właściwościach komputera zamiast 800Hz wskazuje 3.60GHz, czyli jest taki zapis: i7 4790 @ 3.60GHz 3.60GHz

Wlazłem z powrotem w bios i ustawiłem na sztywno 4GHz, od tamtej pory problem się nie pojawił, choć ten nie pojawiał się codziennie. Komputer zawieszał się dość losowo, w ogóle albo kilka razy.

Czy to jest możliwe że domyślnie płyta ograniczyła jego prędkość i zawieszenie wynikało z tego że procesor się nie wyrabia?

A może zasilacz nie wyrabia (425W)?
  • #6 18476753
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA