logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Piekarnik Mastercook MB-8E X - Pika, pstryka przekaźnik

MarcinBu 18 Lut 2020 12:31 7629 7
REKLAMA
  • #1 18478264
    MarcinBu
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jak w temacie. Co jakiś czas piekarnik pika, przekaźnik załącza się i puszcza (losowo). Światło gaśnie, a wentylatory się zatrzymują. Czasami raz na cały cykl pieczenia, a czasami w ciągu minuty nawet 10 razy. Na szybko zlutowałem przekaźnik na stałe i piekarnik działa tzn. nie przestaje grzać i nie gaśnie światło, ale wyłącza się wentylator chłodzący i słychać pikanie i pstrykanie przekaźnika. Jeśli ktoś miał podobnie, a wiem że problem jest dosyć powszechny to proszę o podanie numeru elementu z płytki drukowanej ponieważ w niektórych przypadkach nazewnictwo jest mi obce. Dodam, że nie zależy mi w ogóle na funkcji timera i innych pierdołach z programatora, tylko ma działać piekarnik.
    Piekarnik Mastercook MB-8E X - Pika, pstryka przekaźnik
  • REKLAMA
  • #2 19171056
    kwokus
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. I jak ? Poradziłeś sobie z tą usterką? Mam podobną usterkę u znajomego tyle że mieszka dość daleko i chciałbym do niego jechać z jakąś wiedzą. Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 19171071
    MarcinBu
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jedyne co udało się zrobić to z mostkować stycznik. Piekarnik nadal pika, ale nie gaśnie światło i grzeje. Nie przeszkadza mi pikanie, a jeśli będzie przeszkadzało można odłączyć głośnik.
  • REKLAMA
  • #4 19419205
    Rafik9509
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam jakie przewody zmostkowac aby dzialal
  • #5 19485998
    Pasias_ty
    Poziom 1  
    Problem rozwiązuje wymiana kondensatora widocznego na zdjęciu na płytce mały szary prostokątny.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 19633764
    moroi99
    Poziom 2  
    Wymieniłem kondensator, ale to za bardzo nie pomogło. Jest lepiej gdy piekarnik tylko grzeje, ale jak już się włączy termo obieg klika co chwile? Dobry kondensator wstawiłem?
  • #7 19815660
    AleksanderP1
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Witam,
    W moim piekarniku Mastercook MB-8ETR X miałem takie same objawy, więc wymieniłem wszystkie kondensatory, ale okazały się sprawne. Zauważyłem, że w styczniku były osmolone styki, więc wymieniłem na nowy. Teraz piekarnik działa prawie dobrze, nie pika i nie wyłącza się przy zmianie programu. Tylko przy pierwszym uruchomieniu dłużej myśli, dwa razy piknie i dalej grzeje i piecze prawidłowo.
    Piekarnik Mastercook MB-8E X - Pika, pstryka przekaźnik Piekarnik Mastercook MB-8E X - Pika, pstryka przekaźnik Piekarnik Mastercook MB-8E X - Pika, pstryka przekaźnikIMG2022011...120219.jpg (4.21 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Piekarnik Mastercook MB-8E X - Pika, pstryka przekaźnikIMG2022011...133848.jpg (2.97 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20036446
    AleksanderP1
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Witam, udało mi się zlokalizować przyczynę dziwnego działania piekarnika. Grzał się kabel napięciowy między zegarem a termostatem regulowanym,przy konektorach. Wymieniłem konektory i jest ok. Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Piekarnik Mastercook MB-8E X doświadcza problemu z losowym pykaniem i wyłączaniem wentylatorów, co prowadzi do przerwania cyklu pieczenia. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym mostkowanie przekaźnika oraz wymianę kondensatorów. Wymiana kondensatora nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty, a niektórzy zauważają, że osmolone styki w styczniku mogą być przyczyną problemu. Inny użytkownik zidentyfikował uszkodzenie kabla napięciowego między zegarem a termostatem jako źródło problemu. Wymiana konektorów rozwiązała jego problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA