logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A5 3.0 TDI S tronic - zmiana biegów przy wysokich obrotach

karlenlem 18 Lut 2020 19:33 2187 0
REKLAMA
  • #1 18479114
    karlenlem
    Poziom 1  
    Witam. Proszę o fachową poradę. Chodzi o moje Audi A5 z 2012 roku. 3.0 TDI s tronic quattro. Oddałem auto do Audi na serwis (wymiana oleju i filtrów). Chłopaki wygrali mi nowe oprogramowanie silnika i od tego momentu auto w moim odczuciu prowadzi się znacznie gorzej. Mianowicie zmiana biegu z 1 na 2 odbywa się przy ponad 2 tys obrotów. To samo tyczy się zmiany z 2 na 3 bieg. Tak jakby obroty się przeciągały aż silnik wyje. Przed zmianą oprogramowania nie było tego problemu o jakoś tak skrzynia reagowała szybciej. Co może być przyczyną? Goście z Audi powiedzieli mi że auto musi się nauczyć mojego stylu jazdy po wgraniu nowego softu i może to zająć nawet 100-200 km. Jeżeli ruszam jak emeryt to biegi wchodzą normalnie (tak jak wcześniej) przy 1600-1700 obrotów. Ale jak dam naprawdę delikatnie więcej gazu to biegi ciągnie na jedynce do 2200 i to samo na dwójce. Dzięki wielkie za odpowiedzi i rady. Auto ma najechane 160 tys.
  • REKLAMA
REKLAMA