logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wordpress przestał działać, wyświetla "Witaj świecie" brak połączenia

Pawel1924 18 Lut 2020 20:06 594 3
REKLAMA
  • #1 18479190
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Ocena: 128
    Dzień dobry, moja żona prowadzi bloga od 8 miesięcy. Wczoraj blog padł, zamiast wpisów wyświetla stronę startową bez obrazków.

Początkowo nie mogłem się zalogować na FTP, dopiero po zmianie hasła udało się dostać. Właśnie robię kopie zapasową plików.

Mam kopie zapasowe bazy danych. Mogę również przywrócić poprzednie wersje plików na ftp z kopii wykonywanych automatycznie na hostingu.

Na stronie użytkownicy mogli jedynie dodać komentarze, które pojawiały się po zatwierdzeniu przez administratora. Ostatni komentarz przed uszkodzeniem to jakiś spam.

Strona to nauczycielnamiare kropka pl

Były robione aktualizacje, był zainstalowany wordfence. Nie mogę również zmienić hasła do panelu admina a poprzednie hasło nie działa. Podczas próby zmiany hasła przez ovh dostaję błąd.

W pliku config, są poprawne dane bazy danych.

Edycja:
    Przywróciłem bazę z poprzedniego dnia, bo okazało się że aktualna baza jest pusta. Wszystko wróciło do normy.

Pytanie tylko co mogło się stać że baza została wyzerowana?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18479560
    plmatrixpl
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Mógł to być jakiś błąd po stronie dostawcy hostingu(np. przy migracji jakichś usług)... Wasza strona mogła też paść ofiarą ataku hakerskiego. Teraz wszystkie wtyczki i sam wordpress wydają się aktualne, ale czy w momencie wystąpienia problemu też tak było? Radzę też ukryć wersję wordpressa, jak i pluginów, tak aby nie były umieszczane w komentarzach w kodzie strony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18482647
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Jakie miałeś zainstalowane wtyczki?

Czasami w pluginach pojawiają się dziury przez które możliwy jest nieautoryzowany dostęp do strony.

Dzisiaj nawet dostałem ostrzeżenie od jednego z hostingów
    Wordpress przestał działać, wyświetla "Witaj świecie" brak połączenia
  • #4 18757521
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Ocena: 128
    Przywróciłem bazę danych pomogło, faktycznie były jakieś ataki na nie aktualną wtyczkę.
REKLAMA