logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung ht-e5550 kino domowe - Kino każę zamknąć tackę

KraK007 18 Lut 2020 21:26 1515 7
REKLAMA
  • #1 18479440
    KraK007
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam , posiadam kino domowe Samsunga model ht-e5550 po połączeniu kina z telewizorem pojawia się komunikat na przemian otwierania i zamykania tacki , a fizycznie tacka nie daje oznak życia i jest ciągle zamknięta , przeglądając forum natrafiłem na problemy w tym modelu z panelem dotykowym , lecz w moim przypadku po odłączeniu dotyku jest to samo .Nie mogę wejść w opcje kina ponieważ wyskakuje komunikat o zamknięciu tacki . Wyciągałem cały napęd podłączałem z tacką otwarta jak i bez napedu i bez zmian , czy ktoś miał taki problem i co odpowiada za pracę tacka i skąd szczytuje tą pozycję tacki .

Dziękuję pozdrawiam Samsung ht-e5550 kino domowe - Kino każę zamknąć tackę
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19063079
    skuczi
    Poziom 9  
    Rozwiązałeś problem z tacką, bo mam to samo i nic nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 19063446
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    skuczi napisał:
    bo mam to samo i nic nie pomaga.

To znaczy co?
    Pasek sprawny (nie za luźny), krańcówki sprawdzone?
  • #5 19063725
    skuczi
    Poziom 9  
    Józio17 napisał:
    skuczi napisał:
    bo mam to samo i nic nie pomaga.

To znaczy co?
    Pasek sprawny (nie za luźny), krańcówki sprawdzone?

Problem nie leży chyba w samym napędzie. Po wymontowaniu go z odtwarzacza, pomimo jego braku cały czas odtwarzacz na wyświetlaczu przełącza się na tryb DVD/BR i komunikuje o otwieraniu i zamykaniu tacki. Nie da rady wejść w menu ustawień aby cokolwiek zrobić ( reset, wgrać firmware z usb, nic), wyskakuje komunikat " zamknij tackę". Odłączenie panelu dotykowego też nie przynosi rezultatów.
  • #6 19063787
    Józio17
    Poziom 31  
    Sprawdziłeś to co napisałem?
  • REKLAMA
  • #7 19063830
    skuczi
    Poziom 9  
    Nie mam pojęcia czy nie jest za luźny, po prostu się na tym nie znam. Przycisk krańcowy ( jeżeli o to chodzi) jest na panelu dotykowym, tacka się wysuwa i chowa bez problemu po jego wciśnięciu.

Dodano po 15 [minuty]:

Dobra, doczytałem o co chodzi z krańcówkami. Jakbyś mógł napisać na co zwrócić uwagę i jak sprawdzić te krańcówki. I pytanie, dlaczego w takim razie po wymontowaniu napędu cały czas na wyświetlaczu sygnalizuje zamykanie i otwieranie tacki?
  • #8 19065857
    Józio17
    Poziom 31  
    skuczi napisał:
    Jakbyś mógł napisać na co zwrócić uwagę i jak sprawdzić te krańcówki.

Załączona ma robić zwarcie.
    skuczi napisał:
    dlaczego w takim razie po wymontowaniu napędu cały czas na wyświetlaczu sygnalizuje zamykanie i otwieranie tacki?

Gdyż procesor sterujący jest "ślepy" i nie widzi czy tacka płyty jest otwarta czy zamknięta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kinem domowym Samsung HT-E5550, gdzie po podłączeniu do telewizora pojawia się komunikat o otwieraniu i zamykaniu tacki, mimo że fizycznie tacka jest zamknięta. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie silniczka napędzającego tackę oraz paska przenoszącego napęd, który często ulega uszkodzeniu. Wskazano również na możliwość problemu z krańcówkami, które mogą nie działać poprawnie, co powoduje, że procesor nie rozpoznaje stanu tacki. Użytkownik nie może uzyskać dostępu do menu ustawień, co utrudnia dalszą diagnostykę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA