logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podnieść napięcie z 10V do 12V przetwornicą step-up z powerbanków?

Siksikpre 18 Lut 2020 21:41 702 6
REKLAMA
  • #1 18479477
    Siksikpre
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Chciałbym zrobić światło tylne oraz klakson do mini crossa potrzebuje 12v czy mógłbym połączyć dwa powerbanki i podnieść napięcie z 10v do 12v przetwornicą step up? Powerbanki były by połączone przez 2 wtyczki usb wchodzace do nich do ładowania bym je wyciągał dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18479509
    plmatrixpl
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Takie rozwiązanie byłoby możliwe, ale na pewno nie zalecane. Jeżeli bardzo chcesz wykorzystać powerbanka, to proponuję zakup przetwornicy step-up z 5V na 12V lub takiej z regulowanym napięciem. Jeżeli te światła są żarowe, a nie ledowe, to w ogóle odradzam stosowanie powerbanka do ich zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 18479522
    Siksikpre
    Poziom 6  
    plmatrixpl napisał:
    Takie rozwiązanie byłoby możliwe, ale na pewno nie zalecane. Jeżeli bardzo chcesz wykorzystać powerbanka, to proponuję zakup przetwornicy step-up z 5V na 12V lub takiej z regulowanym napięciem. Jeżeli te światła są żarowe, a nie ledowe, to w ogóle odradzam stosowanie powerbanka do ich zasilania.

Będzie to krótki pasek ledowy 12v chyba z zastosowaniem do lamp samochodowych
    Mam przetwornice step up ale nie wiem czy nie będzie się grzała w obudowie. Zastanawia mnie tylko to czy nic mi nie ma prawa wybuchnąć ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18479581
    plmatrixpl
    Poziom 12  
    Powerbank sam w sobie powinien mieć(i z reguły ma) zabezpieczenie przed nadmiernym obciążeniem. Jeżeli to tylko ten pasek, to nie martwiłbym się o nadmierne rozgrzanie, chyba że to jakieś diody o bardzo dużej mocy. Najlepszym rozwiązaniem będzie to podłączyć i obserwować temperaturę powerbanka i to jak długo będzie wytrzymywał takie obciążenie.
    Można też podejść do tematu bardziej ambitnie i zmierzyć jakie natężenie jest potrzebne podczas świecenia lub sprawdzić to w karcie katalogowej, jeżeli w ogóle jest dostepna.
  • REKLAMA
  • #5 18479590
    Siksikpre
    Poziom 6  
    Przeczytałem że jest to 6W pasek led na 12v czyli coś koło 2A by wyszło a jeden powerbank ma 1.2A czyli łącząc 2 szeregowo powinno być wszystko ok czy się mylę
  • Pomocny post
    #6 18479602
    plmatrixpl
    Poziom 12  
    6W przy 12V - 0,5A, przy 5V - 1,2A. Po wzięciu pod uwagę ograniczonej sprawności przetwornicy 1 powerbank o wydajności 1,2A nie wystarczy. Powerbanki nie są stworzone do łączenia ich szeregowo, więc unikajmy tego.
  • #7 18479607
    Siksikpre
    Poziom 6  
    Poszukam małego akumulatora żelowego na 12v

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zasilanie tylnego światła i klaksonu w mini crossie, wymagających 12V, poprzez połączenie dwóch powerbanków 10V i zastosowanie przetwornicy step-up. Odpowiedzi sugerują, że chociaż technicznie możliwe, łączenie powerbanków szeregowo nie jest zalecane. Zamiast tego, rekomenduje się użycie przetwornicy step-up z 5V na 12V. Użytkownik rozważa zastosowanie 6W paska LED, co wymaga około 0,5A przy 12V, co może być problematyczne, ponieważ jeden z powerbanków ma wydajność 1,2A. Ostatecznie, użytkownik decyduje się na poszukiwanie małego akumulatora żelowego 12V jako bardziej odpowiedniego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA