logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nivona 605 - system grzewczy nie wychodzi, ikony mocy znikają

seb19855 20 Lut 2020 15:51 2895 11
REKLAMA
  • #1 18482722
    seb19855
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam. Chcę wyczyścić system grzewczy, ale nie da się go wyjąć. Przekręcam wajchę w lewo tak jak zawsze a teraz zachowuje się tak jakby w ogóle ten nazwijmy to system odblokowania nie działał. Ktoś pomoże?
    Podczas włączania ekspresu gdy system grzewczy się włącza (pojawiają się po kolej ikony mocy kawy) nagle one migają. Czy to znaczy, że system grzewczy już się po prostu popsuł? Ekspres mam od 2012 roku więc wszystko możliwe.
    Proszę o pomoc.

Dodano po 6 [minuty]:

Te ikony podczas włączania systemu grzewczego nie migają, ale nagle znikają. Przepraszam za pomyłkę.
    Systemu grzewczego nie da się ruszyć a nie chcę robić tego na siłę.

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście Nivona 605 to ekspres do kawy. Przepraszam, że nie dopisałem w temacie.
  • REKLAMA
  • #2 18483258
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    Masz na myśli zaparzacz? Cechy zaznaczone na zdjęciu kółkiem (kreseczka i trójkąt) są u Ciebie w takiej samej pozycji?
  • #3 18483430
    seb19855
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Tak, chodzi o zaparzacz.
    Tak, dokładnie w tym samym miejscu.
    Okazało się, że mimo przesuwania tej wajchy nie zmienia pozycji ta część brązowa wewnątrz zaparzacza razem z częścią srebrną nie zmieniają położenia co blokuje wyjęcie go z ekspresu. Zaryzykowałem i wyciągnąłem zaprzacz na siłę... co oczywiście skończyło się pęknięciem tej brązowej części. Teraz działa, ale kawa cała spływa do pojemnika skroplin. Domyślam się, że szykuje się zakup nowego zaparzacza albo ekspresu.
    Dziękuję za odpowiedź.
    Przepraszam za nieprofesjonalny język.
  • REKLAMA
  • #4 19729673
    jaromarkowski
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    seb19855 napisał:
    Okazało się, że mimo przesuwania tej wajchy nie zmienia pozycji ta część brązowa wewnątrz rozparzacza razem z częścią srebrną nie zmieniają położenia co blokuje wyjęcie go z ekspresu
    Witaj jesli możesz to napisz czy udało ci się naprawić swój expres i ewentualnie jak to zrobiłeś. Niestety mam ten sam problem!
  • REKLAMA
  • #5 19730274
    sorier
    Poziom 30  
    Spróbuj rozkręcić zaparzacz. Czasem da się wyjąć w ten sposób, w częściach bez uszkadzania go. Zacznij od śrubki dźwigni blokady.
  • #6 19730588
    JaroMarko
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    sorier napisał:
    Czasem da się wyjąć w ten sposób, w częściach bez uszkadzania go

A czy orientujesz się który elementów powoduje ewentualnie te blokadę? Na zdjęciu (fotografia z expresu z pracy) zaznaczyłem trzy miejsca z bloku zaparzacza które wchodzą w korpus expresu i wydaje mi się, że któryś z nich nie wrócił do swojej startowej pozycji, ale który ? Podejrzewałem nr 2 ale on raczej jest w tej pozycji jaką ma zaparzacz gotowy do pracy. Nr 2 też jest elementem obrotowym i może haczyć? Niestety nie wiem jak się do nich dobrać, może trzeba rozebrać expers i dojść od tyłu, ale to jest rzeźnia. Jak myślisz co może być przyczyną takiej blokady?

• #7 19730634
    sorier
    Poziom 30  
    Nr 1 to blokada i ona może trzymać. Nr 2 jeżeli jest mniej więcej w pozycji spoczynkowej to nie może blokować.
    Można to zrobić od środka, ale szybciej i łatwiej od zewnątrz.
    Ta awaria nie jest niczym nadzwyczajnym w tych ekspresach (nivona, melitta itp). Tu masz podobny przypadek https://www.berlin-repariert.de/nivona-bruehgruppe-klemmt/
  • #8 19744420
    JaroMarko
    Poziom 12  
    sorier napisał:
    Tu masz podobny przypadek
    Dzięki za wskazówki.
    Zrobiłem tak, że rozkręciłem zaparzacza i przez jakąś chwilę miąłem stracha bo tylna ściana zaparzacza nie chała dalej wyjść!
    Musiałem zastosować długi nóż który włożyłem między wewnętrzna ścianę ekspresu a ścianę bloku zaparzacza i rozruszałem to połączenie. Okazuje się że w miejscu sprzęgła te elementy się "skleiły, zassały ???" Mechanicznie nic o siebie nie zahaczało. Wynika to z tego że ekspres przez jakiś czas stał nieużywany a kiedyś to miejsce posmarowałem jakimś smarem który teraz zadziałał jak klej. Tak przypuszczam. W takim razie mam jeszcze pytanko czy to sprzęgło, bo ono jest gumowe, należy smarować i ewentualnie czym?

• #9 19744511
    sorier
    Poziom 30  
    Nie, nie smarujesz tego niczym. Wystarczy żeby było czyste.
  • REKLAMA
  • #10 19745025
    JaroMarko
    Poziom 12  
    A co jaki czas się wymienia to sprzęgło gumowe? I jak, czy trzeba wyciągnąć ze środka ten trzpień?
  • #11 19745392
    sorier
    Poziom 30  
    Tak, wyjmujesz ze środka coś w rodzaju kołka. Wymieniasz jak się uszkodzi .
  • #12 19750784
    JaroMarko
    Poziom 12  
    Dzięki wszystkim za wskazówki, ekspres naprawiony, blok wchodzi i wychodzi bez problemu. Mam wrażenie że powodem jego zblokowania było to że sprzęgło nasmarowałem i się ono skleiło oraz to że było ono już trochę rozbite. Zahaczało przy wkładaniu bloku. Wymieniłem na nowe i teraz jest Ok. Wymieniłem również większość uszczelek oraz zawór drenażowy bo zaczynała spod expresu wyciekać brązowa woda. Po rozkręceniu było tam mokro i dużo "błota" po kawie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem do kawy Nivona 605, polegający na zablokowanym systemie grzewczym, który nie można wyjąć mimo próby odblokowania. Po kilku próbach okazało się, że mechanizm zaparzacza nie zmienia pozycji, co prowadzi do uszkodzenia brązowej części zaparzacza. Po wymuszeniu wyjęcia zaparzacza, kawa zaczęła spływać do pojemnika skroplin. Użytkownicy sugerują rozkręcenie zaparzacza oraz sprawdzenie elementów blokujących. Po rozkręceniu, użytkownik odkrył, że elementy sprzęgła się skleiły z powodu smaru, co spowodowało zablokowanie. Po wymianie uszczelek i zaworu drenażowego, ekspres został naprawiony i działa prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA