logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odpowietrzyć nowy bojler Kospel po podłączeniu przez hydraulika?

rafaloo 20 Lut 2020 22:23 13209 5
REKLAMA
  • #1 18483545
    rafaloo
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem, wczoraj hydraulik podłączył nowy bojler, a dziś już jest zimny. Oczywiście nie może przyjechać,
    a dzieci trzeba wykąpać ....
    Każdy gada, że poprzednik coś spartolił, ale mam wrażenie że każdy partoli tylko bardziej :(
    Jak to odpowietrzyć?
    1. Zimna woda
    2. C.O.
    3. C.O.
    4. Ciepła woda

Jak odpowietrzyć nowy bojler Kospel po podłączeniu przez hydraulika?
    Załączniki:
    • Jak odpowietrzyć nowy bojler Kospel po podłączeniu przez hydraulika? Polish_20200220_221929312.jpg (2.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18483596
    ryni1
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jeżeli w obiegu CWU jest pompa układ pewnie jest zapowietrzony, odkręć nakrętkę zabezpieczająca odpowietrznik i sprawdź czy się odpowietrzy.
    Jeżeli układ chodzi na grawitacji takie podłączenie bojlera nie będzie działać, przy takim podłączeniu powstały syfony blokujące przepływ, w dodatku złączki od zastosowanych rurek PEX mają bardzo mały przekrój wewnętrzny.
  • REKLAMA
  • #3 18483655
    rafaloo
    Poziom 10  
    Jest pompa. Czy jest zapowietrzona? Hmmm leci z niej woda a nie powietrze więc wydaje mi się że nie. Notabene wszystkie rury koło przejmują i pony są gorące. Grzejniki gorące a jedynie bojler zimny. Teoretycznie jest jakaś fajna (odpowietrznik) nad bojlerem tuż przy suficie ale tam leci sama woda. Nie wiem czy to działa w ogóle. Odziedziczyłem ten system po poprzednim właścicielu i jeszcze nie poznałem wszystkich tajników. pytanie jak odpowietrzyć sam bojler? Które srubunki poluzowac
  • REKLAMA
  • #4 18483688
    ryni1
    Poziom 12  
    Ok, czyli układ jest odpowietrzony, właśnie ten odpowietrznik przy bojlerze jest istotny, a skoro leci z niego woda to powinno być OK.
    Zapytam jeszcze czy do bojlera jest oddzielna pompa, czy wszystko chodzi na jednej?
    Jeśli jest tylko jedna to problem tkwi w podłączeniu bojlera, niestety złączki do rur PEX mają bardzo mały przekrój wewnętrzny, który mocno dławi przepływ, do tego jeszcze przy podłączeniu powstały syfony, choć to przy układzie z pompą nie jest aż tak istotne.
  • REKLAMA
  • #5 18483706
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Założyłeś dwa takie same tematy?

Dodano po 4 [minuty]:

ryni1 napisał:
    Ok, czyli układ jest odpowietrzony, właśnie ten odpowietrznik przy bojlerze jest istotny, a skoro leci z niego woda to powinno być OK.

Nie będzie ok. Na zdjęciu widać że pex od zaworu (przy odpowietrzniku) idzie w górę omija rury i dopiero w dół do zbiornika. Powietrze zostanie w najwyższym punkcie a nie wróci do odpowietrznika.

Dodano po 4 [minuty]:

rafaloo napisał:
    pytanie jak odpowietrzyć sam bojler? Które srubunki poluzowac

Zamknij zawory na co przed zbiornikiem, popuść śrubunek na górnej rurce i uchyl zawór na dolnej rurce. Przez śrubunek powinno iść powietrze a w momęcie gdy pójdzie woda zamknij zawór , dokręć śrubunek i otwórz zawory.
  • #6 18483732
    ryni1
    Poziom 12  
    ewoo napisał:
    Nie będzie ok. Na zdjęciu widać że pex od zaworu (przy odpowietrzniku) idzie w górę omija rury i dopiero w dół do zbiornika. Powietrze zostanie w najwyższym punkcie a nie wróci do odpowietrznika.

Na to nie zwróciłem uwagi, przydało by się przełożyć odpowietrznik w najwyższy punkt.
REKLAMA