logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - wskaźnik wychyłowy, błędne wskazania.

Ziko 27 Wrz 2005 20:23 3000 5
REKLAMA
  • #1 1854220
    Ziko
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!!!
    Mam Radmorka 5102.
    Problem polegał na ciszej grającym jednym kanale. Pomogła wymiana kondensatorów na przedwzmacniaczu (płytka z regulacją barwy i kanałów). Po wymianie usterka znikneła.... :)
    Jednakże po takim zabiegu pojawił się nowy problem. Mianowice wraz ze wzrostem mocy wskaźnik wychyłowy (wskaźnik wysterowania) jednego z knałów "wariuje"- źle wskazuje, cofa się itd. Dodam że przedtem tego ne było. Sprawdzałem zgodnie ze schematem czy się nie pomyliłem przy wymianie kondensatorów, ale wszystko jest OK.
    Może ktoś z szanownych kolegów ma jakieś propozycje co mogło paść lub gdzie szukać przyczyny (końcówka mocy??).

Dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam ALL.
  • REKLAMA
  • #2 1854258
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Wina może być po stronie zimnych lutów w końcówce , ewentualnie nie styka rezystor nastawny na płytce końcówki (odpowiedzialny za regulację wskaźnika ). Zamień koncówki miejscami i powiedz jaki dało to efekt .
  • REKLAMA
  • #3 1854309
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    dodam tylko że ten potencjometr od regulacji wskaźnika ma oznaczenie R1020 i ma wartość 22k

tego drugieo prka na płytce nie tykaj bo zmieni się wartość prądu spoczynkowego
  • REKLAMA
  • #4 1854949
    Ziko
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedzi.

Mogę sprawdzić to dopiero w piatek... więc dam znać.

Acha - z tego co sprawdzałem na identycznych kolumnach w jednym kanale jest mniej tonów niskich (tym samym co wskaźnik wariuje) (wyczuwalna różnica w stosunku do drugiego kanału)... czy to może być spowodowane włąsnie przez źle ustawinony "prąd spoczynkowy" ??

Jeszcze raz dzieki za informacje :)))
  • REKLAMA
  • #5 1854986
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    standardowo pomierzyć napięcia, ustawić spoczynkowy, posprawdzać luty, zamienić miejscami płytki ... wszystko znajdziesz na forum nie ma sensu tego powtarzać
    przy wymianie mogło się coś zewrzeć, urwać itp...
  • #6 1886061
    Ziko
    Poziom 11  
    Po wnikliwej analizie i pomiarach...

Walnięta była dioda AAP 153 znajdująca się na płytce końcówki mocy - nowa dioda - wskaźnik zachowuje, działa poprawnie..

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi :))))
REKLAMA