logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak przestroić Unitra ZRK RM 112 na górny UKF? Kondensatory do wymiany?

artlam 22 Lut 2020 21:48 2388 7
REKLAMA
  • #1 18487440
    artlam
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam serdecznie. Bardzo proszę o pomoc w przestrojeniu radiomagnetofonu Unitra ZRK RM 112. Właśnie trafiło mi się takie cudo i nie mogę przestroić głowicy UKF na górną częstotliwość. Schemat mam oryginalny. Jest to mały Kasprzak, i ma całkiem inną głowicę UKF. Tam są trzy tranzystory, kondensatory małej pojemności i dodatkowo, kondensatory skracające. Niestety, siedzę cały dzień, próbowałem zmienić częstotliwość na razie tylko w heterodynie i nic nie zrobiłem. Za nic nie chce mi się przestroić. Czy ktoś z kolegów przestrajał taki sprzęt RM 112 i mógłby mi napisać jakie kondensatory trzeba wymienić, żeby to radio zaczęło odbierać górny UKF? Kilka radioodbiorników już przestroiłem i działają świetnie. Kasprzaki też przestroiłem, RM 121 i RM 221. A tego RM 112 nie mogę, nic nie idzie. Wymieniałem tylko kondensatory w heterodynie, ale jak nie udała mi się próba przestrojenia to wróciłem do stanu fabrycznego. Jak będę już wiedział jak go przestroić to dopiero wezmę się za niego. Tak więc proszę o jakieś wskazówki, jakie kondensatory wymienić, podmienić, żeby radio ruszyło. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18487562
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Za dużo ogólników. Próba przestrojenia się nie udała, bo co konkretnie się stało po tej próbie?
    Piszesz tak jakby heterodyna była stabilizowana kwarcem i była zamknięta w sejfie, nie ma do niej dostępu i nie można nic z nią zrobić... Opisz szerzej co się dzieje? Przestaje oscylować? Jakiś schemat wrzuć (do którego twoja głowica będzie podobna), skoro twierdzisz że głowica różni się od tego co jest na schemacie.
    Czyżbyś miał tam głowicę z mieszaczem obcowzbudnym? Czyli mieszacz jeden tranzystor, drugi tranzystor heterodyna, trzeci tranzystor wzmacniacz w.cz.
    A może sobie policzyłeś przez pomyłkę jako ten trzeci tranzystor już wzmacniacz p.cz.?
  • REKLAMA
  • #3 18487613
    artlam
    Poziom 10  
    Mam radiomagnetofon RM112, i rozchodzi mi się o to, jakie kondensatory wymienić, aby heterodyna pracowała w górnym ukf-ie. Radiomagnetofon RM112 posiada trzy tranzystory w głowicy UKF. Tranzystor we wzm .w.cz. tranzystor - mieszacz, tranzystor - heterodyna. Interesuje mnie, czy ktoś przestrajał ten model RM112, jak tak to proszę o info, jakie kondensatory w głowicy wymieniać, aby radio zagrało na górny UKF.
  • REKLAMA
  • #4 18487684
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    To jest twoja głowica?
    Jak przestroić Unitra ZRK RM 112 na górny UKF? Kondensatory do wymiany?
    Jeżeli tak, to w czym problem? Może się okazać, że z tak dużymi pojemnościami na bazie T3 nie uzyskasz oscylacji na górnym UKF. Przerobić sobie sprzężenie zwrotne i pojemności dać podobne jak np. w heterodynie popularnej głowicy GFE-105. C20, C20, C23 wstawić po 12 pF, jak nie masz 12 to 10p też może być (może się okazać, że wystarczy zmniejszyć C20, C22 do około 20-22pF - zależne od wzmocnienia tranzystora heterodyny, przy gorszych egzemplarzach może mieć problem ze wzbudzeniem drgań powyżej 100MHz). Na słuch mierzysz heterodynę? :) Czy masz jakieś urządzenie, które określa gdzie stoi heterodyna? Jak już heterodyna będzie pracować w paśmie górnym to pozostałe obwody niczym się nie różnią od większości odbiorników przenośnych Unitry. Wystarczy się powzorować na gotowych opisach jakich tu pełno. Przy czym wstawiając na sztywno pojemność z opisów, nigdy nie będzie to zestrojone optymalnie (m.in. rozrzut pojemności agregatu strojeniowego), a będzie co najwyżej przybliżać się do oczekiwanego optimum. Do porządnego zestrojenia przydaje się najpierw wstawić w obwód LC trymer, a potem jeżeli nie ma miejsca na trymer dobrać najbliższą pojemność do tej ustawionej trymerem, czasami trzeba połączyć kilka pojemności.
  • #5 18488005
    artlam
    Poziom 10  
    Witam, tak,tak, o ten model chodzi, własnie to moja głowica. No właśnie pogubiłem się, bo zacząłem najpierw kombinować z kondensatorem skracającym C24, niby wyczytałem,że trzeba zwiększyć pojemność. Więc zwiększyłem, i nic, więc pojemność zmniejszyłem i heterodyna też nie wskoczyła choćby trochę na wyższą częstotliwość. A tu trzeba zmienić wartość C20,C22, no właśnie o to chodziło mi, które kondensatory zmniejszyć. Miernik częstotliwości posiadam z pętlą indukcyjną, przykładam do heterodyny pętlę i miernik pokazuje mi częstotliwość. Super, będę próbował z tymi kondensatorami co mi kolega opisał. Najważniejsze to, żeby ta heterodyna w końcu zmieniła pasmo na wyższą częstotliwość, a z resztą sobie dam radę.
  • REKLAMA
  • #6 18488239
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Nie trzeba ruszać C24. Przykładowo w odbiorniku Zosia R-614 są podobne kondensatory "skracające" 47pF w heterodynie i wzmacniaczu w.cz.. Bez ich ruszania odbiornik bez najmniejszych problemów (po regulacji stosunku L do C) pokrywa odbiór z zapasem 87,0-108,5MHz. Nie wszystko co podają różne opisy musi być prawdą objawioną, bo ile opisów tyle efektów końcowych, lepszych lub gorszych. W niektórych opisach wręcz zalecają usuwać te skracające pojemności i w ich miejsce wstawiać zworę, bo ponoć bez eliminacji skracania nie będzie się w stanie osiągnąć pokrycia pełnego pasma górnego UKF (ileż to kosmicznych opowieści, że dane radio nigdy nie pokryje nowego pasma) skutkuje to tym, że po eliminacji skrótu pojemnościowego trzeba skracać cewkę (bo wzrosła pojemność jaką wprowadza do obwodu taki "odkrócony" agregat), bo zakres przestrajania niepotrzebnie robi się na starcie przesadnie szeroki dla oryginalnej "długiej" cewki. Krótsza cewka kosztem zwiększenia pojemności równoległej (by dalej mieć rezonans obwodu LC na tej samej częstotliwości) w takim typowym UKF obwodzie radiowym kończy się tym, że obwód oddaje niższe napięcie w.cz. z siebie i jest mniej podatny na przestrajanie tym samym kondensatorem zmiennym, bo spada procentowy udział zmian pojemności agregatu w całkowitej pojemności równoległej (agregat jest jakby zduszony dopiętą równoległą pojemnością). Mniejsze napięcie w.cz. na obwodzie (wzmacniacza w.cz. oraz heterodyny) to w efekcie mniejsza czułość, bo mieszacz na wejście dostaje mniejsze sygnały niż na macierzystym dolnym UKF.
    Jak masz miernik częstotliwości to przestrojenie tego generatora to 15 minut roboty. Jaki tam preskaler w częstościomierzu masz na pokładzie? Zmniejsz tylko wskazane pojemności. Na przyszłość pobaw się takim generatorem jak tutejsza heterodyna sklecając go na boku, na kawałku laminatu, płytki cynowanej w celach naukowych. Potem już masz opracowane, pomierzone częstotliwością oscylacji gotowe zestawy LC (dla cewek powietrznych od 4 do 8 zw. fi wew. 5mm, fi drutu 0,8mm poskok uzwojenia 1-2mm) i pojemnościami równoległymi 0-27pF), po których nawet bez miernika częstotliwości będziesz wiedział gdzie orientacyjnie wypadną (z dokładnością do ~10MHz przy 100MHz) drgania po wstawieniu ich do generatora.
    W przyszłości, dzięki takim doświadczeniom z generatorem i wymiennymi obwodami LC już tylko popatrzysz na cewkę danego odbiornika i będziesz wiedział jaka orientacyjnie dla niej wypadkowo pojemność zapewni rezonans w okolicy 100MHz.
    C28 usuwasz. Zakładam, że w odbiorniku masz kondensator strojeniowy z wbudowanymi trymerami jak na schemacie? Często schemat swoje, a życie swoje, bo skończyły się im dostawy i zaczęli wstawiać inny model agregatu bez trymerów.
  • #7 18488564
    artlam
    Poziom 10  
    Super. Bardzo dobry wykład. Ale do rzeczy. Miernik częstotliwości zmniejsza mi już automatycznie pośrednią o 10,7Mhz. Tak więc pokazuje mi już na jakiej częstotliwości radio odbiera. Jak radio mam już zestrojone, to dostrajam szczegółowo dokładnie za pomocą komputera programem SDR. I dokładnie wstrajam się w częstotliwości. Kondensator strojeniowy jest taki mały kwadratowy z wbudowanymi trymerami. No dobra, biorę się ponownie za przeróbkę i zobaczę co mi tam wyjdzie po tych wskazówkach. Serdecznie dziękuję. Biorę się za robotę.

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Hurrra!!! Serdecznie dziękuję za pomoc. Wymieniłem trzy kondensatory, C 20, C 22, C 23 po 12pF i heterodyna ruszyła. Teraz mam częstotliwość od 87 Mhz do 113 Mhz. Super dzięki za podpowiedź. Jakoś nie zatrybiłem od razu żeby te kondensatory wymienić, a przecież ich pojemność była zbyt duża. Serdecznie dziękuję, jeszcze będę kombinował żeby do 113 Mhz radio nie odbierało, tylko do 108 Mhz.
  • #8 18491970
    artlam
    Poziom 10  
    Temat zamykam. Radio gra jak ta lala. Dziękuję koledze Andrzej L. za porady co i jak zrobić. Wymieniłem właściwie tylko dwa kondensatory C 20, C 22, z 68 pF na 33pF. Radio złapało prawidłowo częstotliwość. Mam od 87 Mhz do 108.5 Mhz, czułość zwiększyłem usuwając kondensator C 12 - 22pF. Radio nawet odbiera bez anteny. serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w przestrojeniu radiomagnetofonu Unitra ZRK RM 112 na górny UKF. W trakcie dyskusji omówiono problemy związane z heterodyną oraz kondensatorami w głowicy UKF. Ustalono, że kluczowe do przestrojenia są kondensatory C20, C22 i C23, które należy wymienić na mniejsze wartości (12 pF), co pozwoliło na uzyskanie zakresu częstotliwości od 87 MHz do 108,5 MHz. Użytkownik podzielił się również informacją o użyciu miernika częstotliwości oraz programów SDR do precyzyjnego dostrajania. Po wymianie kondensatorów radio zaczęło działać poprawnie, a użytkownik zamknął temat z podziękowaniami za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA