logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo Yoga 300-11ibr nie reaguje na włącznik po wymianie pasty

Pulpet24 22 Lut 2020 23:35 1566 8
REKLAMA
  • #1 18487665
    Pulpet24
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.
    Ostatnio chciałem naprawić dysk w laptopie, więc go rozkręciłem, wyjąłem dysk, ale że naprawa trwała kilka dni (w sumie do teraz) to z ciekawości odkręciłem płytę główną. Laptop za chłodzenie ma jedynie miedzianą blaszkę bez wentylatorów, więc zdjąłem ją, wymieniłem pastę termoprzewodzącą przy okazji i kiedy się już nacieszyłem to skręciłem lapka do kupy. Teraz, kiedy się poddałem z dyskiem i go włożyłem i chciałem włączyć laptopa to okazało się że nie chce się włączyć. Absolutnie na nic nie reaguje. Nawet diody się nie zapalają. Po zmierzeniu miernikiem baterii i zasilania dochodzę do wniosku, że wszystko z zasilaniem jest ok. Na przycisku power również jest napięcie. Co ciekawe na dwóch diodach pod nim również jest takie samo napięcie jak na powerze, choć się nie świecą.
    Podczas wykonywania prac nad laptopem nie słyszałem niczego podejrzanego, nic nie skrzypnęło, nie trzasło.
    Macie jakieś pomysły co mogłem zepsuć? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 18487738
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Ocena: 278
    Dobrze powpinałeś wszystkie taśmy? Sprawdź. Jak wszystko jest na swoim miejscu spróbuj włączyć bez dysku. Jak się nie włączy wykonaj reset CMOS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18488756
    Pulpet24
    Poziom 8  
    Wszystkie taśmy powpinane, nawet alkoholem izpopropylowym wyczyściłem, zrobiłem reset cmos i nic :/
  • REKLAMA
  • #5 18488851
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Odłącz od płyty wszystko co zbędne i sprawdź czy się uruchamia. Jeśli tak to podpinaj po kolei (oczywiście przy odłączonym zasilaniu).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18489076
    Pulpet24
    Poziom 8  
    A więc tak:
    -spróbowałem uruchomić bez dysku - nie działa
    - płyta główna to BM5455
    -odłączyłem od płyty wszystko - zostawiłem tylko wyświetlacz i 2 baterie i nie zadziałało, nawet próbowałem bez wyświetlacza, potem tylko z jedną z tych dwóch baterii, a na koniec nawet samą płytę bez zasilania odpalić nie wiem w sumie po co.
    Jedyne co mogę powiedzieć, to że gdy po raz pierwszy rozbierałem lapka to nie potrafiłem odczepić baterii palcami, narzędziami, a że nie chciałem ciągnąć za kable, to ją zostawiłem i taśmy wypinałem oraz wpinałem z podłączoną baterią. Teraz już odłączam baterię ciągnąc za kable, ale może jakieś zwarcie poszło za pierwszym razem...?
  • #7 18489343
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Pulpet24 napisał:
    taśmy wypinałem oraz wpinałem z podłączoną baterią
    - to możliwa przyczyna uszkodzenia. Płyta do diagnostyki. Jeśli nie czujesz się na siłach - pozostaje serwis.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18494570
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    Jak robiłeś z (2) baterie to raczej masz uszkodzenie :
    albo kbc ITE8528E (or ITE8526e ) , Bios W25Q64FW +1.8V
    - albo "kombajn" np. N3060
    * zależy od opisu na stickerze : np. 5B20L02553

To platforma od BITLAND_ BM54xx

BM5488 to (Braswell-M)
    Lenovo Yoga 300-11ibr nie reaguje na włącznik po wymianie pasty

SM na tym forum Link
  • REKLAMA
  • #9 19665606
    Pulpet24
    Poziom 8  
    Zapłaciłem za naprawę. Jest jak jest

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo Yoga 300-11ibr zgłasza problem z uruchomieniem urządzenia po wymianie pasty termoprzewodzącej i demontażu płyty głównej. Po złożeniu laptopa nie reaguje na włącznik, nie zapalają się diody, mimo że zasilanie wydaje się być w porządku. Użytkownik sprawdził wszystkie taśmy, wykonał reset CMOS oraz próbował uruchomić laptopa bez dysku i z odłączonymi komponentami, jednak problem nadal występuje. Istnieje podejrzenie uszkodzenia płyty głównej, co może być wynikiem niewłaściwego odłączania baterii. Użytkownik rozważa serwis w celu diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA