Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spadek mocy na silniku elektrycznym

dzida01 23 Feb 2020 10:45 645 2
    dzida01
    Level 2  
    Zepsuł mi się podajnik do drutu w spawarce. Wydaje mi się że zlokalizowałem problem. Podajnik załączał i podawał drut przez jakiś czas potem zwalniał do zera. Wymonotowałem silnik z podajnika i sprawdziłem napięcie na wejściu prze włączonym do układu silniku i bez. Bez napięcie było stałe, natomiast z podłączonym silnikiem prąd wzrastał wraz z obrotami aż w pewnym momencie obydwie wielkości zaczęły spadać. Aż do zera.
    Teraz pytanie jest takie czy to problem z silnikiem? Bo wydaje mi się że tak, ale poziom mojej wiedzy jest za mały żeby to jednoznacznie określić.
    (tak nawiasem to wydaje mi się że jest to silnik krokowy ale tak szczerze to nie wiem jak to poprawnie określić)
    arci36
    Level 12  
    Jaka to spawarka? Wstaw zdjęcie silnika i płytki sterowniczej. Raczej będzie to silnik szczotkowy prądu stałego. Rolki od podajnika nie zacierają się? Jaka była wartość napięcia i prądu?
    SQ5AZP
    Level 29  
    dzida01 wrote:
    Zepsuł mi się podajnik do drutu w spawarce. Wydaje mi się że zlokalizowałem problem. Podajnik załączał i podawał drut przez jakiś czas potem zwalniał do zera. Wymonotowałem silnik z podajnika i sprawdziłem napięcie na wejściu prze włączonym do układu silniku i bez. Bez napięcie było stałe, natomiast z podłączonym silnikiem prąd wzrastał wraz z obrotami aż w pewnym momencie obydwie wielkości zaczęły spadać. Aż do zera.
    Teraz pytanie jest takie czy to problem z silnikiem? Bo wydaje mi się że tak, ale poziom mojej wiedzy jest za mały żeby to jednoznacznie określić.
    (tak nawiasem to wydaje mi się że jest to silnik krokowy ale tak szczerze to nie wiem jak to poprawnie określić)

Weź akumulator 12 V i zasil ten motorek. Powinien kręcić jak oszalały, a prąd być w granicach 0,3-0,7A zależnie czy silnik jest jak od zabawki elektrycznej czy jak od wycieraczek w ciężarówce. Jeżeli silnik kręci a prąd przekracza 1,5 A - pora najwyższa go wyrzucić do dużego blaszanego kubła.