logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asus fx505dy - Praca układu graficznego asus fx505dy

adam458 23 Feb 2020 16:43 1488 10
ADVERTISEMENT
  • #1 18488941
    adam458
    Level 13  
    Rate: 4
    Witam
    Nabyłem ostatnio laptopa Asus Tuf Gaming fx505dy na pokładzie ma amd ryzen 5 3550H i własną kartę graficzną radeon rx 560x. Problem mam taki, że sprzęt szybki, a nie mogę zmienić domyślnej pracy układu graficznego na ten wydajny. I dostaje zadyszki z poziomu pulpitu. Czyli oglądam yt na kalkulatorze, program do drukarki 3d jakby parę Fps dramat. Jak to ogarnąć ? Robiłem nawet format systemu. Sterowniki wszystkie aktualne
  • ADVERTISEMENT
  • #2 18490698
    Argennto_1
    Level 33  
    Help: 240
    Rate: 291
    Masz zainstalowane "Armoury Crate"? Ze strony producenta plus aplikację ze sklepu Microsoft o tej samej nazwie. Pokaż screen z menedżera urządzeń z rozwiniętą zakładką Karty graficzne.
  • #3 18490941
    adam458
    Level 13  
    Dzięki za odpowiedź. Tak mam zainstalowane to oprogramowanie, najnowsza wersja plus z Windows store. Screen zrobię po pracy, ale informacyjnie oba urządzenia są rozpoznane poprawnie.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 18491217
    Argennto_1
    Level 33  
    W laptopie są 2 GPU jeden w procesorze druga grafika dedykowana. Nie ma potrzeby na wymuszenie tego drugiego bo zintegrowany układ graficzny doskonale radzi sobie z podstawowymi zadaniami w tym odtwarzanie filmów wysokiej rozdzielczości.
  • #5 18492024
    adam458
    Level 13  
    No i wystarcza do youtuba, ja potrzebuje mocy do Cury (slicer do drukarki 3d). Najlepiej działa na podłączonej ładowarce i trybie turbo. W grach nie ma problemu
  • Helpful post
    #6 18492294
    Argennto_1
    Level 33  
    Powiem Ci na przykładzie GX701 który mam. W moim mogę w Armoury Crate ustawić aby laptop pracował cały czas na karcie dedykowanej. U Ciebie może tego nie być. Przestawia się to tym przyciskiem jak na fotce. Twój laptop sam przełącza grafikę na wydajną jeżeli jest taka potrzeba. Na platformie NVIDIA przełączanie grafik działa perfekcyjnie. Jeżel jest wykryta wymagająca aplikacja 3D odpala się grafika dedykowana. Na platformie AMD jest tak samo. Możesz ręcznie dodać aplikację, która ma się odpalać tej wydajniejszej karcie w sterownikach grafiki i w Armoury Crate chyba też. Tryb Turbo zwiększa zegary GPU i CPU, ale nie ma wpływu na przełączanie grafik.
    Attachments:
    • Asus fx505dy - Praca układu graficznego asus fx505dy 1.png (131.04 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • #7 18492418
    adam458
    Level 13  
    Faktycznie w Armoury Crate nie ma przełączania jak u Ciebie .
    Tak masz rację można dodać aplikację w opcjach sterownika radeona. Z tym że dodaje program Cura na profil gaming czyli na pewno hmm max możliwości tego sprzętu, a to nadal buja na vega 8 czyli integra... To mnie irytuje i nie wiem co już zrobić. Bo gry śmigają
  • ADVERTISEMENT
  • #8 18492481
    Argennto_1
    Level 33  
    Tak to wygląda w NVIDIA i podobna opcja musi być w Radeonie. Każda aplikację można uruchomić z wydajną grafiką. A może ustawiłeś poprawnie a i tak się nie przełącza. Dlatego od dawna omijam Radeony. To dobre karty, ale od 15 lat nie mogę perfekcyjnie dostosować sterowników. Miałem osobiście kilka modeli Radeonów droższych, tańszych i zawsze coś było nie tak.

Poza tematem. Masz niezainstalowany sterownik Refresh Rate i nie wykorzystujesz wysokiej częstotliwości odświeżania i czasu odpowiedzi matrycy. U mnie było to samo nawet po instalacji sterownika - po kilku dniach przestawał działać. Jest nowy sterownik z 20 lutego tego roku na stronie producenta i on już pewnie rozwiązuje ten problem.
    Attachments:
    • Asus fx505dy - Praca układu graficznego asus fx505dy qq.png (62.55 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • #9 18494471
    adam458
    Level 13  
    Raczej ustawione jest wszystko ok . sterownik zainstalowany najnowszy. Refresh Rate tez mam zainstalowane bo stawiałem od nowa system i pobierałem ze stronki www asusa . Może tak to kiepsko działa, że ustawione dobrze, a się nie przełącza automatycznie. Tak dla pokazania, nagrałem przykład gdzie widać, że grafika zintegrowana nie wyrabia, a obraz stoi
    https://www.youtube.com/watch?v=zNgHqX-9KyQ
  • ADVERTISEMENT
  • #10 18494868
    Argennto_1
    Level 33  
    No to tego już nie przeskoczysz. Żadne sterowniki tu nie pomogą. Z ciekawości odpaliłem ten sam film i odtwarza się płynnie w rozdzielczości 4320p 8K, a obciążenie zintegrowanego Intela 630 to ok 40%. Dedykowana NVIDIA jest wyłączona. Zresztą kto odtwarza takie materiały przy rozdzielczości ekranu 1920x1080. A Refresh Rate masz wyłączone bo ikonka Panel Overdrive jest niepodświetlona :)
    Attachments:
    • Asus fx505dy - Praca układu graficznego asus fx505dy Bez tytułu.png (414.47 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • #11 18496197
    adam458
    Level 13  
    Niby sprzęt taki nawet mocny a do kitu... Z tym refresh rate też, działa dopóki sam włączę, a po zamknięciu armoury crate i po włączeniu nieaktywne... Znajdę czas to jeszcze raz zrobię format i czysta instalacja windows. Choć nadziei nie ma ;)

Topic summary

✨ Użytkownik laptopa Asus Tuf Gaming FX505DY z procesorem AMD Ryzen 5 3550H i kartą graficzną Radeon RX 560X zgłasza problem z automatycznym przełączaniem się na dedykowaną kartę graficzną, co skutkuje niską wydajnością w aplikacjach wymagających większej mocy, takich jak Cura do druku 3D. Pomimo zainstalowanego oprogramowania Armoury Crate i aktualnych sterowników, laptop nie przełącza się na wydajniejszą grafikę, co prowadzi do problemów z odtwarzaniem wideo i pracy w programach. Użytkownik rozważa ponowną instalację systemu operacyjnego w nadziei na rozwiązanie problemu.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT