logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić ustawienia ekranu karty graficznej przez Pulpit Zdalny?

Gelip 25 Lut 2020 13:21 4644 5
REKLAMA
  • #1 18492781
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Pytanie jak w temacie. Połączyłem się do komputera za pomocą RDP i chcę zmienić ustawienia karty graficznej. Niestety we właściwościach ekranu mam ustawienia sterownika RDP zamiast monitora i karty graficznej.
    Do komputera zdalnego podłączone są dwa monitory ale tylko jeden jest aktywny. Chciałbym włączyć drugi monitor - normalnie robi się to za pomocą ustawień ekranu, ale przez RDP - jak już wspomniałem ustawienia ekranu dotyczą sesji (okna) RDP a nie monitora i karty graficznej.

Wiem, że problem można obejść używając innego oprogramowania pulpitu zdalnego ale mnie interesuje pulpit zdalny Windows.

Może jest jakiś programik do tego? Próbowałem NirSoft MultiMonitorTool ale on nie działa przez RDP.
  • REKLAMA
  • #2 18494162
    wesmar
    Poziom 22  
    Ocena: 199
    RDP jest od Windows NT 4.0 TSE, aż po win server 2019. Za mało informacji o środowisku by coś powiedzieć
    W windows server 2012R2 i wyżej masz w zasadach grupy w szablonach administracyjnych (Używaj domyślnej sprzętowej karty graficznej dla wszystkich sesji usług pulpitu zdalnego).
    W win 10 raczej trzeba by patchować bibliotekę terminalową, ale możesz spróbować dodać wpis do rejestru bo zHookować karty. Np wpis akceleracji VIDEO po RDP jest taki:
    HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Terminal Services wartość DualWord o nazwie AVCHardwareEncodePreferred i w pole dane wartości 1.
    Nie wiem czy zadziała.. Jak przez RDP biuro rachunkowe nie mogło używać kart inteligentych, to im spatchowałem za pomocą IDA bibliotekę odpowiedzialną za skok warunkowy i śmiga..
    Napisz coś więcej to sam z ciekawości spróbuję powiązać RDP z "pomocą zdalną" i dostępem do pulpitu współdzielonego z zalogowanym użytkownikiem. W windows 2000 server tak wielokrotnie robiłem.
  • REKLAMA
  • #3 18494257
    Gelip
    Poziom 36  
    wesmar napisał:
    Np wpis akceleracji VIDEO po RDP jest taki:
    HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Terminal Services wartość DualWord o nazwie AVCHardwareEncodePreferred i w pole dane wartości 1.

Gdzie mam dodać ten wpis? Na komputerze lokalnym, zdalnym, czy na obu? Systemy to WinXP.
  • REKLAMA
  • #4 18494674
    wesmar
    Poziom 22  
    Ocena: 199
    To nie zadziała w xp. W w7 zadziała jak dasz opcje span. Mstsc /span. Win8, 10 natywnie radzi sobie z tym. W XP popatrzę wieczorem. Trzeba będzie wykorzystać odmianę Rdp do sesji współdzielonej zwana zdalna pomoc/ remote assistance
  • REKLAMA
  • #5 20356869
    Gelip
    Poziom 36  
    Obejściem problemu jest zrezygnowanie z Pulpitu zdalnego i użycie innego programu do zdalnego zarządzania np. Remote Administrator - tam bez problemu można zmienić rozdzielczość na żywo - bez restartu.

Można też za pomocą Pulpitu zdalnego ale wymagany jest restart:
    • łączymy się przez Pulpit zdalny
    • w menedżerze urządzeń sprawdzamy PCI Vendor & Device karty graficznej np.
      PCI\VEN_8086&DEV_2A02
    • szukamy tego urządzenia w rejestrze w kluczu:
      HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\PCI
    • wchodzimy głębiej do Device Parameters i odczytujemy wartość VideoID (GUID) (kopiujemy np. do Notatnika)
    • przechodzimy do klucza:
      HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Hardware Profiles\0001\System\CurrentControlSet\Control\VIDEO

i klikamy na GUID jaki zanotowaliśmy, zaznaczamy podklucz 0000 i ustawiamy rozdzielczość dziesiętnie w wartościach DefaultSettings.XResolution i DefaultSettings.YResolution
    • zamykamy edytor rejestru, z menu start wybieramy Uruchom i odpalamy taskmgr
    • z menu Zamknij wybieramy Uruchom ponownie
    Komputer zdalny zostanie zrestartowany a system uruchomi się z ustawioną rozdzielczością.
  • #6 20666713
    Gelip
    Poziom 36  
    Próbowałem też fajnej aplikacji linii poleceń ChangeScreenResolution.exe za pomocą której można zmienić rozdzielczość w CMD ale nie wiem dlaczego ona nie widzi innych wyświetlaczy przez zdalny pulpit:
    ChangeScreenResolution.exe /l
    Connected display devices:
      [0] \\.\DISPLAY1

W lokalnym systemie widzi takie wyświetlacze:
    ChangeScreenResolution.exe /l
    Connected display devices:
      [0] \\.\DISPLAY1                  VMware SVGA II
      [1] \\.\DISPLAY2                  VMware SVGA II
      [2] \\.\DISPLAYV1                 NetMeeting driver
      [3] \\.\DISPLAYV2                 RDPDD Chained DD

Tak jest z każdą aplikacją do zmiany rozdzielczości np. MuliRes:

Multires lokalnie:
    Multires przez zdalny pulpit:
REKLAMA