logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer włącza się i wyłącza losowo - test z innym zasilaczem?

Ejmat 27 Lut 2020 15:38 1236 9
REKLAMA
  • #1 18497234
    Ejmat
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.
    Od około miesiąca mam jeden i ten sam problem:
    -Komputer w różnych momentach się wyłącza, następnie włącza i zapada w pętle lub zaskoczy i włączy się za którymś razem albo odpali za którymś razem
    -Zdarza się to w rożnych sytuacjach. Raz może działać 10h bez przerwy, raz 10 minut po odpaleniu a czasami od razu kiedy włączam komputer następnego dnia
    -Procesor włączenia się i wyłączenia trwa około 2-3 sekundy
    O to co próbowałem z tym zrobić:
    -Wkładałem RAM'y w różne gniazda
    -Sprawdzałem temperatury
    -Odpinałem i podpinałem od nowa wszystkie kable wewnątrz komputera
    -Odpiąłem nawet LEDy by sprawdzić, czy nie robią zwarcia (wydaje się jakby były luźno podłączone, ale wszystko jest w porządku)
    -Włączałem sam komputer bez innych urządzeń peryferyjnych

Myślę jeszcze o próbie zmiany zasilacza, ale boję się że problem może być jakieś zwarcie i zasilacz włącza jakieś zabezpieczenia i że mógłbym coś zepsuć. Dodam jeszcze że problemy zaczęły się około 2-3 tygodni po zmianie obudowy i chłodzenia na wodne, ale nie wiem czy to ma znaczenie.

Specyfikacja komputera:
    Procesor i7-3770
    Płyta główna MSI Z77A-G45 Gaming
    RAM Corsair Vengeance Pro Series DDR3 (4x8) 1600MHz CL9
    Karta graficzna MSI GeForce GTX 1660Ti Gaming X 6GB GDDR6
    Zasilacz Modecom Volcano 750W
  • REKLAMA
  • #2 18497303
    wojtech-f1
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Miałem podobne objawy, Kilka serwisów szukało usterki bezskutecznie i wymieniłem pół komputera ... aż wstyd się przyznać gdyż sam jestem informatykiem. W moim przypadku był problem z przegrzewaniem się mostka północnego na płycie głównej. Podzespół miał niską tolerancje na przegrzanie 60 st (awaryjnie się wył.) i marny radiator chłodzący oraz marną lokalizację na płycie ... skutek taki jak u Ciebie. Długo analizowałem problem i w końcu sam doszedłem sprawdzając układ po układzie. Wymieniłem układ chłodzenia na wspierany mechanicznie wentylatorem i komputer się uspokoił ;)
  • Pomocny post
    #3 18497334
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Może być coś z płytą główną i zasilaczem. Jak nie podmienisz zasilacza to się nie przekonasz.
  • REKLAMA
  • #4 18497358
    wojtech-f1
    Poziom 11  
    Piotr160292 napisał:
    Może być coś z płytą główną i zasilaczem. Jak nie podmienisz zasilacza to się nie przekonasz.

Może być ale skoro robił rożne pomiary i nic mu nie wyszło ... zasilacz to modularny gold więc biorąc pod uwagę jego konstrukcję ja bym na niego nie stawiał(powinien podawać V jak po szynach z taką sprawnością). Może udałoby Ci się pożyczyć od jakiegoś kolegi zasilacz na kilak godzin i obciążyć kompa grami lub benchmarkiem lub kopić online i w razie w oddać po 14 dniach zgodnie z prawem konsumenckim.
  • #5 18497436
    Ejmat
    Poziom 2  
    Spróbuję obciążyć ten zasilacz i inny. Jeśli komputer znowu się wyłączy w obu wypadkach to będę musiał pożyczyć płytę główną.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18497482
    wojtech-f1
    Poziom 11  
    Z pożyczaniem płyty to już chyba odrobinę ciężej ale próbować można ;)
  • Pomocny post
    #7 18497573
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Nie, nie - zasilacz tylko. Mnie sie wydaje,że podejrzana jest płyta, albo zasilacz, więc jak podłączysz zasilacz inny i bedzie to samo, padniętya jest płyta i ew. wtedy jak poprzednik napisał można próbować z wymianą pasty na mostkach i ew. zapłacić przypuszczam prę dyszek i dać do seriwsu na spr. dla pewności, albo dogadać się z jakimś sklepem żeby Ci za zastawieniem równowartości pożyczyli płytę na testy. Kiedyś mnie tak udało się dogadać ze sprzedawcą i powiedział, żebym zostawił mu gotówkę i on po prostu nie będzie nabijał na kasę tego zasilacza i jak mu oddam to zwróci mi kasę, tylko mam rozpakować delikatnie, żeby nie było widać że otwierany był. Dla pewności, zawiózł bym jeszcze do np. jakiegoś kolegi kompa, podłączył, zapuścił np. occt albo inny stress test na 30-60 minut i wtedy zobaczył co bedzie. Jak chodziłem do szkoły jeszcze, był w technikum do którego chodziłem przypadek, że komputer nie działał stabilnie. Sam przy tym byłem, bo miałem z tym informatykiem lekcje wtedy, więc przyszedłem obejrzeć go razem z nim i nie udało się znaleźć przyczyny. Potem z nim rozmawiałem i powiedział, że zabrał komputer do domu i komputer działał prawidłowo, więc podłączył go na spróbe w szkole pod UPS i już działał, więc winowajcą okazała się instalacja elektryczna.
  • REKLAMA
  • #8 18497576
    wojtech-f1
    Poziom 11  
    Pytanko.. Czy Ty instalowałeś to chłodzenie cieczą? Jeżeli boisz się manewrować przy zasilaczu to wątpię. Jaka jest temperatura maksymalna na procesorze?
  • #9 18498285
    Ejmat
    Poziom 2  
    Witam ponownie. Problemem okazał się jednak zasilacz. Nie mógł to być mostek lub przegrzanie bo tak jak mówiłem - sprawdzałem wszystkie temperatury. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)
  • #10 18498288
    Ejmat
    Poziom 2  
    Witam ponownie. Problemem okazał się jednak zasilacz. Nie mógł to być mostek lub przegrzanie bo tak jak mówiłem - sprawdzałem wszystkie temperatury. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)

Dodano po 1 [minuty]:

Wymiana zasilacza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który losowo się włącza i wyłącza, co prowadzi do pętli rozruchowej. Próbował różnych rozwiązań, takich jak zmiana gniazd RAM, sprawdzanie temperatur, oraz odpinanie i podpinanie kabli. W trakcie dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w zasilaczu lub płycie głównej. Po testach i wymianie zasilacza, użytkownik potwierdził, że to zasilacz był źródłem problemu, a nie przegrzewanie się komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA