logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki darmowy program do backupu Windows 10 obsługuje obrazy partycji?

Piter3040 28 Lut 2020 11:51 2139 20
REKLAMA
  • #1 18498987
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 267
    Witam
    Potrzebuje jakiś dobry prosty program najlepiej po polsku jak się da do backupu windows 10
    Czyli potrzebuje wgrać system, sterowniki i jakieś używane programy i na koniec zrobić backup.
    Ostatnio po jednej z aktualizacji wywalił mi się system i chce mieć kopie by nie wgrywać wszystkiego na nowy tylko aby szybko przywrócić całość.
    Jak wysypał mi się po aktualizacji to nawet nie chciał cofnąć się w czasie, wiec jakiś zewnętrzny program który zrobi obraz partycji i później będę mógł zrobić format i przywrócić wszystko szybko i sprawnie
  • REKLAMA
  • #3 18499010
    Piter3040
    Poziom 25  
    Czy jak zrobię nim obraz partycji to później przywracam ją z pod windowsa? czy z dosa ?
    Czy muszę sobie na szybko coś zainstalować jakiś system i dopiero przywrócić?
  • #4 18499017
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1281
    W programie EaseUs ToDo jest opcja wykonania płyty startującej komputer (bodajże Linux) lub z poziomu USB-pendrive.
    Po odpaleniu owej płyty można zainicjować proces przywracania systemu.
  • #5 18499033
    Piter3040
    Poziom 25  
    Mam w kompie dwa dyski
    SSD 256GB i HDD 1000GB

na SSD mam system, programy, i gry razem 120GB zajęte
    I teraz chciałem zrobic kopie tych 120GB danych na partycji D czyli w moim przypadku na dysku HDD 1000GB
    Bo na płycie chyba sie nie zmieści na pendrive też chyba nie da rady
  • #6 18499044
    Polon_us
    Poziom 42  
    Piter3040 napisał:
    Bo na płycie chyba sie nie zmieści na pendrive też chyba nie da rady

Heh, wspominając o płycie czy pendrive miałem na myśli start komputera w sytuacji, kiedy główny dysk jest uszkodzony.

Jest oczywiste, że kopię partycji czy też całego dysku, należy wykonać na urządzeniu (zew. HDD?), które ma wystarczającą pojemność.
    Z owej płyty, po wystartowaniu, wskazuje się gdzie znajduje się kopia systemu/partycji, jak również, gdzie ma być zainstalowana.
  • REKLAMA
  • #7 18499084
    Piter3040
    Poziom 25  
    Aha rozumiem, pewnie jest to proste zwłaszcza dla kogoś kto to już robił.

Możesz mi podać krok po kroku jak zrobić backup całej partycji C na dysku D ?
    I później jak przywrócić w sytuacji awarii systemu?
    Sam bym pokombinował ale się boję ze jak coś schrzanię to będę bujał się z wgrywaniem wszystkiego od zera:) A to wiele godzin:)

Czy jak np dysk SSD padnie to czy np będę mógł kupić drugi i tez z tej kopii przywrócić?
  • REKLAMA
  • #8 18499255
    Polon_us
    Poziom 42  
    Piter3040 napisał:
    Możesz mi podać krok po kroku jak zrobić backup całej partycji C na dysku D ?

Na youtube jest sporo video na ten temat. Kolega sobie przejrzy -> Link

W zasadzie przy robieniu kopii nie ma możliwości uszkodzenia dysku. Jedyne, co może się zdarzyć jest to, że program nie wykona czegoś, co kolega chciał wykonać. Np. wskutek nieprawidłowych ustawień. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pierwsze próby zrobić na jakimś pen-drive. Tzn. zrobić kopię jego zawartości tym programem, następnie wykasować jego zawartość i przywrócić, to co miał zapisane z uprzednio wykonanego back-upu korzystając z tego programu.
    Najlepiej korzystając z startu komputera z uprzednio wspomnianej płyty czy też pen-drive.

Generalnie, to działa bardzo prosto. Najprzód program pokazuje wszystkie napędy, jakie znalazł i należy zaznaczyć z których ma być zrobiona kopia (image). Następnie program pyta się, gdzie to zapisać.

Po ostatnim wyborze program zaczyna działać i tylko trzeba cierpliwie czekać aż skończy. Trochę czasu to zabiera.
    Piter3040 napisał:
    Czy jak np dysk SSD padnie to czy np będę mógł kupić drugi i tez z tej kopii przywrócić?

Tak. Lecz jeśli będzie inny producent/model owego dysku, to przy pierwszym restarcie systemu Windows na ogół instaluje sobie odpowiedni sterownik do tego dysku.
  • #9 18499276
    Piter3040
    Poziom 25  
    Z pendrive testy może odpuszczę bo tu chodzi o całą partycję, Nie tyle o kopie dysku ale i całą partycję. Tam chyba sie musi MBR skopiować czy jakoś tak? Czy kopiuje się tylko partycję C czy też tą malutką ukrytą co tworzy windows 10 podczas instalacji?

Mam też takie pytanie, czy np jeżeli system nie chce sie uruchomić czy jest możliwość z pendriva instalacyjnego zainstalować system bez utraty danych? ale nie system obok systemu tylko tak aby system podmienił wszystkie swoje pliki nie ruszając programów

Zainstalowałem ten program i utworzyłem pierw dysk ratunkowy na pendrivie. Program pokazał ze dysk został prawidłowo utworzony. I niby coś na nim jest ale jak w niego wchodzę to nic nie widać, nawet jak wezmę opcje pokaż ukryte pliki.
    Wybrałem środowisko linux
  • #10 18499380
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ten pen-drive ratunkowy powinien był być sprawdzony inaczej.

W czasie startu komputera proszę wybrać opcję "Boot select" i wybrać z listy ten pen-drive. Komputer powinien był wystartować z programu zapisanego na tym pen-drive.
    Piter3040 napisał:
    Nie tyle o kopie dysku ale i całą partycję.

Z moich doświadczeń z tym programem - kopiuje on wszystko, co jest na dysku.

Na pytanie odnośnie instalacji systemu z podmianą pliku nie odpowiem, bo nie czuję się na tyle biegły w tym temacie. Może ktos bardziej doświadczony odpowie na te pytanie.
  • #11 18499445
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ok, tak to działa i bootuje
  • #12 18499481
    Polon_us
    Poziom 42  
    Piter3040 napisał:
    Ok, tak to działa i bootuje

No i dobrze. Tak ma być.
    Jak już pisałem, to jest droga do startu komputera, kiedy główny dysk padnie.
    Nie ma sensu grzebać w tym pen-drive.
  • #13 18499508
    Piter3040
    Poziom 25  
    ok, odkładam go na bok
    Wszedłem w program (wersja programy 12) wybrałem po lewej stronie wybrałem teraz kopia zapasowa dysku/partycji zaznaczyłem cały dysk
    i wybrałem by zrobił kopie na dysku D

No i zrobił chyba. Tam napisane jest w jednej z zakładek ze można wybrać rodzaj kompresji, ja wybrałem opcje podstawową zastanawiałem sie czy wybrać wysokiej. Ponoć dłużej trwa ale mniej miejsca zajmuje. A jak u ciebie? którą opcje wybierasz?
  • #14 18499538
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ja zawsze wybieram podstawową - tak się przyzwyczaiłem. A z miejscem na dysku, gdzie zapisuję kopie nie mam problemów.
  • #15 18499671
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ok, czy jak np sformatuje cały dysk C teraz do zera, usunę partycję oraz partycje ukrytą to system z tej kopii sie przywróci i wstanie?
  • #16 18500503
    Polon_us
    Poziom 42  
    Tak powinno było być :)

Przynajmniej tak się dzieje, kiedy przywracam u siebie Win7.
    Ale, nie próbowałbym tego na siłę - zrobić back-up i mieć go w pogotowiu.
    No chyba, że kolega ma zapasowy dysk i możnaby wykonać test na nim :)
    Tyle tylko, że ten dysk powinien był być wstawiony w miejsce oryginalnego - to byłby najlepszy test.
  • REKLAMA
  • #17 18500636
    Piter3040
    Poziom 25  
    Tylko teraz tak jak podmienię dysk to z tego co pamiętam chyba nie może być mniejszy niż ten co jest system czyli 256GB,
    Oraz czy nie powinienem wybrać (zaznaczyć opcji) kopiuj sektor po sektorze? bo też tam taka opcja jest?
  • Pomocny post
    #18 18500751
    Polon_us
    Poziom 42  
    Piter3040 napisał:
    chyba nie może być mniejszy niż ten co jest system

Nie zgodziłbym się z tym stwierdzeniem. Eksperymentowałem w obydwie strony tj, mniejszy i większy dysk niż zapisany w back-upie.
    Nie ma problemu, istotne jest, aby zawartość rozpakowanej kopii zmieściła się na danym dysku. Oczywiście, należy uwzględnić przestrzeń na potrzeby systemu podczas działania.
    Piter3040 napisał:
    Oraz czy nie powinienem wybrać (zaznaczyć opcji) kopiuj sektor po sektorze?

NIe jest to konieczne dla typowej, standardowej kopii systemu. Kopię posektorową na ogół wykonuje się, kiedy chcemy uratować uszkodzony dysk.
    Kopia posektorowa zawiera cały dysk, łącznie z niewykorzystanym obszarem dysku. I jej wykonanie trwa znacznie dłużej.

Trzeba również pamiętać, aby partycja na dysku, gdzie ma być odtworzona kopia, musi być ustawiona jako aktywna.
  • #19 18500946
    Piter3040
    Poziom 25  
    A gdzie mam ustawić jako aktywną? w którym momencie
  • #20 18502456
    Polon_us
    Poziom 42  
    Zaraz po sformatowaniu nowego dysku w "Zarządzaniu dyskami" Windows.
  • #21 19039557
    Piter3040
    Poziom 25  
    EaseUS Todo Backup Free 12.8 z tego programu skorzystałem. Banalnie prosty i problem rozwiązany. Wszystko działa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o programie EaseUS Todo Backup Free jako narzędziu do tworzenia kopii zapasowych systemu Windows 10, w tym obrazów partycji. Program umożliwia wykonanie kopii partycji C na innym dysku, a także tworzenie nośników startowych. Wskazówki dotyczące procesu obejmują wybór odpowiednich opcji kompresji oraz ustawienie aktywnej partycji po sformatowaniu nowego dysku. Użytkownicy podkreślają, że kopia posektorowa nie jest konieczna dla standardowych kopii systemu, a przywracanie systemu z kopii powinno działać poprawnie, o ile nowy dysk ma wystarczającą pojemność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA