logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 55PUS6262/12 - Cykliczny restart i freeze na logo Philips

Djalo 03 Mar 2020 00:27 3906 9
REKLAMA
  • #1 18506966
    Djalo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam telewizor Philips 55PUS6262/12. Ostatnio podczas oglądania YouTube telewizor zrestartował się, mignął 3x logiem Philips a później już tylko logo. Wyczytałem dużo tematów na ten temat na tym forum ale nic na razie nie pomogło. Telewizor reaguje na plik upgrade.pkg ale nie wiem czy mam właściwy bo zmieniłem tylko nazwę i rozszerzenie z normalnego pliku z software ze strony Philips. Wisi tylko na Software upgrade in progress.. po odłączeniu kabla i wypięciu USB wraca tylko logo Philips.
    Gdzie mogę zdobyć właściwy plik PKG ? Czy trzeba nowy wsad ? Albo jeszcze coś innego ?
    Zagłądałem do środka telewizora ale nic podejrzanego nie zobaczyłem, miernik w domu mam jakby co.
    Dzięki z góry za pomoc, szkoda TV wyrzucać :)
  • REKLAMA
  • #3 18508578
    Djalo
    Poziom 10  
    Adam4321 napisał:
    W tej serii TV taka zmiana nazwy nic nie da, potrzebne jest właściwe oprogramowanie, taki trick działa tyko na platformie Novatek.

Dzięki za odpowiedź i cynk o pliku. Nie wiem czy jest to ze sobą związane ale puściłem z ostatnią nadzieją dzisiaj plik upgrade.pkg i telewizor sobie wisiał od 9 do 12. Na ekranie nic się nie zmieniło, odłączyłem kabel, wyjąłem USB. Wkładam kabel spowrotem. Krótkie logo Philips, nagle ambilight się zaświecił i telewizor normalnie wstał. Działa jakby nigdy nic. Dane też wszystkie są.
    O co mu chodzi :D? Ile teraz podziała?
  • REKLAMA
  • #4 18508787
    Adam4321
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Ciekawe, może zadziałał jakiś automatyczny 'wipe data skrypt' po probie wgrania nieprawidłowej wersji oprogramowania a może czysty zbieg okoliczności.
    Teraz jak już się uruchomił możesz poszukać jak uruchomić tryb fabryczny (nie serwisowy) i zrobić 'virgine mode'. Ponownie zainstalować TV. W ten sposób dane ułożą sie na nowo. Po tym zainstaluj najnowsze oprogramowanie jeżeli jest starsze i ponownie wykonaj tą samą czynność resetu danych.
  • #5 18508792
    Djalo
    Poziom 10  
    Adam4321 napisał:
    Ciekawe, może zadziałał jakiś automatyczny 'wipe data skrypt' po probie wgrania nieprawidłowej wersji oprogramowania a może czysty zbieg okoliczności.
    Teraz jak już się uruchomił możesz poszukać jak uruchomić tryb fabryczny (nie serwisowy) i zrobić 'virgine mode'. Ponownie zainstalować TV. W ten sposób dane ułożą sie na nowo. Po tym zainstaluj najnowsze oprogramowanie jeżeli jest starsze i ponownie wykonaj tą samą czynność resetu danych.

Dzięki, zrobię tak. Próbowałem to USB chyba z 5 razy :) oprogramowanie najnowsze mam już od dawna.

Edit 05.03.20 : Ostatnim razem kiedy próbowałem sposób z USB miałem na nim dwa pliki. Najnowszy software ze strony Philipsa ze zmienioną nazwą na upgrade.pkg i drugi z oryginalną nazwą. Może komuś gdzieś się przyda na przyszłość, może to jakiś sposób :) Temat zamknę za jakiś czas.
  • REKLAMA
  • #6 18597072
    Tel-Sat-Net

Poziom 8  
    Ocena: 3
    Fakt faktem, po nieudanej aktualizacji telewizor wisiał na podświetleniu i nic więcej, zrobiłem tak samo i wgrałem aktualizację z nazwą oryginalną i upgrade.pkg. Co się okazało, po tym jak był włączony te 2 godziny z pendrivem, rozłączyłem go potem i uruchomił się normalnie z zapamiętaną konfiguracją. Miał problem potem, gdyż znalazł w sieci kolejna aktualizację, po wgraniu miał jakiś problem i wchodząc w ustawienia automatycznie "klikało enter" i nie dało się wejść w inne ustawienia, więc jeszcze raz wymusiłem mu aktualizację z pendrive, co z kolei skutkowało kolejnym zawieszeniem się tv na czarnym ekranie z podświetleniem :D Więc jeszcze raz aktualizacja z pendrive na tak włączonym telewizorze i już potem nie znalazł aktualizacji. Mam nadzieję że to koniec z błędami w tym oprogramowaniu, robiony fabryczny reset dwa razy. Także dla przyszłych podobnych błędów u użytkowników można spróbować ten sposób z tymi plikami na pendrive. Pozdrawiam wszystkich!
    Konto firmowe:
    F.H.U TEL-SAT-NET
    Piłsudskiego 84C, Limanowa, 34-600 | Strona WWW: telsatnet.pl
  • REKLAMA
  • #7 18632370
    glogus
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Mam ten sam problem, jak robiłeś reset fabryczny i jaki masz teraz wgrany soft. Jeśli możesz prześlij wgrany soft, będę wdzięczny.
    ( u mnie ten problem występuje zwłaszcza po wyłączeniu TV z zasilania)
    Pozdrawiam
  • #8 18632394
    Tel-Sat-Net

Poziom 8  
    Ocena: 3
    Właśnie ten problem się jeszcze pojawił potem, wgrywałem jeszcze raz plik po prostu ze strony producenta. Ale chyba trzeba będzie się z nimi skontaktować jak tak ma dalej wyglądać bo to bez sensu, by co chwilę resetować go...
    Konto firmowe:
    F.H.U TEL-SAT-NET
    Piłsudskiego 84C, Limanowa, 34-600 | Strona WWW: telsatnet.pl
  • #9 18632487
    Djalo
    Poziom 10  
    Ja kontaktowałem się z serwisem i jedyne co mi powiedzieli to że trzeba koniecznie odesłać na naprawę pogwarancyjną. Może już nie wina softu a pamięć jest uszkodzona. Mój na szczęście działa bez zarzutu
  • #10 18665548
    glogus
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Ja zauważyłem, że problem pojawia się głównie gdy odłączę TV od zasilania, w tedy jest ten objaw. Ale jak zostawię wpięty pen to się uruchamia. Wczoraj zrobiło się tak, że zgubił hasła. Zauważyłem też , że przy wyborze opcji np. aktualizacja oprogramowania tło w górnej części ekranu (1/3) jest jaśniejsze. Nie wiem czy tak ma być, bo jeśli nie to może coś z zasilaniem. Co o tym myślicie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips 55PUS6262/12, który cyklicznie restartuje się i zawiesza na logo Philips podczas korzystania z YouTube. Po próbie aktualizacji oprogramowania z plikiem upgrade.pkg telewizor w końcu uruchomił się normalnie, jednak pojawiły się obawy o stabilność działania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z nieprawidłowym oprogramowaniem lub uszkodzeniem pamięci. Wskazują na możliwość wykonania fabrycznego resetu oraz ponownej instalacji najnowszego oprogramowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z aktualizacjami i problemami, które występują po odłączeniu telewizora od zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA