logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak aktualizować zmiany automatycznie? Access i nowa wersja pliku.

Duck71 04 Mar 2020 11:10 654 4
REKLAMA
  • #1 18509760
    Duck71
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Mam podzieloną bazę. W części dedykowanej użytkownikom zdarzają się poprawki czy dodanie jakiegoś raportu. Zmiany jednak narzucają pobranie nowej wersji pliku. Jak takie aktualizacje zrobić automatycznie?
    Powiedzmy, że w bazie zewnętrznej dołożę w tabeli np. nr wersji i przy uruchamianiu programu u użytkownika sprawdzę czy jest różny niż zapamiętany lokalnie. No ale przecież nie skopiuję pliku o tej samej nazwie co aktualnie uruchomiony.. Użytkownicy zdecydowanie wrzucają program na pulpit i chciałbym w związku z tym pozostać przy jednym pliku. Poza tym dział IT wiele blokuje (choćby tworzenie folderów w PROGRAMY)..
  • REKLAMA
  • #2 18509835
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 924
    Swoje bazy przygotowywałem instalatorem, który miał w menu aktualizację programu. Wystarczy przy uruchomieniu programu sprawdzić wersję i kazać użytkownikowi uaktualnić program. Jak nie zaktualizuje, to zamykasz program.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18511203
    Duck71
    Poziom 9  
    Taaa, to najprostsze ale i skuteczne rozwiązanie :-)
    A może jakiś launcher, który przed uruchomieniem właściwej bazy sprawdzi dostępność aktualizacji? W związku z tym pytania:
    - jak uruchomić jednego accdb z innego?
    - czy accde to ostateczna kompilacja? Da się z tego zrobić jeszcze jakiegoś 'exe' żeby mógł działać bez Accessa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18511484
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 924
    Żeby uruchomić inną bazę, to użyj FollowHyperlink.
    Drugie pytanie Link. Nie ma kompilatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18879730
    Duck71
    Poziom 9  
    Sprawdzanie w AutoExec i uruchomienie zewnętrznego "pobieracza"
REKLAMA