logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[EAGLE] Jak dostosować wymiary otworów do standardu przelotek?

mikmas 07 Mar 2020 14:51 348 3
REKLAMA
  • #1 18516179
    mikmas
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Chcę zlecić wykonanie prostej płytki firmie, jednak dostałem odpowiedź, że są złe wymiary otworów. W załączniku daję projekt. Jak ustawić, aby wszystkie otwory zgadzały się z poniższymi założeniami:
    Cytat:
    Standard przelotek to 0,5/1,3mm 0,5 -średnica otworu, 1,3mm - średnica pada.
    Szerokość pierścienia to różnica między średnicą pada a średnicą otworu
    podzielona na 2
    W przypadku przelotek 0,4/1mm szerokość pierścienia wynosi 0,2mm A to za
    mało.

Jest gdzieś ustawienie w Eagle, aby uwzględnił w/w warunki do wszystkich już wstawionych elementów?
    Załączniki:
    • driver.brd (99.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18516384
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    [EAGLE] Jak dostosować wymiary otworów do standardu przelotek?
    W parametrze średnica wpisałeś znacznie mniej niż w parametrze otwór. Popraw to ręcznie albo otwórz plik brd z jakimś notatniku i funkcją "znajdź i zamień" pozamieniaj to na poprawne wartości.
  • REKLAMA
  • #3 18516499
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    Po zakończeniu pracy warto też sprawdzić statystyki płytki. Menu->Tools->Statistics.
    Masz tam sporo błędów, łącznie ze zwarciem (Clearance 0.000) spowodowanym nałożeniem napisu na górnej warstwie miedzi na pady. W tym przypadku wszystko należy do tej samej ścieżki, ale ani to estetyczne, ani prawidłowe.
    Otwory o średnicy 0.8128, 1.0160, 1.1938... Zdecydowanie lepiej zmienić je na metryczne (0,8; 1,0; 1,2).
    Otwór o średnicy 2,75 mm też chyba będzie trudny do wykonania.
  • #4 18516808
    mikmas
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Da się to jakoś globalnie zmienić, czy każdy otwór sprawdzać i zmieniać ręcznie parametr?

EDIT!
    Nie zauważyłem tego:
    Cytat:
    Popraw to ręcznie albo otwórz plik brd z jakimś notatniku i funkcją "znajdź i zamień" pozamieniaj to na poprawne wartości.
REKLAMA