logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć transformator WN z monitora LCD z tranzystorem NPN?

Tomek2350 07 Mar 2020 16:39 642 6
REKLAMA
  • #1 18516374
    Tomek2350
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Witam otóż posiadam taki transformator z monitora lcd Jak podłączyć transformator WN z monitora LCD z tranzystorem NPN? Jak podłączyć transformator WN z monitora LCD z tranzystorem NPN? i przeszukałem internet jak taki podłączyć ale nie mogłem znaleść takiego konkretnego jaki ja posiadam. Mógłby mi ktoś podać schemat podłączenia tego transformatora z tranzystorem npn?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18517131
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    Ocena: 202
    Tomek2350 napisał:
    Witam otóż posiadam taki transformator z monitora lcd i przeszukałem internet jak taki podłączyć ale nie mogłem znaleść takiego konkretnego jaki ja posiadam.

Nie ma znaczenia typ model, każdy działa tak samo i na tej samej zasadzie.
    Tomek2350 napisał:
    Mógłby mi ktoś podać schemat podłączenia tego transformatora z tranzystorem npn?

Jednym tranzystorem tego nie "napędzisz", można spróbować takim układem jak w załączniku, lub podobnym.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć transformator WN z monitora LCD z tranzystorem NPN? tester ccfl lcd.jpg (153.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18517383
    Tomek2350
    Poziom 3  
    ale do których pinów mam konkretnie podłączyć ten transformator?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18517482
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    Tomek2350 napisał:
    ale do których pinów mam konkretnie podłączyć ten transformator?

Do tych z uzwojeniem pierwotnym, a które to są sprawdzisz miernikiem, wygląda że to te zaznaczone.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć transformator WN z monitora LCD z tranzystorem NPN? 5.jpg (129.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 18518601
    Tomek2350
    Poziom 3  
    A gdzie wychodzi wn z tego mojego trafo z lewej czy z prawej?
  • #7 18518968
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    Tomek2350 napisał:
    A gdzie wychodzi wn z tego mojego trafo z lewej czy z prawej?

Z obu stron powinno, nie masz miernika?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć transformator WN z monitora LCD z tranzystorem NPN? 5.jpg (381.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu podłączenia transformatora WN z monitora LCD do tranzystora NPN. Odpowiedzi sugerują, że typ modelu transformatora nie ma znaczenia, ponieważ wszystkie działają na podobnej zasadzie. Wskazówki dotyczą podłączenia do uzwojenia pierwotnego transformatora, które można zidentyfikować za pomocą miernika. Zasugerowano również użycie dwóch tranzystorów (PNP i NPN) w układzie. Użytkownik pyta o wyjście WN z transformatora, na co odpowiada, że powinno być dostępne z obu stron.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA