logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPSON L365 - Jak sprawdzić czy głowica jest sprawna? Uszkodzona elektronika głow

luqaszaa 11 Mar 2020 23:55 7257 24
REKLAMA
  • #1 18525411
    luqaszaa
    Poziom 8  
    Witam,
    zakupiłem używaną drukarkę EPSON L365. Drukarka nie drukowała, wypuszczała czyste kartki. Przeczyściłem głowicę płynem do czyszczenia głowic. Wyciągając głowicę z karetki zauważyłem, że taśma sygnałowa jest uszkodzona.

EPSON L365 - Jak sprawdzić czy głowica jest sprawna? Uszkodzona elektronika głow

Chyba musiało dojść do jakiegoś zwarcia. Czy jest sens wymieniać taśmę? Czy elektronika głowicy nie jest czasem uszkodzona? Można jakoś sprawdzić czy głowica jest sprawna?
  • REKLAMA
  • #2 18525568
    fifek62
    Poziom 23  
    Ocena: 287
    Witam,
    Niestety już ta głowica nie będzie poprawnie działać a w dodatku może spalić tranzystory na płycie, Póki płyta działa to najtańszym rozwiązaniem będzie wymiana tasiemki i płyty.
  • REKLAMA
  • #3 18525626
    luqaszaa
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź. Tak myślałem. Prawdopodobnie wymienię taśmę i głowicę albo odpuszczę sobie naprawę.
  • #4 18668867
    luqaszaa
    Poziom 8  
    Głowica i taśma wymieniona, jednak drukarka nie drukuje. Wychodzą czyste kartki. Co można jeszcze zrobić? Płyta główna uszkodzona? Ale to czy wtedy nie wywalałoby jakiegoś błędu?
  • REKLAMA
  • #5 18669053
    fifek62
    Poziom 23  
    Może po prostu zapowietrzone wężyki i dumpery, wykonaj w preferencjach zaawansowane wypłukiwanie tuszu.
  • #6 18669299
    luqaszaa
    Poziom 8  
    Tak, zrobiłem to i odciagnolem trochę tuszu strzykawka z damperow, żeby zobaczyć czy tusz idzie.
  • #7 18669317
    fifek62
    Poziom 23  
    Głowica pewna? Wyciągnij i dyszami naciśnij na papier lub ręcznik papierowy, wtedy zobaczysz czy tusz w głowicy jest, jeśli tak to elektronika płyty. Wtedy może pomóc wymiana tranzystorów a jeśli to nie pomoże to płyta dl wymiany.
  • #8 18669474
    luqaszaa
    Poziom 8  
    Sprawdzalem głowice i jest w niej tusz. Musze przyjrzeć się płycie głównej.
  • #9 18669813
    apacz-007
    Poziom 2  
    Cześć,

Podłączę się do tematu, bo mam to samo. Mam Epsona L365. Drukarka kiepsko drukowała do tego komunikat o pełnym pampersie. Wczoraj zrobiłem czyszczenie przepełnionego pampersa i reset (WicReset). Zostawiłem na całą noc zalaną płynem do udrażniania głowicę. Niestety dziś po wczorajszym zabiegu (mój błąd) włączyłem czyszczenie Strong programem WicReset i prawdopodobnie padła głowica. Przypuszczam, że płyn lub tusz dostał się do styków taśmy i spowodował zwarcie. Jak rozkręciłem głowicę, to pod nią był zaparowany płyn. Efekt taki, że taśma (jeden styk) wygląda podobnie jak Twój (przepalona?). Do tego głowica przestała cokolwiek drukować - znaczy niby drukarka chodzi, ale totalnie nic nie drukuje - pusta kartka. Chwilę przed tą sytuacją drukowała bardzo kiepsko, ale coś drukowała. Chyba nie opłaca się wymieniać taśmy (25zł) i głowicy (100-130 na Aliexpress)? Bo może być coś jeszcze walnięte. P.S. jestem z Wrocławia, zastanawiam się nad oddaniem do serwisu w celu diagnozy i ewentualnej naprawy..
  • #10 18672335
    apacz-007
    Poziom 2  
    luqaszaa napisał:

Rozmawiałem dzisiaj z serwisem (ma świetne opinie od lat). Właściciel powiedział, że głowic w Epsonach tak się nie czyści (płynem do udrażniania), jeśli była tak czyszczona to nie opłaca się już naprawiać bo nic z niej nie będzie. A w PL głowice są dość drogie. Czy u Ciebie ta głowica jest pewna? Gdzie zakupiłeś? Zastanawiam się czy warto na Aliexress kupić głowicę i taśmę. Znasz odpowiedź na pytanie jak sprawdzić czy reszta elektroniki działa ok? Bo u mnie drukarka zachowuje sie tak jakby działała, tyle, że głowica przestała pluć atramentem (dlatego zakładam, że tylko ona padła).
  • #11 19210971
    gian_franco
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć,
    Mam pytanie. Drukarka L3060 ale głowica ta sama co w 365.
    Drukuje paski na początku i końcu zdjęcia tylko na niektórych odcieniach. Po odkreceniu głowicy widać sporo czarnego nagromadzonego tuszu dookoła. (Foty dołączone) Test dysz oczywiście OK, wszystkie jakby drożne. Druk szybki OFF. Możliwe, że karetka do wymiany (tzn że zasyfiona jest gąbka, część gdzie parkuje glowica)?

Pozro z Siedlec,
    Seba
    EPSON L365 - Jak sprawdzić czy głowica jest sprawna? Uszkodzona elektronika głow EPSON L365 - Jak sprawdzić czy głowica jest sprawna? Uszkodzona elektronika głow
  • #12 19211028
    fifek62
    Poziom 23  
    Tusz na głowicy to normalne, zbiera się z czasem i użytkowaniem. Problem będzie leżał w czymś innym. Wrzuć test dysz oraz przykładowy niepoprawny wydruk.
  • #13 19211470
    gian_franco
    Poziom 10  
    Hej,
    Pół godziny temu popsułem drukarkę Epson L3060 kompletnie :(:(

Po oczyszczeniu głowicy i zamontowaniu w drukarce pojawiał się błąd 031004.
    Po przeczyszczeniu taśmy od głowicy, w Epson Monitor Status pojawił się upragniony komunikat "drukarka gotowa".
    Test dysz OK, ale jak zapuściłem wyrównanie głowicy dostałem coś takiego (załącznik).

Szybkie wyszukiwanie w Google i wyszło, że spięcie na pinach od głowicy (niby taśmę przeczyściłem).
    Wymieniłem więc głowicę na inną, kiedyś kupiłem, która słabiej drukowała (którą dzisiaj też płukałem płynem do głowić piezo), na niej test dysz wyszedł tragicznie, włączyłem zwykłe czyszczenie głowicy i po 2 minutach przestałem słyszeć drukarkę. Wróciłem z kuchni a drukarka wyłączona. Próbuje wypiąć/wpiąć kabel - nic. Nie włącza się. 0 diód. 0 reakcji.

Najpewniej głowica miała spięcie i popaliły tranzystory na płycie :(:(

Temat poruszany przez człowieka na https://www.youtube.com/watch?v=iv-PxTI_x7Q
    ale nic nie rozumiem co gada.
    Nawet gdybym kupił Tranzystor C6144 (https://north.pl/karta/tranzystor-2sc6144sg,707-XW-1425.html)
    i a2222 (https://allegro.pl/oferta/2sa2222sg-a2222-pnp-10a-50v-to220f-3362-9466475474?reco_id=f2f1d0ed-5fe7-11eb-9706-b026284801307c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&)
    to i tak nie umiem tego wymienić i nie ma pewności czy będzie działać.
    Podobno one się popaliły.
    Nie radzę zbytnio bawić się tymi głowicami. Drukarka trochę zdjęć wydrukowała, więc mniejszy żal.
    Najbliższy mi serwis to Wa-wa Modlińśka 51, Powiedziano mi 100 PLN robocizna + części .
    Eh...

Sebastian, Siedlce,
  • #14 19211630
    fifek62
    Poziom 23  
    Wymiana samych tranzystorów nic nie da, znów Ci się spali, trzeba komplet wymienic czyli tranzystory taśma i głowica
  • #15 19212435
    gian_franco
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź i rady,

Możliwe, że przez niedociśniętą do końca taśmę do głowicy robiło się zwarcie i drukowała wszystkie kolory na raz (głowica nr1, oryginalna, zabrudzona czarnym tuszem z poprzedniego załącznika)? Czy raczej uszkodzona taśma/wilgoć w głowicy?
    Dorzucam zdjęcie taśmy u mnie:

Możliwe, że "Czyszczenie głowicy" (przy zamontowanej drugiej-pierwsza miała sobie przesychać, zapasowej głowicy, moment spalenia/wyłączenia drukarki) powoduje podawanie większego napięcia niż przy zwykłym drukowaniu i to "dopaliło" części?

Pytam, bo w 1wszym przypadku (wcześniejszy załącznik - drukowanie wszystkimi kolorami na raz przy wyrównaniu) głowica jednak drukowała, ale ewidentnie było zwarcie, a dopiero w drugim przypadku (na zapasowej głowicy) przy "Czyszczeniu głowicy" z PC padła elektronika. Głowice nr 2 na pewno mogę wykluczyć, bo była zamontowana w momencie przepalenia, zastanawiam się jeszcze nad tą pierwszą oryginalną, która drukowała mimo wilgoci i zwarcia (wszystkie kolory naraz) ale nie spalenia. Czy po sprawdzeniu/wymianie tranzystorów + nowa taśma można ją próbować?

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,
    Seba
  • #16 19213339
    gian_franco
    Poziom 10  
    - Bezpiecznik F1 na płytce przetestowany, wydaję się OK:
    https://youtu.be/TvyNHS_1OCY

- Zasilacz podaje 42.5 V

Tranzystory mierzyć wylutowane, czy można na płytce?

Seba
  • #17 19267232
    obcypl
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    te tranzystory zbadasz bez wylutowania, w moim przypadku po czyszczeniu poszły tranzystory i scalak E09A92 wymieniłem owe elementy i po poskładaniu próbowałem już wszystkiego ale drukarka nie chce hulać. Taśma od głowicy beż zastrzeżeń, pewnie i głowica poszła z dymem;( a szkoda kolejne miesiące czekania na elementy. Oby tylko to już było wszystko co poszło po czyszczeniu
  • #18 19340439
    splilolec
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam podobny problem z drukarką Epson et-2600. Wymieniłem same uszkodzone tranzystory (A2222 i C6144 zamówione na AliExpress), ale po włączeniu drukarki jeden z nich (C6144) wystrzelił.
    Jak sprawdzić czy uszkodzony jest e09a92? Taśmę sprawdziłem, wszystkie ścieżki od strony płyty glownej i kilka jest zwartych ze sobą.
    Płyta główna to CC90 MAIN
    Dużo zdrówka życzę Wam wszystkim.

Update:
    Taśma od głowicy idealna, głowicy chyba nie da się przetestować, ale obstawiam że to coś na płycie głównej.
  • #19 19343884
    obcypl
    Poziom 13  
    ten scalak sprawdzisz miernikiem. jak jest walnięty to ma zwarcie do masy na pierwszej nóżce. Możesz sprawdzić skrajne nóżki nie powinien mieć zwarcia do masy na nich. powodzenia
  • #20 19392887
    splilolec
    Poziom 10  
    obcypl napisał:
    Możesz sprawdzić skrajne nóżki nie powinien mieć zwarcia do masy na nich. powodzenia

Zmierzyłem bez tranzystorów A2222, C6144 w obwodzie. Odczyt ponad 2.5M ohma na każdej skrajnej nóżce.
  • #21 19393341
    obcypl
    Poziom 13  
    czyli prawdopodobnie jest nim wszystko ok. A drukarka Ci się uruchamia ? jaka reakcja? ja po swoim czyszczeniu już 2 głowice kupiłem u chińczyka i dalej dupa.... nie wiem już sam czy wysyłają mi uszkodzone głowice coś jeszcze jest do wymiany
  • #22 19395784
    splilolec
    Poziom 10  
    obcypl napisał:
    A drukarka Ci się uruchamia ? jaka reakcja?

Trup- bo tranzystory A2222 i C6144 wybuchły po wymianie. Szukam przyczyny co do tego zwarcia na nich doprowadziło. Czas oczekiwania na kolejne z Chin to 3 miesiące :/
  • #23 19442557
    obcypl
    Poziom 13  
    ja wymieniłem już scalaka , tranzystory i 2x głowice i efekt ten sam. Kupiłem ostatnio taką samą drukarkę na części, jakoś ją poskładałem przełożyłem nie działające głowice na mojej do zakupionej i ku mojemu zdziwieniu drukuje. Zastanawiam się co jeszcze może być przyczyną, że tamta nie drukuje. Czyżby przelutowany scalak z chin z oprogramowaniem był winny? czy może coś jeszcze po drodze jest za takie zachowanie odpowiedzialne? oczywiście kwestia drożności układu i zasilenia tuszem wykluczona bo tusz jest ładnie pompowany do zasobników.
  • #24 19611954
    artek 04
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    apacz-007 napisał:
    luqaszaa napisał:

Rozmawiałem dzisiaj z serwisem (ma świetne opinie od lat). Właściciel powiedział, że głowic w Epsonach tak się nie czyści (płynem do udrażniania), jeśli była tak czyszczona to nie opłaca się już naprawiać bo nic z niej nie będzie. A w PL głowice są dość drogie. Czy u Ciebie ta głowica jest pewna? Gdzie zakupiłeś? Zastanawiam się czy warto na Aliexress kupić głowicę i taśmę. Znasz odpowiedź na pytanie jak sprawdzić czy reszta elektroniki działa ok? Bo u mnie drukarka zachowuje sie tak jakby działała, tyle, że głowica przestała pluć atramentem (dlatego zakładam, że tylko ona padła).

A jak się czyści głowice w epsonach mówił Ci ten właściciel serwisu?
  • REKLAMA
  • #25 19626467
    obcypl
    Poziom 13  
    te głowicy czyścić tylko z menu ustawień. Ale jak już się zapcha to można płynem. Ale trzeba to delikatnie robić strzykawką tak aby nie zalać całej głowicy i elektroniki w niej. No i po czyszczeniu najlepiej z 24h niech to wyschnie. Po upaleniu jednej drukarki już wiem jak ją konserwować:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną drukarkę EPSON L365, która nie drukowała, wypuszczając jedynie czyste kartki. Po czyszczeniu głowicy zauważył uszkodzenie taśmy sygnałowej. Odpowiedzi sugerują, że uszkodzona taśma może prowadzić do dalszych problemów, w tym do spalenia tranzystorów na płycie głównej. Wymiana taśmy i głowicy została rozważona, jednak po ich wymianie drukarka nadal nie drukuje. Użytkownicy wskazują na możliwość zapowietrzenia układu tuszowego oraz na konieczność sprawdzenia elektroniki płyty głównej. W przypadku dalszych problemów, zaleca się wymianę tranzystorów oraz dokładne sprawdzenie stanu głowicy. Wiele osób podkreśla, że czyszczenie głowicy płynem do udrażniania może prowadzić do uszkodzeń, a najlepszym sposobem na konserwację jest korzystanie z opcji czyszczenia w menu drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA