logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyrkulacja powietrza w Jonsbo U1 Plus z Noctua NH-D9L i RTX 2060

ju-by 15 Mar 2020 10:03 510 4
REKLAMA
  • #1 18531920
    ju-by
    Poziom 2  
    Zakupiłem sobie obudowę Jonsbo U1 plus i zastanawiam się czy cyrkulacja powietrza, którą w niej planuje ma sens.
    Komputer stoi na szafce przy telewizorze.
    Jest to obudowa uboga w miejsca montażowe na wentylatory, dlatego postanowiłem wymienić boczny panel szklany na panel z pmma z zamontowanym centralnie wentylatorem noctua 120mm wciągającym.
    Fabrycznie ta obudowa ma montowany zasilacz na górze, u mnie to bq sfx-l 600w i wentylator wyciągający z tyłu - noctua 80mm.
    Konfiguracja dość ciepła i9 oraz rtx 2060 mini itx od gigabyte. Chłodzenie procesora to noctua nh-d9l z dwoma wentylatorami 92mm, karta graficzna ma spory radiator i pojedynczy wentylator.
    Karta graficzna zaciągnie powietrze z dołu, obudowa od spodu jest ażurowa, a karta Prawie leży na niej.
    Chciałem dodatkowy wentylator dać na dole po prawej panelu bocznego i zrobić obieg dół-góra ale wtedy obudowa się nie zamknie (konflikt z kartą graficzną), dlatego jest pomysł z zamontowaniem go nad kartą prawie że centralnie.
    Nie mam doświadczenia z tak małymi obudowami, dlatego chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych kolegów, czy taki obieg ma sens. Karta graficzna pobierze zimne powietrze od spodu, dodatkowo będzie chłodzona od góry przez dodatkowy wentylator. Reszta dostanie zimne powietrze z boku, wszystko wyciągnie zasilacz i wentylator tylni.
  • REKLAMA
  • #2 18531972
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Moją wypowiedź możesz uznać za mało profesjonalną, ale takie jest moje zdanie.Nie ma co przesadzać, jeżeli masz komponenty to po prostu sprawdź. O ile nie zamkniesz jej szczelnie powinno być dobrze. Najważniejszy komponent do chłodzenia to będzie karta graficzna, warto aby dostała zimne powietrze, potem procesor. Nie ma co przesadzać z ilością wentylatorów, bo zrobi Ci się z komputera suszarka. Przetestuj jak wygląda sytuacja i wyciągnij z tego wnioski.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18532789
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Czyli jak dobrze rozumiem na chwilę obecną posiadasz tylko obudowę? Jeżeli chodzi o chłodzenie karty graficznej, to jeżeli będzie dostawać powietrze z dołu to temperatury powinny być akceptowalne jak na taką obudowę. Dlaczego akurat ITX i takie podzespoły? Nie lepiej kupić zwykłą obudowę ATX albo mATX i mieć problem z głowy?
  • #5 18533285
    ju-by
    Poziom 2  
    Mam już wszystko. (i9 9900, rtx 2060, płyta Aorus z390i, 32 gb ramu 4000hz, evo 970 1tb, bq sfx-l 600w, komplet wentylatorów, chłodzenie na proca, robione przewody wewnętrzne na wymiar).
    Komputer będzie stać pod tv na wiszącej szafce. Liczy się rozmiar i przede wszystkim ciężar. Format itx/sfx waży co tu gadać 1/2 standardu.
    Obudowa to 2,2 kg ze szklanym panelem, szklany panel to 1,2 kg i tak będę docinał z pmma, zbije wagę obudowy do połowy.
    Z przeróbek jakie zrobiłem poza panelem i kablami to pozbyłem się tacy na dyski oraz portów z boku. Wymieniłem przycisk na 16mm dimastech rgb. Wstawiłem neony od phanteksa i chyba będzie dość.
    Teraz została kwestia wentylatora z boku.
    Dawać czy nie dawać? Jak dawać to nad kartą graficzną czy podnieść panel na dystansach i próbować wcisnąć go na wysokości karty?
    Nam drugą obudowę Streacom BC1 mini z zrobionymi panelami i dachem z przeźroczystego pmma (jak robiłem panele to sobie elegancko cyrkulację zrobiłem jak należy) ale z racji dziecka odpada, będzie pchał łapy.
REKLAMA