logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włamanie do sieci Router Netis WF 2419i . Dostawca - Multimedia

JakubPrzem 19 Mar 2020 13:09 792 2
  • #1 18542334
    JakubPrzem
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam, mój problem polega na tym, że jestem prawie przekonany, że ktoś ma dostęp do mojej sieci internetowej,
    probowałem już wszystkiego - zmiana haseł, restarty Routera. Podejrzewam, iż pewna osoba mająca dostęp do
    mojego sprzętu mogła coś namieszać mianowicie:

W oknie konfiguracji mojego routera IP WAN oraz IP LAN są całkowicie inne do tego adresy mac różnią się ale
    wyłącznie ostatnią cyfrą (tak jakby istniała podsieć?), dodam, że adres IP WAN jest inny od IP dostarczanego,
    przez mojego dostawcę internetu. Kiedy próbuję ustawić statyczny adres IP WAN nieustannie występuje problem
    z bramką domyślną, która rzekomo nie odpowiada segmentowi. Dodatkowo lista ARP oprócz mojego adresu IP
    wykazuje zupełnie inny adres z zupełniem innym adresem MAC. Kiedy próbuję rozłączyć połączenie WAN
    odcina mnie od internetu i niejednokrotnie połączenie WAN automatycznie włącza się znowu bez mojej ingerencji -
    tak jakby lan nie łączyło. W takim stanie rzeczy narzędzie program wireless network wacher wykazuje, że do
    sieci podłączony jest wyłącznie mój komputer i router jednak sądze, że jest to powód tego, że ja jestem
    podłączony do jakieś sieci WAN. Sieć bezprzewodowa działa jednak kiedy ją włączam network Włamanie do sieci Router Netis WF 2419i . Dostawca - Multimedia wacher wykazuje
    dodatkowe urządzenie o innym adresie IP. Probówałem także podłączyć Laptopa bezpośrednio do modemu kablem -
    w takim przypadku antywirus ESET wykrywa także obce urządzenie w zasięgu połączenia indetyfikuje je jako
    router, który nie jest przecież moim sprzetem, który w tej sytuacji jest odłączony. Dodaje screeny.

Z góry dziękuje i pilnie proszę o wskazówki i pomoc w rozwiązaniu problemu. Jakub Włamanie do sieci Router Netis WF 2419i . Dostawca - Multimedia Włamanie do sieci Router Netis WF 2419i . Dostawca - Multimedia
  • #2 18542573
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    JakubPrzem napisał:
    dodam, że adres IP WAN jest inny od IP dostarczanego,
    przez mojego dostawcę internetu

Bardzo często operatorzy jeden adres IP dzielą na wielu klientów. Co by tłumaczyło dlaczego masz na porcie WAN adres z sieci 10.0.0.0/8. Nie ma się tu czym przejmować.

Dodano po 5 [minuty]:

JakubPrzem napisał:
    W oknie konfiguracji mojego routera IP WAN oraz IP LAN są całkowicie inne do tego adresy mac różnią się ale
    wyłącznie ostatnią cyfrą (tak jakby istniała podsieć?),

To też jest normalne. Instytucja IEEE, przyznaje pule MAC dla producentów. Producent produkuje sprzęt sieciowy, gdzie adresuje MAC adresem każdy port - i tu odkrycie roku - robi to pokolei a nie losowo. NORMA

Dodano po 1 [minuty]:

JakubPrzem napisał:
    Kiedy próbuję ustawić statyczny adres IP WAN nieustannie występuje problem
    z bramką domyślną, która rzekomo nie odpowiada segmentowi.

Skoro dostawca usług ma swoją sieć skonfigurowaną w taki, a nie inny sposób to czemu po tym jak wprowadzasz swoje zmiany miałoby coś zadziałać?

Dodano po 2 [minuty]:

JakubPrzem napisał:
    Dodatkowo lista ARP oprócz mojego adresu IP
    wykazuje zupełnie inny adres z zupełniem innym adresem MAC.

Szkoda, że zasłoniłeś pierwszą połowę MAC, bo tamta połowa to tzw MAC Vendor i po nim można się dowiedzieć kto jest producentem urządzenia. A dalej domyślić się co dopiąłeś do swojej sieci. Bo nie chce mi się wierzyć że to ktoś obcy.
  • #3 18544861
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    @JakubPrzem
    Sprzęt MM jest zapewne modemorouterem, czyli ma swoje IP i swój NAT, Ty pod to wszystko podłączyłeś Swój router, kolejne IP i kolejny NAT.

MM przejęła Vectra, na stronie Vectry w portalu obsługi klienta zmienisz rodzaj pracy modemoroutera na modem. Wtedy sprzęt operatora będzie tylko konwerterem sygnału, nie będzie routował, czyli nie będzie podwójnego NATu.

Nie mieszaj nic w serwerze DHCP w WAN Netisa.
    IP Twojego internetu jest z puli prywatnej.
REKLAMA