logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus B450 Prime Plus - wentylator chłodzący CPU pulsuje

nospoon 22 Mar 2020 23:22 1110 6
REKLAMA
  • #1 18552300
    nospoon
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Pomimo różnych prób konfiguracji QFan W BIOSIE i Expert Fan pod Windowsem wentylator CPU od czasu do czasu pulsuje jest to wybitnie irytujące. Oprogramowanie pokazuje stale np 500 obr/min a wentylator ma jednosekundowe strzały w tym czasie i robi hałas przy tym jak przy 1000 obr. Nawet jeśli w oprogramowaniu ustawiam, że wentylator ma odczekać 4 sekundy zanim zmieni obroty co powinno wyeliminować pulsowanie to zdaje się zupełnie ignorować to ustawienie. Googlowałem nieco w tym temacie i jest to póki co temat widmo ludzie się skarżą a jasnej odpowiedzi nie ma. Czy to sprawka płyty czy zasilacza?

Asus B450 Prime Plus
    MMD Ryzen 5 3600
    GIGABYTE GTX 1660 Gaming OC
    HyperX Predator 2x8GB 3200Mhz CL16
    Wentylator: beQuiet shadow rock slim
    Zasilacz: Chieftec A80 CTG-500-80P
    Windows 10 Pro
    Wgrany najnowszy BIOS tydzień temu na linii produkcyjnej w sklepie.

Wszystko nówka sztuka pracuje dopiero tydzień wentylator kosztował 180PLN dlatego wkurzają mnie te hałasy.
  • REKLAMA
  • #2 18552458
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Witaj, Płyta steruje obrotami, więc to na nią można zwalić winę.
    Zobacz, czy w ustawieniach chłodzenia jest możliwość zmiany trybu zasilania z AUTO na PWM oraz DC. Sprawdź oba te tryby, jeśli to możliwe. Na niektórych płytach lepsze rezultaty uzyskiwałem na ustawieniu DC (mimo wentylatora, który można sterować z PWM).

Zobacz, jaką masz wersję BIOS i sprawdź na stronie producenta, czy w nowszych wersjach nie poprawili czegoś ze sterowaniem wentylatorów. Chociaż skoro masz Ryzena 3600, to można się spodziewać raczej dość aktualnej wersji BIOS pewnie.
  • REKLAMA
  • #3 18557892
    nospoon
    Poziom 10  
    HEH... Głupia sprawa, po dokładnym przyjrzeniu się okazało się, że to karta graficzna!!! Przepaszam za gafę. :\ od czasu ostatniego postu probelm wystapił w trakcie gry kiedy zostawiłem ją tak aby przez jakiś czas aby nic się w grze nie działo. Menadżer zadań pokazywał stale obciażenie GPU 50% i pulsowanie wystepowało. Potem wystapił ten problem po zamknięciu gry już przy pracy na pulpicie jeszcze bardziej intensywnie. Po zainstalowaniu oprogramowania firmowego do obsługi karty nic się nie poprawiło wręcz pogorszyło.

Mam dwie hipotezy: 1) coś ze sterowaniem przez kartę jest nie tak 2) coś nie tak z zasilaczem. Co prawda zasilacz ma 500W i powinno to wystarczyć ale może akurat na tej koncówce nie ma wystarczającej mocy (karta moze pobierac nawet 135W) czy może być to spowodowane zbytnim wysileniem zasilacza lub/i niestabilna jego pracą? Teraz najrozsądniejsze wydaje mi się wpróbowanie innego zasilacza, choć np dzisiaj efekt jak na złość ustapił - nie widzę żadnej reguły.
  • REKLAMA
  • #4 18558280
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Bardzo mało prawdopodobne jest to, żeby przez zasilacz jeździły obroty chłodzenia na karcie. Musiałby mieć potworny rozrzut napięć. Jeśli na karcie występowało ciągłe obciążenie GPU to warto sprawdzić, czy nie ma jakiejś infekcji wykorzystującej GPU do wykonywania obliczeń (np do kopania kryptowalut). Warto też zaktualizować sterowniki do karty graficznej, chociaż te z Windowsa aktualizowane automatycznie zwykle są w porządku i nie są jakieś bardzo stare.
  • REKLAMA
  • #5 18561952
    nospoon
    Poziom 10  
    Sterowniki są najnowsze, BIOS też, jeżeli kopałaby kryptowaluty to wydaje mi się że pracowałaby raczej stale i równo na wysokim obciążeniu.
    Teraz pulsuje kiedy chce "w pulpicie windows" przeważnie.

Być może taka jest kultura pracy tej karty i w natłoku hałasu większość użytkowników nie zwróci na to uwagi, mnie jednak to przeszkadza i zgłosiłem kartę do zwrotu, zobaczymy może sklep jeszcze coś się wypowie w tej kwestii, póki co powiedzieli że musieliby zdiagnozować komputer w całości. Będę informował jeśli coś się wyjaśni, może jeszcze uda mi się podłączyć inny zasilacz.
  • #6 18596573
    nospoon
    Poziom 10  
    Wymieniłem kartę na GIGABYTE GTX 1660 SUPER gaming OC 6GB problem jest podobny tylko tym razem w niskim zakresie obrotów (przy minimialnych temperaturach" dodatkowo słychać jakby coś elektrycznego. Wgrałem AORUS engine który steruje kartą i również wiatrakami i problem ucichł wiatraki pracują równo , mam kartę od tygodnia jeszcze tydzień i uznam problem za rozwiązany. One mają po protu taką niską kulturę pracy na to wygląda bez wgrania oprogramowania, z tym że w poprzedniej nawet to nie pomagało.
  • #7 18700997
    nospoon
    Poziom 10  
    Tak więc, okazuje się że karty graficzne gigabyte 1660 mają taką fatalną kulturę pracy nie jest to wada fabryczna tylko tak po prostu pracują.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pulsującym wentylatorem CPU w systemie opartym na płycie Asus B450 Prime Plus, procesorze Ryzen 5 3600 oraz karcie graficznej GIGABYTE GTX 1660 Gaming OC. Pomimo prób konfiguracji ustawień QFan w BIOSie oraz Expert Fan w Windowsie, wentylator nie reaguje na zmiany obrotów, co powoduje irytujący hałas. Po dalszej analizie okazało się, że problem może być związany z kartą graficzną, która wykazuje niestabilne obciążenie GPU. Użytkownik wymienił kartę na GIGABYTE GTX 1660 SUPER, co częściowo rozwiązało problem, jednak nadal występują nieprawidłowości w niskim zakresie obrotów. Wskazano na możliwe problemy z zasilaczem Chieftec A80 CTG-500-80P, mimo że jego moc powinna być wystarczająca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA