logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dostęp do Virtualnej maszyny za pomocą zewnętrznego adresu IP.

Kacper150 22 Mar 2020 23:46 861 18
REKLAMA
  • #1 18552336
    Kacper150
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    Mam takie pytanie, na wirtualnej maszynie w Virtual Boxie zainstalowałem Linux server (a na nim serwer minecraft), ustawiłem mostkowana kartę sieciową, więc w sieci lokalnej ten serwer działa.
    Ale chciałbym żeby był on dostępny z zewnątrz, czy da się jakoś za pomocą zewnętrznego adresu IP ustawić jakieś przekierowanie, żeby łączyć się z tym serwerem?
  • REKLAMA
  • #2 18552369
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 264
    Podaj jaki masz router/modem oraz łącze do internetu.
  • REKLAMA
  • #3 18552791
    Kacper150
    Poziom 4  
    Posiadam router (a w zasadzie chyba końcówkę światłowodową, jeśli to ma jakieś znaczenie) ZTE F660.
    Jeśli chodzi o łącze to mam światłowód i właśnie z tego routera internet pociągnięty kablem do komputera.
  • #4 18553192
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 264
    Musiałbyś zalogować się na router i sprawdzić listę interfejsów routera z przydzielonymi adresami IP. Do wystawienia serwera na świat będziesz potrzebował publicznego adresu IP na routerze oraz funkcji przekierowania portów (wraz z uprawnieniami administracyjnymi do jej włączenia).
  • #5 18553308
    Kacper150
    Poziom 4  
    Widzę że to trochę bardziej skomplikowane, niestety nie mam dostępu do tego rutera ponieważ mój dostawca od internetu prawdopodobnie sam nie zna hasła. A jeśli chodzi o ten adres IP to musiałbym kupić nowy czy mógłby być ten z którego korzystam?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18553324
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    ostatecznie mozesz wykorzystac z ngrok, jednak wtedy dostajesz inny port na zewnątrz i ruch idzie przez maszyny uslugodawcy, jednak w przypadku gdy chcesz gierke wystawic na swiat jest to jedna z opccji, inna - pewnie platna - to wykupienie VPN ale wtedy i Twoi muszą też to wykupić, możesz kupić VPS i na nim postawic serwer VPN, aby jakoś wyjść z serwerem na świat, wtedy do szczęścia potrzebujesz aby koledzy podlaczyli sie przez niego. Możliwości jest wiele.
  • #7 18554197
    Kacper150
    Poziom 4  
    A czy korzystanie z ngrok jest bezpieczne?
  • #9 18554818
    Kacper150
    Poziom 4  
    A im to nie będzie "przeszkadzać" ze używam takiego czegoś?
  • REKLAMA
  • #11 18554925
    Kacper150
    Poziom 4  
    Chyba źle zrozumiałem z tymi maszynami usługodawcy. Bo myślałem że chodzi o dostawce internetu, ale to chodzi o ngroka?
  • #13 18555062
    Kacper150
    Poziom 4  
    Już chyba ostatnie pytanie 😂, ngroka mam zainstalować na tym Linux serwer?
  • #15 18555078
    Kacper150
    Poziom 4  
    No okej coś popróbuje może zadziała, dzięki za pomoc.
  • #16 18556142
    Kacper150
    Poziom 4  
    Wiesz może jak to skonfigurować żeby można było wypuścić ten serwer na świat? Bo jak wpisałem polecenie ngrok http 80, to strona internetowa która tam jest działa, ale w dalszym ciągu nie ma IP przez którego mógłbym wejść na serwer minecraft.
  • #18 18558110
    Kacper150
    Poziom 4  
    Znalazłem rozwiązanie trzeba wpisać polecenie:
    ngrok tcp -region eu 443 i później dostajemy adresy który wklejamy jako adres serwera (kopiujemy bez TCP) dzięki za pomoc, zamykam temat.
  • #19 18558117
    Kacper150
    Poziom 4  
    Znalazłem rozwiązanie trzeba wpisać polecenie:
    ngrok tcp -region eu 443 i później dostajemy adresy który wklejamy jako adres serwera (kopiujemy bez TCP) dzięki za pomoc, zamykam temat.

Dodano po 1 [minuty]:

Wpisałem ngrok tcp -region eu 443.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uzyskania dostępu do serwera Minecraft zainstalowanego na wirtualnej maszynie z systemem Linux w VirtualBoxie, poprzez zewnętrzny adres IP. Użytkownik skonfigurował mostkowaną kartę sieciową, co umożliwia działanie serwera w sieci lokalnej, ale chce, aby był on dostępny z zewnątrz. Uczestnicy dyskusji sugerują zalogowanie się na router, aby skonfigurować przekierowanie portów, co wymaga publicznego adresu IP oraz uprawnień administracyjnych. W przypadku braku dostępu do routera, proponują użycie narzędzia ngrok, które umożliwia wystawienie serwera na świat, chociaż ruch przechodzi przez infrastrukturę ngrok. Użytkownik dowiaduje się, że aby skonfigurować ngrok, należy użyć polecenia `ngrok tcp -region eu 443`, co pozwala uzyskać adres do połączenia z serwerem Minecraft.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA