logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wymienić listwę LED w lodówce Bosch KGN36XL45 - instrukcja demontażu

bshbc 23 Mar 2020 11:47 17061 1
REKLAMA
  • #1 18553109
    bshbc
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Usterka to niedziałające oświetlenie w lodówce. Kupiłem nową listwę LED ale mam problem ze zdemontowaniem tej uszkodzonej. Z tego co widzę to jest ona przymocowana na ośmiu zatrzaskach (po cztery w dwóch rzędach - przednim i tylnym). Podam link do tej listwy żeby lepiej zobrazować - https://north.pl/karta/10005249-listwa-led-zamrazarki-do-lodowki,713-HR-0611.html

Czy ktoś z was demontował takie oświetlenie i mógłby poradzić mi jak się za to zabrać (np.w jakiej kolejności, jakie narzędzia)? Przednie zatrzaski jest łatwo rozpiąć, ale to nic nie ułatwia bo tył trzyma listwę a dostęp do niego jest dużo gorszy. Używam plastikowego otwieraka do laptopów żeby nie porysować lodówki ale może powinienem zastosować jakieś inne narzędzie?

Z góry dziękuję za każdą radę.

Dodano po 6 [godziny] 36 [minuty]:

Listwa już wymieniona! Nawet po rozpięciu tych wszystkich zatrzasków trzeba trochę pokombinować bo nie wychodzi łatwo ale udało się. :)
  • REKLAMA
  • #2 18554273
    bshbc
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Usterka to niedziałające oświetlenie w lodówce. Kupiłem nową listwę LED ale mam problem ze zdemontowaniem tej uszkodzonej. Z tego co widzę to jest ona przymocowana na ośmiu zatrzaskach (po cztery w dwóch rzędach - przednim i tylnym). Podam link do tej listwy żeby lepiej zobrazować - https://north.pl/karta/10005249-listwa-led-zamrazarki-do-lodowki,713-HR-0611.html

Czy ktoś z was demontował takie oświetlenie i mógłby poradzić mi jak się za to zabrać (np.w jakiej kolejności, jakie narzędzia)? Przednie zatrzaski jest łatwo rozpiąć, ale to nic nie ułatwia bo tył trzyma listwę a dostęp do niego jest dużo gorszy. Używam plastikowego otwieraka do laptopów żeby nie porysować lodówki ale może powinienem zastosować jakieś inne narzędzie?

Z góry dziękuję za każdą radę.

Dodano po 6 [godziny] 36 [minuty]:

Listwa już wymieniona! Nawet po rozpięciu tych wszystkich zatrzasków trzeba trochę pokombinować bo nie wychodzi łatwo ale udało się. :)

Dodano po 15 [minuty]:

Zatrzaski otwierałem plastikowym łopatkowym otwierakiem do laptopów. Po otwarciu każdego starałem się coś włożyć w powstałą szparę żeby się ponownie nie zamykały jak przechodziłem do kolejnego. Po otwarciu wszystkich była konsternacja bo listwa nie chciała i tak wyjść, ale starałem się ją podważać trochę większą siłą i stopniowo najpierw z jednej strony potem cała się wysunęła. Ogólnie nie wychodzi to łatwo ale da się to zrobić po pewnych manipulacjach. Samo założenie nowej listwy już jest trywialnie proste - nawet nie potrzeba żadnych kabli itp. przypinać - włożyć w gniazdo wcisnąć żeby zatrzaski zaskoczyły i działa :)
REKLAMA