logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki monitor do CAD i obróbki zdjęć do kwoty z linku?

towerone 23 Mar 2020 21:31 5094 4
REKLAMA
  • #1 18554981
    towerone
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Cześć,
    Rozglądam się za monitorem do pracy w programie typu CAD (rysunek 2D) oraz hobbistycznie do obróbki zdjęć w Ligtroomie.
    Na oku mam taki sprzęt https://iiyama-sklep.pl/376-289-monitory-dla-...0115341.html#/26-gwarancja-standardowa_3_lata 5

Znajdę coś lepszego w podobnej cenie? Wolałbym tej kwot nie przekraczać, bo jak przekroczę to będzie to rzutowało na inne urządzenia, które mam jeszcze do kupienia w ramach dofinansowania do rozpoczęcia działalności gospodarczej.
  • REKLAMA
  • #2 18555317
    swag_pinguin
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    1300 zł za monitor z odświeżaniem 70Hz i QHD? Pogieło ich, zaraz ci coś znajde. Bynajmniej się postaram.

Dodano po 11 [minuty]:

Ty, no nie wiem. Znalazłem monitor 4K od samsunga 28 cali 60Hz, który jest tańszy od tego. https://www.x-kom.pl/p/290995-monitor-led-27-samsung-u28e590ds-4k.html#Specyfikacja

Jedyne czego nie jestem pewny, bo ogólnie nie znam się na monitorach, to to czy matowa powłoka matrycy to jakiś gorszy ekran?
  • REKLAMA
  • #3 18555491
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    swag_pinguin napisał:
    ogólnie nie znam się na monitorach

Po poleconym egzemplarzu to widać. Zapewniam, że matryca TN, którą Kolega wybrał, jest znacznie gorsza niż matryca IPS, którą wybrał Autor.

Jakie u Kolegi są priorytety? Bo można rozważyć zakup monitora z matrycą VA (AMVA/AMVA+). Ja bardzo lubię te matryce ze względu na dużo wyższy kontrast statyczny (około 3000:1, gdzie IPS ma 1000:1) - a to oznacza, że czerń jest czarna, a nie szara i z poświatą, jak w IPS czy TN. W IPS mnie również drażni backlight bleeding, na szczęście w lepszej klasy monitorach słabo widoczny. Jako wadę VA/AMVA można podać zwykle słabsze niż w IPS pokrycie przestrzeni barw, chociaż w nowszych modelach AMVA/AMVA+ nie jest źle. Na Kolegi miejscu przeszedłbym się do jakiegoś salonu i obejrzał monitory IPS i AMVA, tak łatwiej zdecydować.

Do pracy w CAD idealna reprezentacja kolorów chyba nie jest priorytetem, przy obróbce zdjęć trochę bardziej się to przydaje.

Kończąc marudzenie, co ja bym sobie wybrał z kategorii 27" 1440p...
    Acer Nitro VG270Ubmiipx jako konkurencję dla wybranej IIyamy, miałem kilka modeli RG240/VG240 i były OK, cena też dobra, niższa od IIyamy. To monitor IPS, 75Hz, 27", 1440p.

Samsung LS27R750QEUXEN - VA, 144Hz, 27", 1440p. Ogólnie matryca całkiem niezła, jakość wykonania obudowy mogłaby być lepsza, mimo wszystko dość ciekawa konstrukcja. Tutaj test: https://whatnext.pl/test-monitorow-samsung-space-monitor-27-i-32-sr75/

Większość monitorów w tym budżecie to mimo wszystko IPS, więc innych VA mających podobne parametry nie znalazłem w akceptowalnej cenie (wykreśliłem zakrzywione monitory z listy poszukiwań), no a IPS już teraz są dwa, więc nie ma co ich mnożyć.
  • REKLAMA
  • #4 18557764
    towerone
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Z uwagi na to, że sytuacja się zaostrza i w obawie że za chwilę kurierzy mogą przestać pracować zamówiłem Iiyamę.
    Matryca VA znam, bo na co dzień pracuję na takim monitorze. Jest spoko, ale teraz dla odmiany będzie IPS - będę miał porównanie ;)
  • #5 18557875
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    To też dobry wybór, rozsądny sprzęt do takich zastosowań.
REKLAMA