Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bezprzewodowy adapter USB wyłącza się podczas podłączenia do wirtualnej maszyny

26 Mar 2020 10:01 147 17
  • Poziom 4  
    Witam, szukałem chyba na wszystkich anglojęzycznych forach odpowiedzi na moje pytanie. Siedzę nad tym drugi dzień(dosłownie cały) i dalej nie mogę nic zrobić. Otóż mam jako host Windows 10 64, a na virtualboxie mam Kali Linux z zsecurity (mam kurs etycznego hakowania i chciałem się pouczyć). Kupiłem do tego ASUS N-10 NANO adapter wifi, zrobiłem normalną akcję tzn. w ustawieniach wirtualnej maszyny dodałem USB, żeby je przechwytywało. Próbowałem miliony sposobów, od jakiegoś tematu na virtualboxie "Basics & Troubleshooting" do instalowania jakichś pakietów sprzed 10 lat, bo podobno zadziała :D Przeszukałem wszystko i nadal nie znalazłem odpowiedzi. Chipset tego USB na pewno działa na wirtualnej maszynie (widziałem jak inni z tym samym chipsetem się podłączali). USB jest włączone na hoście i mryga na niebiesko, mam opcję podłączenia się do WIFI. Odpalam wirtualną maszynę i dalej działa, jednak kiedy manualnie zaznaczam te USB, żeby przechwyciło z hosta na linuxa, to automatycznie USB się wyłącza i nie pokazuje się nigdzie. Wiem, że może działać tylko pod jeden komputer ta karta sieciowa, i chcę ją ustawić tylko i wyłącznie dla wirtualnej maszyny, próbowałem też coś zmieniać w właściwościach karty, jednak w niczym to nie pomogło. Sterowniki mam zainstalowane najnowsze, extension pack dla virtualboxa obsługujący USB 2.0/3.0 też. Tu w czymś innym leży problem. Tak jakby nie brało na poważnie mojej wirtualnej maszyny :D Próbowałem też wyciągnąć i włożyć dopiero po starcie Linuxa - ten sam efekt. Adapter automatycznie się wyłącza, kiedy w ustawieniach USB na wirtualnej maszynie go zaznaczam. Na chłopski rozum rozumiem, że trzeba zablokować możliwość odczytywania tego adaptera przez hosta i ustawić tak, żeby tą możliwość miał tylko Linux, jednak nawet już nie wiem czy to zadziała. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Poziom 32  
    a jak wystartujesz linuxa z przemapowanym USB to co Tobie pokazuje lsusb ?
  • Poziom 4  
    przemapowanym tzn?

    Dodano po 4 [minuty]:

    z tego co wiem to można mapować tylko dyski, a nie przenośną kartę sieciową
  • Poziom 32  
    nie wiem jak ta funkcja sie nazywa w VB. chodzi o to, że przekazujesz USB to wnętrza wirtualki. jak wystartujesz linux, przkeażesz USB do środka i wykonasz lsusb, to co jest zwracane ?
  • Poziom 4  
    Kiedy jest podłączony i zaznaczony w ustawieniach to jest "wyłączony", ale lsusb pokazuje mi go, jeśli jednak go odznaczę w ustawieniach maszyny to już nie pokazuje.
  • Poziom 32  
    jeżeli lsusb pokazuje Tobie, że urządzenie jest to znaczy że jest przekazane do środka, więc wiemy że lsusb (system wykrywa) pokazuje Tobie zmapowaną sieciówkę, co pokazuje iwconfig ?
  • Poziom 4  
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 001 Device 004: ID 0b05:18f0 ASUSTek Computer, Inc. 802.11n NIC
    Bus 001 Device 002: ID 80ee:0021 VirtualBox USB Tablet
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    jak jest ustawiony i podlaczony do vboxa (nie mryga jest tak jakby wylaczony, ale go znajduje)

    natomiast kiedy odznacze w ustawieniach by go przechwycalo, to wtedy mryga, jest wlaczony natomiast lsusb go nie pokazuje
  • Poziom 32  
    przykład z mojego komputera
    Code:

    przepqiciel@think-pad:~$ iwconfig
    lo        no wireless extensions.

    enp0s25   no wireless extensions.

    wg0       no wireless extensions.

    wlp3s0    IEEE 802.11  ESSID:"MT" 
              Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: 4C:5E:0C:6D:A4:79   
              Bit Rate=121.5 Mb/s   Tx-Power=15 dBm   
              Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
              Power Management:off
              Link Quality=66/70  Signal level=-44 dBm 
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:637   Missed beacon:0

    docker0   no wireless extensions.
  • Poziom 4  
    root@kali:~# iwconfig
    lo no wireless extensions.

    eth0 no wireless extensions.
    nie pokazuje w ogole wlanu
  • Poziom 32  
    cr102 napisał:
    root@kali:~# iwconfig
    lo no wireless extensions.

    eth0 no wireless extensions.
    nie pokazuje w ogole wlanu

    ten stan jest po tym jak lsusb wykrywa urządzenie ?
  • Poziom 4  
    jeśli mi z tym pomożesz to będziesz bogiem !


    tak, dokładnie tak się pokazuje

    Dodano po 5 [minuty]:

    Bezprzewodowy adapter USB wyłącza się podczas podłączenia do wirtualnej maszyny


    co ciekawe w ustawieniach usb w wirtualnej maszynie wyszukuje mi tylko po chipsecie usb żebym je dodał z tym Realtek 802.11n i to jest poprawne, a w lsusb występuje już inna nazwa i jak w tej zakładce lewy górny róg (to co rozwinąłem) mam też ASUStek computer, to nie mogę z tym połączyć
  • Poziom 4  
    Dalej to samo :/

    Zrobiłem wszystko dokładnie i z tego filmiku i tematu
  • Poziom 32  
    zaladowal modul ? nie krzyknal jakims problemem ?
  • Poziom 4  
    Załadował, bez żadnych problemow, mysle ze problem lezy po innej stronie.

    Dodano po 37 [sekundy]:

    Dodam, że mam crackowanego windowsa 10 (nie wiem czy powinienem się chwalic) ale sprawdzalem w edytorze rejestru czy moze tam cos nie jest ustawione by przechwytywalo chocby nie wiem co - nie jest.
  • Poziom 32  
    odczep się człowieku od tego przekazywania urządzenia do linuxa, bo to działa. problemem jaki masz jest to, że jądro Kali nie zna Twojego urządzenie, nie wie jak je ma osbsługiwać i na tym powinieneś się skupić. poszukaj w necie jak ludzie obsluguja Twoja sieciówkę i zastosuje ten sam sposób.
  • Poziom 4  
    w tym jest rzecz, że stosuję te same sposoby i dalej nic, może po prostu mój komputer jest jakiś wyjątkowy
  • Poziom 32  
    to zrób test, odpal swojego kompa z livecd i sprawdz czy pomijajac warstwe wirtualizacji jestes w stanie skorzystac z tej karty