logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit IWD 61051c ecko - wymiana łożysk i simeringu

mafialosoo 26 Mar 2020 14:31 6855 7
REKLAMA
  • #1 18562013
    mafialosoo
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam. Potrzebuję od Was informacje o zestawie łożysk i simeringu do wymienionego modelu pralki. Chcę je wymienić bo już zaczyna szumieć. Znalazłem takie łożyska ale nie wiem czy bedą pasować a nie chcę rozbierać pralki bo jest caly czas w użytku i chciałbym przystąpić do naprawy jeśli będę miał już łożyska w ręku.
    - Łożysko 6204 ZZ
    - Łożysko 6205 ZZ
    - Simmering 30x52x8,5/10,5

Czy ten zestaw będzie pasował?
  • REKLAMA
  • #2 18562045
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    W Indesitach występowal taki zestaw ale czy akurat w tym to nie wiem bo tego modelu nie mam w bazie danych.
    Lożyska mają być z luzem C3 czyli powiększonym!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18562812
    mafialosoo
    Poziom 9  
    Tak. Już robiłem taką operację i już pralka 2 lata chodzi bez wycieków. Potrzebuję tylko wiedzieć jakie łożyska muszę kupić.

Dodano po 2 [minuty]:

Czy po otwarciu pralki, na obudowie bębna będzie jakiś nr? Możliwe że pralka ma swój model a bęben podchodzi do 20-tu innych pralek?
  • REKLAMA
  • #5 18562953
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    Producent nie podaje wymiarów łożysk i uszczelniacza bo po co skoro zbiornik zgrzany.
    Najlepiej rozciąć i dopiero się przekonać co siedzi w środku.
  • #6 18563885
    mafialosoo
    Poziom 9  
    Okey. Jak rozetne to napisze co tam było dla potomnych.
  • #7 18732926
    mafialosoo
    Poziom 9  
    Uszczelniacz pralki simmering 30x52/65x7/10
    Łożyska pralki INDESIT IWSC 51051 6204+6205

Obudowa ogólnie jednorazowa. Bęben trzeba wyciągać przez gore pralki ponieważ przód jest zaspawany.... blacha słabo zaizolowana bo rdzy mnóstwo po 3 latach. Po wymianie łożysk pralka chodzi super. Trzeba uważać na drzwiczki ponieważ nie mają one gwintu do wkręcania śrub i lekkie przekręcenie kończy się kombinowaniem z śrubami z nakrętką. Ogólnie pralka prosta jak budowa cepa. Pralka kosztuje około 1k zł także taka operacja się opłaca na kolejne 3 lata. Ja rdzy pozbyłem się odrdzewiaczem chemicznym tam gdzie było trudno dostępne miejsce a resztę winklówką ze szczotką druciana, później podklas i malowanie. Nie wiem ile by taka operacja kosztowała w serwisie ale mnie kosztowało to niecałe 100zł i swój prywatny czas.
  • #8 19051802
    Shizo
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    Witam. Jakbyś ocenił bęben z mojego Indesita pod kątem możliwości wymiany łożysk, ma to sens jeszcze? Wałek wydaje się w miarę ale ma wcięcie (po uszczelniaczu?) Czy to będzie szczelne?
    Indesit IWD 61051c ecko - wymiana łożysk i simeringu Indesit IWD 61051c ecko - wymiana łożysk i simeringu Indesit IWD 61051c ecko - wymiana łożysk i simeringu
    Ogólnie jak zobaczyłem syf w bębnie to się zastanawiam czy stara Frania nie była bardziej higieniczna...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat zestawu łożysk i simeringu do pralki Indesit IWD 61051c ecko, ponieważ pralka zaczyna szumieć. W dyskusji podano, że łożyska powinny mieć luz C3, a użytkownik musi rozciąć zbiornik, aby wymienić łożyska i uszczelniacz. Wskazano, że producent nie podaje wymiarów łożysk, co zmusza do otwarcia pralki w celu sprawdzenia. Użytkownik planuje wymianę łożysk i uszczelniacza, a także dzieli się doświadczeniem z wcześniejszej naprawy, podkreślając, że operacja jest opłacalna. Wspomniano również o problemach z rdzą i trudnościami w demontażu bębna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA