logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony Vaio VPCEJ2L1E PCG-91211M - jaki jest możliwy powód "zgaśnięcia"

leburaque 30 Mar 2020 19:25 903 13
REKLAMA
  • #1 18573692
    leburaque
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Laptop żony zaliczył poważny upadek. Nic się nie połamało, ale ekran "zgasł". Jest wprawdzie ciemny, ale jeśli go podświetlić latarką, to wyświetla wszystko to co powinien, start systemu bez zarzutu, tylko nie podświetla się od spodu. Jeśli go podświetlić latarką - wyświetlają się wszystkie elementy. Rozkręciłem na części pierwsze, delikatnie ruszałem taśmą we wszystkich miejscach i stykach - nic. Za to w losowych momentach po prostu się na ułamek sekundy zapala i gaśnie, bez dotykania taśmy czy innych miejsc.

Zakładam, że to może być matryca (raczej nie będę jej rozbierał), ale chcę się upewnić - jakie są szanse że to jednak coś innego? Bardzo proszę o podpowiedź, chętnie kupię nową matrycę, ale przeczytałem w paru miejscach na elektrodzie, że to może nie rozwiązać problemu. Z góry dziękuję.

EDIT: biorąc pod uwagę magnes w obudowie matrycy:
    Sony Vaio VPCEJ2L1E PCG-91211M - jaki jest możliwy powód "zgaśnięcia"

zlokalizowałem miejsce czujnika, jest pod palmrestem, zaznaczyłem markerem:

Wyjąłem magnes, podświetliłem latarką ekran i sprawdzałem - ekran po starcie systemu nadal "wyświetla" całość, tylko nie ma podświetlenia "od spodu"; przyłożenie magnesu do czujnika wyłącza "wyświetlanie", ekran gaśnie do czarności, odsunięcie magnesu ponownie "załącza" ekran.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18573764
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    leburaque napisał:
    Zakładam, że to może być matryca

Skoro
    leburaque napisał:
    wyświetla wszystko to co powinien

to bardziej świetlówka /podświetlenie LED.
    leburaque napisał:
    gdzie w tym modelu znajduje się czujnik zamknięcia klapy i jak go sprawdzić?

Zapewne gdzieś w klapie. Uważam że to nie wina czujnika.
    Ustaw akcję np. hibernacja na zamknięcie klapy w ustawieniach zasilania to potwierdzisz moją tezę.
    Powinien się natychmiast zahibernować jeśli się mylę.
  • #3 18573799
    leburaque
    Poziom 17  
    safbot1st napisał:
    to bardziej świetlówka

Bardzo dziękuję. :)

Edytowałem post - znalazłem czujnik, sprawdziłem, objawy opisałem powyżej. Jest sens próbować matrycę rozbierać i próbować wymienić świetlówkę, jeśli się nie ma "warsztatu"? Jakieś serwisy się tego podejmują, czy lepiej od razu matrycę zmienić? Koszt matrycy z wysyłką to jakieś 300 zł.
  • REKLAMA
  • #4 18573814
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Proszę. Diagnozy czujnika się podjąłem, ale na matrycach się po prostu nie znam... :) Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 18573834
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    leburaque napisał:
    Jest sens próbować matrycę rozbierać i próbować wymienić świetlówkę, jeśli się nie ma "warsztatu"?

Nie.
    Ten laptop ma matrycę z podświetleniem LED więc świetlówka nie występuje.
    leburaque napisał:
    Jakieś serwisy się tego podejmują

Oczywiście.
    leburaque napisał:
    czy lepiej od razu matrycę zmienić? Koszt matrycy z wysyłką to jakieś 300 zł.

A jeśli to nie matryca tylko taśma lub usterka na płycie?
  • #6 18573855
    leburaque
    Poziom 17  
    Dziękuję. :)

boro1234567 napisał:
    A jeśli to nie matryca tylko taśma lub usterka na płycie?

Zakładam, że skoro da się podpiąć zewnętrzny monitor i działa on bez zarzutu, to szansa na płytę jest mała. Jeśli mechaniczny ruch taśmy nie wywołuje problemu a bez ruchu ekran się zapala losowo, strzelam też że nie taśma. Oczywiście jestem zawsze chętny do sprawdzenia czegoś bardziej. Jak sądzisz - co mogę sprawdzić jeszcze?
  • Pomocny post
    #7 18574548
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    leburaque napisał:

Zakładam, że skoro da się podpiąć zewnętrzny monitor i działa on bez zarzutu, to szansa na płytę jest mała.

Prawidłowy obraz na zewnętrznym niczego nie przesądza.
    leburaque napisał:
    Jak sądzisz - co mogę sprawdzić jeszcze?

Podstawić inną matrycę w celach diagnostycznych, ewentualnie wykonać pomiary.
  • #8 18579535
    leburaque
    Poziom 17  
    boro1234567 napisał:
    Podstawić inną matrycę w celach diagnostycznych, ewentualnie wykonać pomiary.

Podstawiłem inną matrycę, raczej sprawną ("wypożyczyłem" z serwisu). Te same objawy - czasem "mrygnie" na chwilę. Czy coś jeszcze mogę sam sprawdzić w warunkach "domowych"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18584067
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Ten model to wg.Sony
    PCG-91211M ( sony: MXB-248 .... platforma Quanta HK2/ DA0HK2MB6E0 rev.np.E/ *F)

:idea: Skoro czujnik dobry, matryca (np. LP173WD1(TL)(N2)) sprawdzona zostaje "problem w płycie"

Bez pomiarów raczej nic się nie zrobi.
    :idea: zalecam serwis lub kogoś z tego forum (ogłaszaja się)

p.s
    Podobny temat o tym Quanta HK2 Link_ to forum
    Link_także to forum

:!:
    Cytat:
    w odróżnieniu od mbx-247 na analizowanej platformie (mbx-248) sygnał NT_LVDS_BRIGHT wyprowadzony jest bezpośrednio z GPU.
    Czy możliwe zatem, że to GPU ponosi winę za brak podświetlania?

* padła odp.: Tak.
    * :idea: ale "całośćią " komutuje PCH HM65

SM pod ( Quanta_HK1_r2a Link

• #10 18584452
    leburaque
    Poziom 17  
    Wygląda na to że Pan Lisek wyczerpał temat. Dalsze pomiary w moich domowych warunkach są niemożliwe. Nawet za bardzo bezpiecznika nie sprawdzę. Jadę na serwis, mam w mieście autoryzowany, zobaczymy co powiedzą. Tematu nie zamykam - dam znać jakie wyniki.

Ciekawostka - przed wybraniem się do serwisu wymontowałem żonie dysk. Włączyłem go potem kontrolnie, pomigotał, odpalił (!). Włożyłem dysk, chodził cały dzień, żona zrobiła swoją pracę, wieczorem zgasł i znów to samo. Tym razem brak dysku już nie pomaga. Voodoo normalnie. :D
  • #11 18584514
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    na mój "nos"
    * przy upadku coś się oberwało (pękło na lutach) i kol. manewry z wyjęciem dysku pomogły przywrócic laptop do krótkotrwałego życia.
  • #12 18584554
    leburaque
    Poziom 17  
    lisek napisał:
    przy upadku coś się oberwało (pękło na lutach)

Też o tym myślałem, ale po dokładnych oględzinach wizualnych z lupą niczego nie znalazłem. W domu niewiele zrobię, sprzętu nie mam. :/ Jadę na serwis.
  • #13 18719085
    leburaque
    Poziom 17  
    Po wizycie w serwisie i dłuższej diagnostyce okazało się, że to n12m-gs2-sa1 był przyczyną. Jego wymiana rozwiązała problem.

Jeśli ktoś miałby coś do dodania, to poczekam z zamknięciem tematu parę dni.
  • #14 19445144
    leburaque
    Poziom 17  
    Już w poprzednim poście całość została opisana. Zamykam po czasie, problemem był układ N12M-GS2-S-A1 na zagranicznych serwisach aukcyjnych oznaczony jako GPU NVIDIA GeForce GT520M i to on musiał być wymieniony.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Sony Vaio VPCEJ2L1E (PCG-91211M) po upadku ma problem z podświetleniem ekranu. Ekran jest ciemny, ale wyświetla obraz przy podświetleniu latarką. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie matrycy, jednak po wymianie matrycy objawy nie ustąpiły. Wskazano na możliwość uszkodzenia taśmy lub płyty głównej. Po dalszej diagnostyce w serwisie stwierdzono, że przyczyną problemu był układ N12M-GS2-S-A1, który został wymieniony, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA