logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BSOD error (KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED, SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, itd.)

Mteme 31 Mar 2020 23:41 816 11
REKLAMA
  • #1 18577562
    Mteme
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witajcie wszyscy serdecznie,
    Od ostatnich paru dni, ciągle wyrzuca mi Blue Screen of Death z różnych przyczyn. Próbowałem już na własną rękę rozwiązywać, ale żadnych postępów. Komputer dostaje BSOD w trakcie pracy, najczęściej pod obciążeniem, jedynymi zależnościami jakie zauważyłem to włączony komunikator discord i gra (najczęściej bardziej obciążająca) naraz. Komputer po Blue Screenie normalnie się uruchamia.

Aktualnie próbowałem już:
    * przeinstalowywać sterowniki karty graficznej (po przeinstalowaniu problemy były nadal),
    * sprawdzać pozostałe sterowniki które były niedawno aktualizowane (żaden nie był uszkodzony + wcześniej działały),
    * sprawdzić RAM za pomocą Windows Memory Diagnostic (nie wykrył żadnych błędów),
    * sprawdzić sterownik do karty sieciowej (jest aktualny),
    * temperatury komputera (procesora, karty graf., ramu, itp.) są w normie (30 C-40 C) (sprawdzane HWMonitorem),
    * uruchomiłem też sfc, chkdsk oraz dism, nie wykryły problemów,
    * w komputerze nie były wymieniane żadne części,
    * aktualnie brak programu antywirusowego (jedynie windows defender),

Aktualnie zastanawiam się nad sformatowaniem komputera, ale mam obawy, że może się to również pojawić po sformatowaniu.
    Dołączam zdjęcie z programu WhoCrashed, CrystalDiskInfo i specyfikacje komputera:

Windows 10 Pro 64bit Wersja 10.0.18363.752 (1909)
    Procesor: Intel Core I5 6600K 3,5GHz
    Karta graficzna: MSI NVIDIA GeForce GTX 1060GB (/zintegrowana Intel HD Graphics 530)
    Płyta główna: Gigabyte B150M-D2V DDR3-CF
    RAM: KHX1866C9D3/8GX (dwie kości po 8GB)

WhoCrashed:
    BSOD error (KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED, SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, itd.)

Crystal:
    BSOD error (KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED, SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, itd.)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18577693
    Mteme
    Poziom 5  
    Zasilacz: Corsair CX500 CP-9020047-EU 80Plus Bronze (500W)
  • #5 18577704
    Mteme
    Poziom 5  
    (Chodziło że od 30 do 40 xD)
    Integra włączona, czasem podłączony jest do niej drugi monitor
    Na ekranie BSOD co crash inny komunikat
    KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
    SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
    PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
  • REKLAMA
  • #6 18577711
    swag_pinguin
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Spróbuj wyłączyć szybkie uruchamianie. panel sterowania, system i zabezpieczenia, zmień działanie przycisków zasilania. Spróbuj wyłączyć szybkie uruchamianie, i zobacz czy problem dalej występuje.

Dodano po 4 [minuty]:

Chociaż z tego wynika że masz problem z sterownikami.
    Mteme napisał:
    WhoCrashed:

Dodano po 1 [minuty]:

Spróbuj też: Windows + R, wpisz: cmd, w konsoli wpisz: chkdsk

Dodano po 3 [minuty]:

A, spróbowałeś zaktualizować ten sterownik? rt64.sys

Spróbuj tego wyszukać w internecie i zainstaluj ten sterownik, zresztą, Whocrashed sam ci pokazuje co się działo, no chyba że nie zbyt jesteś obcykany w angielskim.
  • REKLAMA
  • #7 18577716
    Mteme
    Poziom 5  
    Przeinstalowałem sterowniki do karty graficznej, sprawdzałem również resztę, wszystko było w porządku. Ostatnią rzeczą jaką pamiętam że była zmieniana przed pojawieniem się problemów to aktualizacja Systemu Windows 10 z 2020.03
    "Aktualizacja zbiorcza dla systemu Windows 10 Version 1909 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB4541335)"

Już po pierwszym BSOD próbowałem chkdsk, spróbuje teraz zaktualizować to co podałeś i zobaczę po tym czy dalej będzie występować błąd.
  • Pomocny post
    #8 18577717
    swag_pinguin
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Dobra, niby Windows sam wypuszcza złe aktualizacje, ale spróbuj wykonać te kroki które ci podałem powyżej.

Dodano po 1 [minuty]:

Mteme napisał:
    Aktualizacja zbiorcza dla systemu Windows 10 Version 1909 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB4541335

Hmm, akurat nie mam jej zainstalowanej, spróbuj ją usunąć. Zobacz na internecie jak cofnąć aktualizacje windows.

Dodano po 3 [minuty]:

Choć, cytuje: Microsoft nie odnotował żadnych znanych problemów z tą aktualizacją. Jest to aktualizacja z drobnymi poprawkami, w dodatku opcjonalna. Troszkę wątpię żeby to było przez nią. Spróbuj tego pierwszego kroku co ci pisałem, zrestartuj komputer i sprawdź czy problem dalej występuje.
  • #9 18577722
    Mteme
    Poziom 5  
    Spróbuje tego co napisałeś i poczekam jeden/dwa dni, jeśli Blue Screen nie będzie już wyskakiwał to napiszę i zamknę temat.
  • #11 18579973
    Mteme
    Poziom 5  
    Rano podczas obciążenia znowu wyrzuciło, postanowiłem zrobić format i teraz wszystko spowrotem działa, prawdopodobnie albo wina systemu Windows albo sterownika. Dzięki za pomoc
  • #12 18579981
    Mteme
    Poziom 5  
    Rano podczas obciążenia znowu wyrzuciło, postanowiłem zrobić format i teraz wszystko spowrotem działa, prawdopodobnie albo wina systemu Windows albo sterownika. Dzięki za pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

Zrobienie Formatu komputera, prawdopodobnie uszkodzony system Windows lub sterownik

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z Blue Screen of Death (BSOD) na komputerze, które występują głównie pod obciążeniem, podczas korzystania z komunikatora Discord i gier. Przeprowadzono szereg diagnostyk, w tym reinstalację sterowników karty graficznej, sprawdzenie RAM-u, aktualizację sterowników oraz monitorowanie temperatury komponentów, które były w normie. Użytkownik zauważył, że BSOD wyświetla różne komunikaty, takie jak KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED i SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION. Po sugestiach innych użytkowników, w tym wyłączenia szybkiego uruchamiania i aktualizacji sterowników, problem nie ustąpił. Ostatecznie, po formacie systemu, komputer zaczął działać poprawnie, co sugeruje, że przyczyną mogły być uszkodzone sterowniki lub system Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA